Nyt tilværelsen med god mat og drikke

Spis drikk lev er en ny type kokebok. Budskapet er at vi ikke skal bruke timevis på å kjempe oss gjennom vanskelige oppskrifter og uendelige lister med ingredienser. Mat skal være en av de enkle gledene i hverdagen, noe man skal glede seg over - uten å la
Redaksjonen
22 Mai 2001 - 15:36

Teksten er hentet fra Bokklubben Mat- og Vinglede, Apéritifs samarbeidspartner på nettet:

Spis drikk lev er en ny type kokebok. Budskapet er at vi ikke skal bruke timevis på å kjempe oss gjennom vanskelige oppskrifter og uendelige lister med ingredienser. Mat skal være en av de enkle gledene i hverdagen, noe man skal glede seg over - uten å lage for mye oppstyr.

Spis Drikk Lev handler om noe av et viktigste i livet - enkel og velsmakende mat og gleden ved å dele måltidene med venner og familie. Boken gir lettlagede og inspirerende oppskrifter for alle anledninger og årstider enten det gjelder frokost, lunsj, grillparty på stranden eller større sammenkomster som middag for slekt og venner.

Maten skal man dele med venner, familie, en partner eller nyte om man er alene - uansett hva slags anledning det er og hvilken tid på døgnet det er. Fran Wardes oppskrifter spenner fra en overdådig frokost til en piknik sammen med venner, fra en tradisjonell familiemiddag med lammelår til en rask kveldsrett laget av det du har stående i skapet. Alt er så enkelt og greit at du også får tid til det viktigste: å hygge deg.

Gjør det enkelt
Spis drikk lev inneholder mer enn 150 enkle oppskrifter med ingredienser som ikke er for vanskelige å få tak i. Bokens delikate illustrasjoner gir deg tips om hvordan du skal dekke bordet med blomster, duker og dekorative detaljer og anrette maten på den mest delikate måten. En ekstra bonus er alle tipsene boken er krydret med. Visste du for eksempel at ruccola blir slapp av olje, og at den derfor først må legges i salaten rett før servering. Et annet nyttig tips er å aldri servere mat kjøleskapskald. Da smaker den ikke. I stedet bør du la den stå på kjøkkenbenken i 30 minutter eller mer, til romtemperaturen vekker smakene til live!

Frokost
En perfekt start på en god dag kan være en vitamindrink av epler, rødbeter, gulrøtter, stilkselleri og ingefær, husets kornblanding av havregryn, mandler, rosiner, tørkede aprikoser, gresskarfrø, sukker og lønnesirup. Og kokt egg og toast (toasten serveres i strimler som skal dyppes i det perfekt kokte egget sammen med salt og pepper - delicious!).

Lunsj
Her finner du forslag til søndagslunsj for slekt og venner, grilling på stranden eller piknik i parken. Eller hva med en salatbar? Du kan velge blant mange spennende oppskrifter. Til dine kollegers misunnelse kan du la matpakken bestå av kylling og grønnsaksatay med pasta, hummus og salat i tyrkisk flatbrød eller tomat- og ostepai.

Middag
Boken gir deg en lang rekke imponerende og fantasifulle menyer: Til en middag utendørs kan du servere grillstekt lammelår med sitron og tomatpickles, tyrkisk toast og vannmelon- og rosenvannsalat. Menyen til et raffinert middagsselskap kan bestå av ingefærasparges med cashewnøtter, dampet havabbor (eller annen fisk) med thai-suppe, marinert andebryst og pærer med stjerneanis og sjokoladesaus. til en mer vanlig middag kan du servere sopprisotto, couscous med kylling og grønnsaker eller bønnesuppe fra Toscana.

Verre er det ikke!
Forfatteren har leveregel som vi med fornyelse refererer: Når du handler, velger du den ferskeste maten som ser best ut. Hvis det du trenger til en oppskrift ikke ser bra nok ut, bruker du noe annet eller lager en annen rett. Du må aldri akseptere dårlige varer. Godta aldri det nest beste. Gå da heller til en annen butikk, eller velg en annen oppskrift.

God mat uten stress

Over 150 lettlagde oppskrifter

Nyttige råd og tips

Menyforslag til alle anledninger

Fran Warde:
Spis Drikk Lev
Forlag: Gyldendal Fakta
Originalens tittel: Eat Drink Live
Til norsk ved: Anna Nesje
Format: 21,5 x 28 cm
Sider: 190

Meld deg inn i Bokklubben Mat- og Vinglede å få boken til medlemspris.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her