Lag kalkun med Apéritifs videokjøkken
Den velrenommerte kokken Ole Martin Alfsen ved Kulinarisk Akademi i Oslo tar deg gjennom de viktige trinnene for at kalkunen, stuffingen (fyllet) og sausen skal bli helt perfekt.
VG Nett og Apéritifs mat- og drikkeekspert Aase E. Jacobsen forteller deg også om hva slags drikke du skal servere til kalkunen.
Her kan du se videoene som er produsert i samarbeid med Aperitif.no og Gastronomisk Institutt:
Slik steker du kalkun perfekt
Fremgangsmåte
- Tin kalkunen i kjøleskap, eller så kjølig som mulig. Tiner du den kaldt nok vil det ta 2-3 døgn å tine en middel stor kalkun på 5-6 kg.
- Fuglen kan bindes opp og stekes hel, eller stek lår og bryst hver for seg.
- Steker du fuglen hel, kan du ta utgangspunkt i ca. 30 minutter pr kg ved 160 grader.
- Steker du derimot fuglen i stykker, trenger brystene kortere tid, ca. 20 min pr. kg. ved samme temperatur, eller en kjernetemperatur på ca 70 grader (noen foretrekker 67-68 grader andre opptil 72 grader).
- Legg fuglen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Gni den inn med salt og pepper både innvendig og utvendig.
- Bland smeltet smør og sitrusskall. Skjær et lite snitt i skinnet på begge kalkunbrystene og klem halvparten av smørblandingen under skinnet. Resten smører du utenpå kalkunen.
- Ha gjerne litt vann i pannen under steking for å unngå at stekesjyen svir seg.
- La fuglen hvile minst 30 minutter før du skjærer den opp.
Tips: Bruk et steketermometer ved steking av kalkun og ta den ut og la hvile minst 30 minutter før den skal serveres.
Kjernetemperaturen øker med ca fem grader mens fuglen hviler, så ta den ut litt før temperaturen er slik du ønsker den
Lag noen av disse andre gode rettene med kalkun
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
92 POENG
-
92 POENG
-
91 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
Kalkun-stuffing av kyllingdeig og lever
Fremgangsmåte
- Bløtlegg brødet i fløten.
- Bland kjøttdeigen og lever godt.
- Fres løken gylden i smøret, tilsett urter og bland med brødfløte. Bland videre godt sammen med farse og lever. Smakes til med salt og pepper.
- Fylles i brødform og stekes sammen med kalkunen i ca. 1 time avhengig av formens størrelse.
Slik steker du kalkunen perfekt
Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål
Lag noen av disse andre gode rettene med kalkun
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Drikke som passer til denne oppskriften
Kalkun-stuffing av brød
Fremgangsmåte
- Legg sviskene i portvinen minst et par timer.
- Rist brødterningene i ovnen ved 200 grader til de er gyldne. Rist litt på stekeplaten innimellom så det blir jevnt stekt.
- I mellomtiden freses løk og hvitløk i olje eller smør.
- Tilsett eple, selleri og valnøtter.
- Løft også ut sviskene og la de frese med på slutten. Det skal ikke stekes ferdig, kun varmes opp.
- Bland så med det ristede brødet, dryss over litt timian og salvie, salt og pepper.
- Rett før det skal i ovnen dynkes det med portvinen.
- Fylles enten i kalkunen, eller stekes i egen form den siste halvtimen.
Drikke som passer til denne oppskriften
Brun julesaus til kalkunen
Fremgangsmåte
- Kok opp rødvin og la den redusere til det gjenstår et par spiseskjeer, tilsett kraft og kok opp.
- Smelt smør i en kjele, tilsett hvetemel og rør godt sammen.
- Fortsett og rør til jevningen får en brun farge og lukten minner om nøtter. Spe så på med varm kraft mens du rører som besatt, for å unngå klumper, fortsett slik til all kraften er brukt.
- Brun opp finhakket løk, sammen med laurbær og nellik. Tilsett sausen og kok opp og la det trekke minimum 30 minutter.
- Smak til med salt og pepper, monter eventuelt med litt usaltet smør får å få sausen rikere på smak og blankere å se på.
Her finner du mange oppskrifter på deilige sauser
Slik steker du kalkunen perfekt
Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål