At nordmenn er verdensmestere i å slurpe chablis er velkjent. Og når kilden rammes av den ene naturkatastrofen etter den andre slik Chablis-regionen opplevede i 2016 og 2017, går det ut over tilgangen. Dette sitter langt inne hos mange. Men denne sommeren har vært god pedagogikk i så måte. Når naturen slår seg vrang, så blir det mindre av alt.
Når det er sagt, så er den absolutt ikke chablistørke i polhyllene. Det er nok til alle, og selv Louis Michels stjernestatus med Guillaume Michel i førersetet, er ikke nok til at lagrene ble tømt selv med tidenes beste chablissommer.
Og det kan vi glede oss over nå når august står for døren med sin lunhet og ikke minst muligheter for å fråtse i skalldyr og annen sjømat.
Louis Michel Chablis Premier Cru Butteaux Vieilles Vignes 2015 er en virkelig lekkerbisken som det er vanskelig å la være å åpne nå, for den smaker aldeles sublimt, samtidig som du vet at den vil utvikle seg i mange år i kjelleren. Den er nemlig superkonsentrert for en premier cru å være. Det skyldes kombinasjonen av gamle vinstokker, vinmarkens beskaffenhet og selvsagt produsenten.
Butteaux ligger i samme åsside som premier cru-ene Forets og Montmains, og denne siste dekker hele åssiden, men noen produsenter velger å bruke disse betegnelsene i stedet siden avstanden er ganske stor fra den ene enden til den andre. Butteaux ligger i den vestligste enden av åssiden. Den er sørøstvendt og kjennetegnes av et steinete jordsmonn med Kimmeridge-kalk. Vinmarken er totalt 8 hektar, og familien Michel har fem parseller her. Den ene har 60 år gamle vinstokker hvilket gjør at den tappes med egen etikett. De lager derfor to ulike viner fra Butteaux, men det den med de eldste vinstokkene som kommer til Norge – heldige som vi er.
Selv om prisene i Chablis også øker, er det fortsatt mulig å finne virkelig gode kjøp som med Butteaux Vieilles Vignes. Og det selv i 2015 som ble hardt rammet av hagl et par dager før innhøstningen skulle starte. Men siden forholdene fram til da var perfekte, ble også resultatet perfekt.
Les mer om de økende prisene her
Guillaume Michel bruker ikke eik til sine chabliser – kun stål. Vinene spontangjæres og ligger på bunnfallet i inntil 18 måneder, avhengig av nivå, men røres ikke i løpet av denne tiden. Vinene klares om nødvendig med bentonitt, og filtreres lett før tapping. Louis Michels viner er derfor veldig unge og noen ganger litt lukket når de kommer på markedet (året etter mange andre). Men de åpner seg noe ved å helle dem i en karaffel.
Hvis du klarer å få kloa i det siste partiet av Butteaux som ankom forrige uke, har du altså valget mellom å nyte eller vente. I september kommer 2015-årgangen av Louis Michels tre grand cruer, Les Clos, Vaudesir og Grenouille. Det er det grunn til å se fram til. I mellomtiden kan du nyte Louis Michel Chablis 2016 som er herlig frisk og lekker med veldig ren og klar chabliskarakter. En drøm til sommerlig sjømat.
Se alle vinene fra Louis Michel
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....