Det er gode tider over store deler av verden. Det finnes mange nyrike som presser prisene opp på de mest eksklusive vinene. Derfor forsvinner fler og fler av de tradisjonelle vinsamlerne vekk fra markedet.
Nye storkunder Det er russere og kinesere med mye penger som har blitt storkunder av de dyreste vinmerkene. Men også finansfolk med store bonuser bruker penger på de dyreste vinene. Og siden prisene presses i været, så har ikke tradisjonelle vinsamlere økonomi til å henge med, skriver Financial Times.
Vinhandlere som avisen har snakket med bruker begrepet "nye penger" og sier at de ser et stadig større innslag av dette. Veksten i økonomien i store deler av verden har gitt fler folk mer penger og dermed ny etterspørsel etter de dyreste vinene.
Prisvekst
Liv-ex 100-indeksen er en indeks over de 100 vinmerkene som det vil være mest lønnsomt å investere i. I indeksen er viner fra Bordeaux vektet med 90 prosent. Denne indeksen har steget med 42 prosent i år. Indeksen brukes av 155 vingrossister og har i sommer nådd det høyeste nivå siden den ble introdusert i år 2000.
Priseksempler Her er noen eksempler på prisøkningen. En kasse Château Lafite Rothschild 1996 er solgt for 7000 pund (82 600 kr). Det tilsvarer en økning på 66 prosent på et halvt år. En kasse Château Mouton Rothschild 1998 har steget med 73 prosent og er solgt for 2600 pund (30 680 kr). Tar vi med en Château Latour 2004 selges denne for 3200 pund (37 760 kr). Det tilsvarer en prisoppgang på 56 prosent siden årsskiftet.
Mest dyrt
Stephen William i vinbutikken Antique Wine i London sier at tradisjonelle vinkjennere gjerne begynner med mindre dyre viner og arbeider opp sin samling gradvis med dyrere merker. Men folk med "nye penger" begynner rett på toppen.
Stephen Browett er innkjøpsdirektør i vinbutikken Farr Vintners i London og har solgt 17 kasser Château Lafite 2003 de siste to ukene for 7000 pund. Det er det dobbelte av prisen for ett år siden.
- Folk skriker etter mer, sier han.
Det meste av vinen ble solgt til britiske og asiatiske kjøpere.