Godbiter i pollisten
Nyt chablis mens den fortsatt er tilgjengelig – disse er helt i toppsjiktet

Nyt chablis mens den fortsatt er tilgjengelig – disse er helt i toppsjiktet

Louis Michels chabliser hever seg over det brede laget av de mange gode chablisene som finnes her i landet.
Aase E. Jacobsen
01 August 2018 - 14:45

At nordmenn er verdensmestere i å slurpe chablis er velkjent. Og når kilden rammes av den ene naturkatastrofen etter den andre slik Chablis-regionen opplevede i 2016 og 2017, går det ut over tilgangen. Dette sitter langt inne hos mange. Men denne sommeren har vært god pedagogikk i så måte. Når naturen slår seg vrang, så blir det mindre av alt.

Når det er sagt, så er den absolutt ikke chablistørke i polhyllene. Det er nok til alle, og selv Louis Michels stjernestatus med Guillaume Michel i førersetet, er ikke nok til at lagrene ble tømt selv med tidenes beste chablissommer.

 

Og det kan vi glede oss over nå når august står for døren med sin lunhet og ikke minst muligheter for å fråtse i skalldyr og annen sjømat.

Louis Michel Chablis Premier Cru Butteaux Vieilles Vignes 2015 er en virkelig lekkerbisken som det er vanskelig å la være å åpne nå, for den smaker aldeles sublimt, samtidig som du vet at den vil utvikle seg i mange år i kjelleren. Den er nemlig superkonsentrert for en premier cru å være. Det skyldes kombinasjonen av gamle vinstokker, vinmarkens beskaffenhet og selvsagt produsenten.

Butteaux ligger i samme åsside som premier cru-ene Forets og Montmains, og denne siste dekker hele åssiden, men noen produsenter velger å bruke disse betegnelsene i stedet siden avstanden er ganske stor fra den ene enden til den andre. Butteaux ligger i den vestligste enden av åssiden. Den er sørøstvendt og kjennetegnes av et steinete jordsmonn med Kimmeridge-kalk. Vinmarken er totalt 8 hektar, og familien Michel har fem parseller her. Den ene har 60 år gamle vinstokker hvilket gjør at den tappes med egen etikett. De lager derfor to ulike viner fra Butteaux, men det den med de eldste vinstokkene som kommer til Norge – heldige som vi er.

Selv om prisene i Chablis også øker, er det fortsatt mulig å finne virkelig gode kjøp som med Butteaux Vieilles Vignes. Og det selv i 2015 som ble hardt rammet av hagl et par dager før innhøstningen skulle starte. Men siden forholdene fram til da var perfekte, ble også resultatet perfekt.  

Les mer om de økende prisene her

Chablis har et svært lunefullt klima i de kritiske periodene rundt knoppskyting, blomstring og innhøstning.
 

Guillaume Michel bruker ikke eik til sine chabliser – kun stål. Vinene spontangjæres og ligger på bunnfallet i inntil 18 måneder, avhengig av nivå, men røres ikke i løpet av denne tiden. Vinene klares om nødvendig med bentonitt, og filtreres lett før tapping. Louis Michels viner er derfor veldig unge og noen ganger litt lukket når de kommer på markedet (året etter mange andre). Men de åpner seg noe ved å helle dem i en karaffel.

Hvis du klarer å få kloa i det siste partiet av Butteaux som ankom forrige uke, har du altså valget mellom å nyte eller vente. I september kommer 2015-årgangen av Louis Michels tre grand cruer, Les Clos, Vaudesir og Grenouille. Det er det grunn til å se fram til. I mellomtiden kan du nyte Louis Michel Chablis 2016 som er herlig frisk og lekker med veldig ren og klar chabliskarakter. En drøm til sommerlig sjømat.

Se alle vinene fra Louis Michel

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her