Nyheter øl, hetvin og brennevin januar 2009

Redaksjonen
07 Januar 2009 - 18:01

På topp blant det sterke er en 10 år gammel whisky som sikkert mange whiskyelskere har ventet på. Den er nemlig fra Japan og bringer som sådan inn noe nytt i polhyllene. Noen gode øl er også på plass, og ikke minst en barolo chinato som er obligatorisk etter ethvert stort italiensk måltid.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2009. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Nytt øl:

+ (88p)
Snake Dog IPA
Flying Dog Brewery
USA
80234 VSD - kr 40,30 (35,5cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Eureka Wine
Farge og duft: Gyllengul. Fin duft av malt og frukt.
Smak: Fruktig anslag, god bitterhet utover, fint maltpreg, sitter godt med flott IPA-bitterhet utover. (UÅ)
Bruksområde: Lam med en del fett.
Vurdering: Et godt matøl. (UÅ)
Laget av: Krystallmalt, humle (Warrior, Columbus), vann, gjær
Alkoholinnhold: 7,1% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke lagret
Bestill her:

+ (87p)
Sara de Silenrieux Økologisk
Brasserie de Silenrieux
Belgia
49143 VSD - kr 34,30 (25cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Grumsete gul. Fin duft med innslag av brød og gule epler.
Smak: Stort bløtt skum i anslaget, fin bitterhet utover, ok syre, god fylde, sitter veldig lenge. (UÅ)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: Et godt øl som hadde tjent på enda bedre friskhet. (UÅ)
Laget av: 75% Maltet bygg, 25% hvete
Alkoholinnhold: 6,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke lagret
Bestill her:

(86p)
Duchy Select Ale Organic
Duchy Originals Wychwood
England
80160 Vectura - kr 43,40 (50cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Strag
Farge og duft: Gyllenbrun. Veldig fruktig duft, veldig aromatisk/parfymert.
Smak: Bløtt anslag, godt skum, fin bitterhet som vokser utover, bløt syre, en del maltbitterhet i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Et veldig parfymert øl. (UÅ)
Laget av: Hvete, byggmalt, rugmalt, havre
Alkoholinnhold: 6,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke lagret
Bestill her:

Ny hetvin:

+ (87p)
Vajra Barolo Chinato
G.D. Vajra
Italia
80158 VSD - kr 377,00 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Dyp klar rød. Fin klassisk nebbioloduft med noe sød, samt trevirke,
Smak: Fyldig bløtt anslag, god bitterhet utover, tydelig kininpreg, god syre, lett sødme i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Etter maten.
Vurdering: En effektiv fordøyelseshjelp. (UÅ)
Laget av: Nebbiolo, sukker, alkohol, urte- og planteekstrakter
Alkoholinnhold: 17,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 36 md. fatlagring
Bestill her:

÷ (73p)
Kirow Tiktak
AS Latvijas
EU
15580 VSD - kr 99,90 (50cl)
Basisutvalg (Test)
Helge Wiig
Farge og duft: Klar. Helt nøytral vannaktig duft.
Smak: Bløtt anslag, veldig utvannet. (UÅ)
Bruksområde:
Vurdering: Et bortkastet produkt. (UÅ)
Laget av: Kornsprit
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke lagret
Bestill her:

Nytt brennevin:

÷ (90p)
Nikka Yoichi 10 Y.O.
Yoichi Distillery
Japan
49771 VSD - kr 575,90 (70cl)
Basisutvalg (Parti)
Servco
Farge og duft: Lys gyllenbrun med grønt. Veldig elegant duft med fine limetoner, gule kjøttfulle frukter frukter, noe fat, nøtter.
Smak: Fyldig anslag, fin frukt, veldig god karakter, ganske rik fruktighet, sitter godt og lenge. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En svært elegant whisky og et spennende tilskudd til whiskyhylla. (UÅ)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 45,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 10 års fatlagring i brukte bourbon- og sherryfat samt nye amerikanske eikefat
Bestill her:

+ (89p)
Domaine de Salié 1994
Francis Darroze
Frankrike - Bas-Armagnac
80232 Cuveco - kr 495,50 (50cl)
Basisutvalg (Parti)
Farge og duft: Gyllenbrun. Flott ganske rik duft med elegante tretoner.
Smak: Fyldig anslag, veldig tett og god, med flott frukt, krydret klassisk fatpreg i finishen. (1994)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En moderne armagnac som åpner opp for et bredere publikum. (1994)
Laget av: 90% Baco, 10% Ugni Blanc
Alkoholinnhold:51,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 14 års fatlagring
Bestill her:

+ (87p)
Domaine de Chez Maillard
Cognac Leyrat
Frankrike - Cognac
80159 Vectura - kr 376,20 (70cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Modern Fluids
Farge og duft: Lys gyllen. Elegant duft med fine aprikostoner, noe smørkjeks, fat og blomster.
Smak: Fyldig anslag, god fedme, god karakter, fine blomstertoner i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En god om enn ikke veldig kompleks cognac. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 6 års fatlagring
Bestill her:

(86p)
G'Vine Floraison
Eurowinegate
Frankrike
56887 Vectura - kr 354,40 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Zaretpa
Farge og duft: Klar. Dempet ginpreg, delikate blomstertoner, noe sitrus.
Smak: Fyldig anslag, god fedme, fin syre, elegant med varme fine kryddertoner mot slutten. (UÅ)
Bruksområde: I mer forsiktige mikser.
Vurdering: En noe delikat men god gin. (UÅ)
Laget av: Druesprit (Ugni Blanc), drueblomstekstrakt, einerbær, kardemomme, koreander, ingefær, muscat, lime
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

(84p)
Otard V.S.
Cognac Otard
Frankrike - Cognac
34852 Vectura - kr 367,90 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Bacardi-Martini
Farge og duft: Gylllenbrun. Søtlig duft.
Smak: Bløtt fyldig anslag, myk og god med en del fedme, myk finish. (UÅ)
Bruksområde: Drinker med sitrus.
Vurdering: En veldig bløt vs som er best i drinker - eller for den som ikke liker skarphet i cognacen. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 30 md fatlagring
Bestill her:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her