Nyheter Vinmonopolet juli 2002

Sommerens polnyheter gir deg som har tilbøyeligheter til å bidra til nabolandets velstand stadig færre unnskyldninger til å kaste bort dyrebare ferietimer i kø på systemet. For her er en rekke godbiter av begge kulører til under åtte tiere.
Redaksjonen
04 Juli 2002 - 01:01

Rimelige og gode viner gleder ethvert feriebudsjett og særlig når det skal strekke lengst mulig i vårt kostnadsmessig utskjelte fedreland. Derfor bør du notere deg polets nykommere i juli som de hvite Loosen Riesling 2000 til 69,90 samt Tarnagas Chardonnay-Terret 2001, Santagostino Catarratto-Chardonnay 2000, Los Monteros 2001 og Norton Torrontes 2001 til rundt åtti kroner. Legger du på en tier til, er Lurton Sauvignon 2001 din. Sistnevnte finnes dessuten i ferievennlige bag-in-box.

Det er imidlertid flest røde viner sesongen til tross. Men også her er det mange budsjettvennlige og gode produkter. Som Casa del Rey Tempranillo til utrolig gunstige kroner 64 og de to rimelige portugiserne Terras do Pó 2001 og Terra Chã 2001 samt italienske La Carraia 2000.

Hvis du er villig til å investere litt ekstra, kan du virkelig fråtse i gode viner som de strålende portugiserne Esporão Reserva 1999 og Castelinho 1999. Vi vil også slå et slag for franskmennenes yndlingssommervin på den røde side, nemlig den røde Loire-vinen Les Chalonnières Bourgueil 2000. Dessuten for Languedoc-vinen Domaine de Bachellery Tempranillo 1999 som er sjelden på grunn av kombinasjonen av region og drue.

Videre for Manzanilla La Gitana, kr 67.50 (30878- basisutvalg) som riktignok ikke er omtalt nærmere her da det dreier seg om en vin som har vært tilgjengelig en stund men kun som helflaske. Nå finnes denne veldig gode manzanilla, som er en litt lettere type fino sherry, også som halvflaske. Og det er optimalt, for manzanilla må behandles som en hver hvitvin, hvilket betyr at den må nytes i sin helhet når den først er åpnet. Manzanilla er nemlig den perfekte aperitiff samtidig som den er det eneste som tar alle typer tapas på strak hånd. Skål for sommeren!

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 7. juli 2002 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, vurderer derfor først kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land. Deretter vurderes kvalitet i forhold til pris på en skala fra fem til en.

Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. juli 2002. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.

Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget juli 2002. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen nedenfor.

+
Tarnagas Chardonnay-Terret 2001
Tarnagas
20013 Vectura - kr 79,30 (75cl)
Basisutvalg
Norex International
Farge og duft: Lys grønngul. Fin elegant og fruktig duft.
Smak: Sitter godt, fin leskende stil, middles fylde, fine syrer som gjør avslutningen fast og fin.
Mat: Enklere sjømat, gjerne laks eller ørret med smørsaus.
Vurdering: Flott pris for denne vinen som er best nå.
Bestill her:

+
Lurton Sauvignon 2001
J. & F. Lurton
45392 VSD - kr 89,60 (75cl)
Basisutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Lys gul. Fruktig duft med stikkelsbær, solbærblader og sitrus.
Smak: Fin saftig og balansert smak med gode syrer og fin tørrhet.
Mat: Kokt fisk, gjerne med krydder.
Vurdering: Drikk nå. Finnes også som bag-in-box.
Bestill her:

Loosen Riesling 2000
Dr. Loosen
37654 Vectura - kr 69,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Flaaten
Farge og duft: Lys grønngul. Lett og elegant duft med mineraler.
Smak: Fin fruktig smak med flott fasthet samt godt druepreg, lett sødme i slutten (halvtørr).
Mat: Alene, gravet eller røkt fisk, asiatiske retter.
Vurdering: Drikk denne meget gunstig prisete vinen nå.
Bestill her:

Los Monteros 2001
Bodegas Murviedro
20020 VSD - kr 78,00 (75cl)
Basisutvalg
Vinarius
Farge og duft: Lys gul. Fruktig nese med en del blomster og kryder.
Smak: Følger opp duften, fin fasthet, gode syrer, tørr fin avslutning.
Mat: Lettere fiskeretter og salater, alene.
Vurdering: Drikk nå.
Bestill her:

Santagostino Catarratto-Chardonnay 2000
Firriato
32298 VSD - kr 79,50 (75cl)
Basisutvalg
Vinarius
Farge og duft: Lys gull med grønnskjær. Spennende duft med god frukt og snev av eik.
Smak: Bra smaksanslag som tar opp de samme aromaene som i duften, noe eik i finishen som er tørr og god.
Mat: Stekt eller grillet fisk.
Vurdering: Drikk nå.
Bestill her:

Norton Torrontes 2001
Bodega Norton
13316 Vectura - kr 81,30 (75cl)
Basisutvalg
Ekjord AS
Farge og duft: Lys grønngul. Lett frisk duft av grønne epler, sitrus og jordsmonn.
Smak: Flott leskende smak med behagelige syrer, sitter bra i munnen, tørr god finish.
Mat: Alene, blåskjell.
Vurdering: Drikk nå, vinner lite på lagring.
Bestill her:

+
Terras de Tondela 2000
Adega Cooperativa de Tondela
20018 VSD - kr 61,80 (75cl)
Basisutvalg
Prizelius
Farge og duft: Lys grønngul. Lett og enkel duft med sitrusfruktighet.
Smak: Noe stram og tørr smak, men ren.
Mat: Aperitiff med tilbehør.
Vurdering: Mangler litt sjarm.
Bestill her:

÷
Esporão Reserva 1999
Finagra
20059 VSD - kr 140,10 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
WineTailor
Farge og duft: Purpurrød. Deilig duft av røde og mørke skogsbær, krydder og eik.
Smak: Flott saftig smak med god fruktighet og meget bra balanse, godt integrert eikepreg, sitter veldig godt med snev av animalskhet i finishen, lang ettersmak.
Mat: Lam, kalv, annet saftig kjøtt.
Vurdering: Topp vin. Drikk nå eller innen 4 år.
Bestill her:

+
Terras do Pó 2001
Ermelinda Freitas
20009 VSD - kr 85,20 (75cl)
Basisutvalg
Prizelius
Farge og duft: Mørk rød. Flott nese med røde og mørke bær, jordsmonn og fatkrydder.
Smak: Anslaget følger opp, er bløtt og saftig, myke fine tanniner, svært harmonisk.
Mat: Grillmat.
Vurdering: Deilig sommervin som kan serveres lett avkjølt. Drikk nå eller i løpet av 3 år.
Bestill her:

+
Castelinho 1999
Castelinho Vinhos
20058 VSD - kr 170,40 (75cl)
Basisutvalg (Småparti)
Vin & Vilt
Farge og duft: Dyp mørk rød. Fin, tett fruktig nese med noe fatkrydder.
Smak: Rik og konsentrert smak med bra balanse og med preg av lang fatlagring.
Mat: Grillet oksekjøtt.
Vurdering: Drikk nå eller innen 4 år.
Bestill her:

+
Roero Superiore 1999
Giacomo Vico
14499 Vectura - kr 185,10 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Palmer & Co
Farge og duft: Mørk rød. Røde og mørke bær samt kirsebærtoner, krydder, fatkrydder og skogbunn i duften.
Smak: Saftig middels fyldig smak med flotte tanniner, sitter veldig godt i munnen, fint fatpreg i ettersmaken.
Mat: Smaksrike kjøttretter.
Vurdering: Et rimelig alternativ til barbaresco og barolo. Drikk nå eller innen 4 år.
Bestill her:

+
Matarromera Crianza 1999
Bodega Matarromera
14488 Vectura - kr 209,40 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Mørk rød. Tett bærpreget duft med snev av animalskhet.
Smak: Ung stoffrik smak med fint preg av lær, tobakk og fat, markante tanniner i slutten som er fast og fin.
Mat: Vilt.
Vurdering: Bør lagres minst ett år og vil utvikle seg i 4 år til.
Bestill her:

+
Marqués de Vargas 1997
Bodegas y Viñedos del Marques de Vargas
33469 Vectura - kr 249,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Mørk rød med brun kant. Utsøkt duft med røde bær mot syltetøy, skogbunn og trevirke samt anis.
Smak: Som duften med god friskhet, fine tanniner samt et edelt fatpreg i finishen.
Mat: Lam, svin.
Vurdering: Drikk nå eller innen 4 år.
Bestill her:

Casa del Rey Tempranillo
Arcus Produkter
20002 Vectura - kr 64,40 (75cl)
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Ung blårød. Både røde og mørke bær samt jordsmonn og krydder i duften.
Smak: Saftig og ren smak, leskende i stilen.
Mat: Grillet svinekjøtt.
Vurdering: Meget behagelig billigvin og et utmerket alternativ rent prismessig til de fleste bag-in-box-viner. Drikk nå.
Bestill her:

Terra Chã 2001
Casal do Conde
20012 VSD - kr 74,90 (75cl)
Basisutvalg
Prizelius
Farge og duft: Mørk rød. Røde og mørke bær samt jordsmonn.
Smak: Fint anslag, bra fruktighet og gode tanniner, sitter godt.
Mat: Rødt kjøtt.
Vurdering: Meget god billigvin. Drikk nå eller innen 2 år.
Bestill her:

La Carraia 2000
La Carraia
20008 VSD - kr 89,50 (75cl)
Basisutvalg
Provinum
Farge og duft: Meget mørk rød. Røde bær, kirsebær og mørke bær samt krydder i duften.
Smak: Fin, saftig og stram smak med bløte tanniner og noe eikepreg i ettersmaken.
Mat: Lam eller kalv, gjerne godt krydret.
Vurdering: Drikk nå eller la ligge i inntil 4 år. Denne vinen vil ha godt av noe lagring.
Bestill her:

Viña Albali Reserva 1996
Viña Albali
31016 VSD - kr 96,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Amundsen AS
Farge og duft: Mørk rød med lys kant. Fin duft av røde bær mot syltetøy, støv og trevirke.
Smak: Balanserer godt mot duften, elegant stil.
Mat: Lam, lyst kjøtt.
Vurdering: Drikk nå eller innen 3 år.
Bestill her:

Bin 50 Shiraz 2001
Lindemans
7721 Vectura - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Mørk rød med blå kant. Røde skogsbær, krydder og fat i duften.
Smak: Saftig ung smak med noe tanniner og eik i slutten.
Mat: Grillet kjøtt.
Vurdering: Et godt alternativ under hundrelappen. Best nå, og innen 2 år.
Bestill her:

Domaine de Bachellery Tempranillo Coteaux du Libron 1999
Marina et Bernard Julien
14490 Vectura - kr 118,70 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Mørk rød. Røde og mørke bær med svake kryddertoner og eik i duften.
Smak: Fast og fruktig stil med en del stoffrikhet og fatkrydder.
Mat: Grillmat.
Vurdering: En spennende vin. Drikk nå eller innen 2 år.
Bestill her:

Les Chalonnières Bourgueil 2000
Caslot Pierre
14403 Vectura - kr 118,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Strag
Farge og duft: Rød med blårød kant. Røde og mørke bær samt skogsbær og paprika.
Smak: Flott elegant, saftig og ren smak med snille tanniner.
Mat: Grillet kylling eller kalkun.
Vurdering: Franskmennenes foretrukne sommerrødvin. Drikk nå.
Bestill her:

Tarapaca Cabernet Sauvignon Merlot Reserva 2000
Viña Tarapaca
14342 Vectura - kr 119,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Maxxium Norge
Farge og duft: Mørk rød. Duft av røde og mørke bær og skogsbær eik og tørr jord.
Smak: Stram stoffrik smak, middels fylde og bløte tanniner.
Mat: Perfekt til stekt lam.
Vurdering: Drikk nå eller innen 2 år.
Bestill her:

Ch. Sainte Roseline Côtes de Provence 1999
Ch. Sainte Roseline
14483 Vectura - kr 166,40 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Palmer & Co
Farge og duft: Mørk rød. Bær, krydder og animalskhet i retning bondskhet i duften.
Smak: Saftig smak , middels fyldig, fatkrydder og animalskhet gjennom hele smakskurven.
Mat: Allround matvin.
Vurdering: Drikk nå eller innen 3 år.
Bestill her:

÷
Chiaro Merlot 2000
Vinprom Svishtov
14480 Vectura - kr 63,20 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Eurowine
Farge og duft: Blårød. Duft av røde og saftige bær samt noe vegetalske aromaer.
Smak: Saftig smak, ren og balansert, enkel og grei vin.
Mat: Lettere grillmat.
Vurdering: Pluss for prisen (selv om det finnes bedre budsjettviner i boks). Drikk nå.
Bestill her:

÷
Le Faisan Vin du Pays d'Oc 2000
Compagnie Rhodanienne
20001 Vectura - kr 68,80 (75cl)
Basisutvalg
Multibrands
Farge og duft: Mørk blårød. Lett duft av bær og krydder.
Smak: Saftig med god balanse, bløt og ren finish.
Mat: Drikkevin.
Vurdering: Veldig behagelig priset. Drikk nå.
Bestill her:

÷
Maritza Syrah Reserve Vin du Pays d'Oc 2001
Marcel Martin
14397 Vectura - kr 69,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
BK-Trading
Farge og duft: Ung mørk rød. Fruktig duft av mørke bær.
Smak: Som duften, bløt stil med snille tanniner, sitter en stund.
Mat: Grillmat.
Vurdering: Enkel men vellaget vin som er god å drikke. For nåkonsum.
Bestill her:

÷
Piornos 2001
Adega Cooperativa da Covilhã
20011 VSD - kr 87,80 (75cl)
Basisutvalg
Prizelius
Farge og duft: Mørk rød med blå kant. Røde og mørke bær, spesielt bjørnebær samt krydder.
Smak: Saftig og bløt smak, enkel og ren.
Mat: Lyst kjøtt.
Vurdering: Helt grei vin til prisen. Drikk nå.
Bestill her:

÷
Corte Giara Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2000
Corte Giara
20006 VSD - kr 109,50 (75cl)
Basisutvalg
Prizelius
Farge og duft: Mørk rød. Fin duft av røde og mørke bær samt krydder.
Smak: Saftig smak med de samme aromaene som i duften, ren stil med noe bitterstoffer i ettersmaken.
Mat: Pasta, kalv, kylling.
Vurdering: Drikk nå eller innen 3 år.
Bestill her:

÷
Paradyskloof Pinotage 2000
Domaines Paradyskloof
14448 VSD - kr 119,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Prizelius
Farge og duft: Dyp mørk rød. Spennende duft av røde og mørke bær, krydder og eikearomaer.
Smak: Fast og tørr smak med en del mørke bær.
Mat: Må ha fet mat for å møte tørrheten.
Vurdering: Drikk nå eller innen 3 år.
Bestill her:

÷
Emina Crianza 1998
Bodega Emina
14489 Vectura - kr 166,10 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Mørk rød. Mørke bær, plommer og fatkrydder i duften.
Smak: Rik smak med bra fruktighet, god fasthet i ettersmaken.
Mat: Rødt kjøtt.
Vurdering: OK men ikke topp ribera. Drikk nå eller innen 4 år.
Bestill her:

+
Albor Tempranillo 2001
Bodegas Artesanas
20004 VSD - kr 65,40 (75cl)
Basisutvalg
Prizelius
Farge og duft: Ung blårød. Bærpreget duft.
Smak: Saftig smak og snille tanniner, kommersiell stil.
Mat: Enkle retter.
Vurdering: Helt grei.
Bestill her:

+
Sandiliano Merlot 2001
Sandiliano
20007 Vectura - kr 67,80 (75cl)
Basisutvalg
Gavin
Farge og duft: Ung blårød. Lett bærpreget duft.
Smak: Saftig leskende smak., balansert men enkel.
Mat: Lyst kjøtt, pasta.
Vurdering: Rimelig! Drikk nå.
Bestill her:

+
Salvanza Chianti Colli Senesi 2000
Piccini
20005 Vectura - kr 94,80 (75cl)
Basisutvalg
Saga Trading
Farge og duft: Mørk rød. Elegant duft av røde bær, kirsebær og jordsmonn.
Smak: Ren og saftig smak med bløt finish.
Mat: Pasta, svin.
Vurdering: Drikk nå.
Bestill her:

+
Marquês de Borba 2000
J. Portugal Ramos
20010 Vectura - kr 98,90 (75cl)
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Mørk blårød. Ung bærpreget nese med innslag av urter.
Smak: Saftig og bløt bærpreget smak med snille tanniner.
Mat: Lyst kjøtt, pasta.
Vurdering: Drikk nå.
Bestill her:

+
Rablaisie de Chinon 1999
Lacheteau
14404 Vectura - kr 118,30 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Strag
Farge og duft: Mørk rød. Røde bær med vegetalske toner i duften.
Smak: Fruktig og enkel med snev av fat.
Mat: Lyst kjøtt.
Vurdering: Litt vel enkel i forhold til prisen. Drikk nå.
Bestill her:

Les Sens de Branda 2000
Leda
14482 Vectura - kr 104,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Palmer & Co
Farge og duft: Mørk rød. Røde og mørke bær samt jordsmonn i duften.
Smak: Saftig og bærpreget, bløt og middels fyldig, sitter noe.
Mat: Lam, lyst kjøtt.
Vurdering: Noe enkel i forhold til prisen. Drikk nå eller i løpet av et par år.
Bestill her:

Ch. Gaillard Les Vieilles Vignes Touraine-Mesland 1998
Vincent Girault
14494 Vectura - kr 126,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Palmer & Co
Farge og duft: Ung mørk rød. Duft av røde bær, jordsmonn og fataromaer.
Smak: Lett syrlig smak med svake bittertoner.
Mat: Lystkjøtt.
Vurdering: For enkel i forhold til prisen. Drikk nå.
Bestill her:

÷
Terre Nere Barbera
Bassi Luigi di Bassi
14479 Vectura - kr 69,80 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Eurowine
Farge og duft: Mørk rød med skum i kanten. Bærpreget duft.
Smak: Det samme i smaken som tyder på tilsatt kullsyre hvilket gir lett perlende følelse.
Vurdering: Ikke særlig vellykket.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her