Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev
Det finnes ikke noe bedre til tapas enn sherry - den erfarne vinelskerens vin. Men det er en veldig sammensatt vinstil, med mange avarter. Manzanilla er første steget inn i sherryverden.
Leskende med deilig frukt
Den er ikke så outrert i smaken som en kraftig fino kan være med sitt nøtte- og gjærpreg og høye alkohol. En manzanilla er mer på den fruktige siden og derfor et veldig godt utgangspunkt for deg som har lyst å bli bedre kjent med slik vin.
Fernando de Castilla Manzanilla (15759) er en av de beste, ikke bare lett å like, men også med veldig god karakter. Den leskende smaken og deilig frukten samt karakteristiske preget av grønne epler, gjør den uovertruffen som matvin, til alt innen tapas, fra så vel hav som land. 15 prosent alkohol er bare litt mer enn en god hvitvin, så den føles overhodet ikke tungtfordøyelig. Heller tvert om.
Dens bror, Fernando de Castilla Fino en Rama (15760), er en spesialutgave som har mer av alt. Det skyldes at den er tappet uten filtrering og vil derfor danne bunnfall etter en tid. Men det bør den ikke få mulighet til, for manzanilla er en svært følsom vare som må nytes så fersk som mulig.
Får du en gammel flaske, er det ingen vits i å åpne den en gang. Ved å sjekke lottnummeret bakpå etiketten (spør gjerne på polet når du henter vinen), finner du ut når flasken er tappet. Den jeg smakte var merket med L30114 hvilket betyr at den er tappet dag 301 i 2014. Etter seks måneder i flaske begynner manzanilla å tape seg, og når flasken er åpnet skal den drikkes i løpet av et par-tre dager. Derfor er halvflaskeformatet svært fornuftig.
Mer smak uten filtrering
En rama-vinen er merket med nov-14 – også denne bør nytes så fersk som mulig. Og siden aktuell utgave av den vanlige manzanillaen er tappet i slutten av oktober og En Rama-utgaven i november, er det en artig øvelse å smake dem samtidig. Vi snakker altså om et tilnærmet identisk produkt, bare med filtrering som forskjell. Og dermed en god dokumentasjon for hvorfor det lønner seg å kjøpe ufiltrert vin: du får mer smak, rett og slett.
Bak merkevaren Fernando de Castilla skjuler det seg en nordmann som har vært så lenge i Sør-Spania og har så stort kontaktnett at han nærmest er for andalusier å regne.
Les mer om nordmannens satsing i Spania
Jan Pettersen har i tillegg til både fersk og vellagret sherry og brandy, også en portefølje med rimelige bordviner som bærer navnet Pettersen – som trolig er mer eksotisk der nede enn her.
Dette er Pettersen-porteføljen
Foto: Roger Kolbu (Apéritif)