Nylon-kjellerens brune gleder

Nylon Bar ligger i en av Oslos kjellere. Det er avlangt, med en skikkelig laaang bar, moderne og åpent. Ordentlige stoler ved disken, det er mange av dem og det er det en mening med, selv om det beste er å stå på hjørnet. Og selvsagt nyte en av stedets ro
Redaksjonen
20 April 2004 - 11:08

- Hvor mange drinker jeg kan? Vi serverer vel et 10-talls romdrinker her, sier Mads Samuelsen, romentusiast på Nylon bar, en del av utelivskjeden Alter Ego, som igjen eies av Stig Steiro og Geir Hjort.

- Men, fortsetter han, det finnes jo mange flere. Som base passer rom til utrolig mye.

Nylon Bar ligger i en kjeller. Det er avlangt, med en skikkelig laaang bar, moderne og åpent. Ordentlige stoler ved disken, det er mange av dem og det er det en mening med, selv om det beste er å stå på hjørnet.

- Da har du full kontroll og oversikt, sier Samuelsen med et glis.

Hilsen fra Den nye verden
Det måtte bare komme i kjølvannet av den hippe Cuba-bølgen, som startet med sigarer og fortsatte med musikken, salsa og andre syndige gleder. Alt cubansk er hot, selv elendige sigarer til ågerpriser. Derfor måtte bare Mojito, Cuba Libre og Daquiri lande som om de alltid hadde vært der på en helt "naturlig" måte i urbane barer med respekt for seg selv. Og ikke bare for de som har smakt de utvannete og turistifiserte originalene på Cuba, men alle andre Cuba-wannabes også. Rombaserte drinker er helt i tiden for reisevante personer på jakt etter innhold og langt mer opplevelse enn det som er mulig å presse ned i en straight GT.

- Folk er blitt mye flinkere til å prøve nye ting, sier Samuelsen på spørsmål om hvorfor det er blitt som det er blitt.

Fra nesten ingenting tidligere er det nå nærmere 15 ulike rom-merker i salg.

- Dessuten er det mange flere som setter pris på en god cocktail, publikum er ganske enkelt blitt mer sofistikerte. Dessuten tror jeg faktisk også yrkesstolthet har betydd en del, at bartendere nå begynner å se på dette som et yrke. Da vil de også gjøre mer ut av det med sansen for skikkelige råvarer, respekt for faget - og nysgjerrighet - som igjen smitter over på kundene, sier Samuelsen.

Ikke uventet mener Samuelsen at råvarene er mer enn halve gleden og forutsetningen for en god romdrink, selv om rom i seg selv inneholder mye smak. Derfor ligger de helt på topp blant byens lime-forbrukere. Lime er selve sjefssurheten i nesten alle rombaserte drinker.

Rom blir inndelt i tre ulike typer: hvit, som er ganske nøytral golden, som har ligger tre år på eikefat og til slutt mørk, som er enda tyngre og har en lagring på inntil åtte år, gjerne på Bourbon-fat, noe som igjen gir en annen smak.

- Det er et ganske vidt smaksspekter mellom disse, sier Samuelsen.

Mads ser et skille mellom rombaserte drinker med Norden på den ene siden og sørlige Europa på den andre. Vi bruker rom mer til longdrinks, mens det sørover er en hang til det tropiske. Han er helt enig i at en god og fyldig rom er en interessant og god deltaker i den stadig større avec-konkurransen. Mange bruker også rom som shot ved siden av pilsen.

- Metusalem 15 år gammel er en flott drink til kaffen, sier han, og mener rom nå er i ferd med å ta andeler av både vodka og gin. Tross dette er rom og rom-drinker fortsatt ganske urbant, men det sprer seg. Mojito lages jo av alle snart, og da er det  godt å vite at det finnes alternativer, smiler han, og de får du her.

Det er, ifølge Samuelsen, ikke noe unaturlig i at Europa og Norge nå viser en tiltakende interesse for rom. Rom var ofte det første brennevinet mange norske sjømenn først stiftet bekjentskap med, og først i 1969 sluttet engelske gaster å få sin daglige romrasjon.

Men på veien til ny frelse har rom vært gjennom mange liv, og gjenstand for mange rare tolkninger opp gjennom årene. Sour-mix blandingene har gjort livet lettere for bartenderne, men ikke nødvendigvis drinkene bedre.

- Cuba Libre er ikke den eneste drinken i Norge som er blitt skikkelig herjet med av uvitende folk bak bardisken. Sånt noe ligger det ingen fremtid i om du skal drive en god cocktailbar med stadig flere krevende kunder, avslutter Mads Samuelsen.

Foto: Eva Brænd

Rumrunner

Fremgangsmåte

Shakes og siles over i et highballglass. Pynt med revet muskat.

Sendt inn av Mads Samuelsen, Nylon Bar

Vurder oppskriften

Planter's Punch

Fremgangsmåte

Shakes og siles over i et highballglass. Garner med appelsinskive, cocktailbær og mynteblader.

Sendt inn av Mads Samuelsen, Nylon BarOpprinnelse: Fred Myers, Jamaica, 1879

Vurder oppskriften

Spiced Caprissima

Fremgangsmåte

Knus lime og sukker med en muddler i et Old-fashioned-glass. Hell over rom og rør godt. Fyll opp med knust is. Garner med en limeskive.

Sendt inn av Mads Samuelsen, Nylon Bar

Vurder oppskriften

Mojito på en enkel måte

Mojito på en enkel måte

Fremgangsmåte

Sendt inn av Mads Samuelsen, Nylon Bar

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så kjapt får du dagens fiskemiddag på bordet
Dagens rett

Så kjapt får du dagens fiskemiddag på bordet

Mens fisken steker, blander du salaten av maiskorn og edamamebønner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her