Drikke
Nyhetene på spesialpolet oktober 2013 - Øl

Nyhetene på spesialpolet oktober 2013 - Øl

Aase E. Jacobsen
02 Oktober 2013 - 14:28

Nok en gang viser nyhetsslippet i FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">spesialpolene at håndverksøl fra hele verden er ideelt for denne kanalen. For det første produseres mange av disse ølene i svært små batcher, for det andre er mange av ølene noe som ikke produseres jevnlig. De er bare tilgjengelig en veldig kort periode og mange kommer aldri tilbake.

Verdens beste øl?

Ølene som kommer til å rase raskest ut, er trolig de fra trappistbryggeriet Wesvleteren som har en helt spesiell kvoteringsmetode for å unngå svartebørstilstander. Westvleteren "12" er kåret til verdens beste øl av RateBeer og er helt klart en lekkerbisken.

Ølene selges for øvrig normalt bare rett fra bryggeriet. Vinmonopolet har derfor måttet stille seg i kø med privatkunder og kan som en av få butikkjeder tilby disse hypete ølene.

Til peiskosen

Og gode er de utvilsomt, men det er mange andre som fortjener enda mer oppmerksomhet. Blant de 30 ølene jeg smakte forut for lanseringen pekte Russian Imperial Stout fra nederlandske Emelisse seg ut som aller best. Wow for en munnfølelse. Fyr opp i peisen, når er tiden her for skikkelig ølkos.

Det får du også med I'm Curious 13.1 Imperial Stout fra en annen nykommer, nemlig svensk-norske CAP. Fusion fra Moor Beer fortjener også ekstra omtale som et nydelig øl av typen typen old ale modnet i brukte eplebrandyfat. Et flott øl til høstlige viltmiddager.

Humle og villgjær

Humlefansen får også tilfredsstilt behovet, blant annet gjennom amerikanske Hop Riot. En herlig IPA. Den voksende skaren av surølfantaster har også mye å glede seg til som amerikanske Smokestack Series Love Child som også er et veldig godt matøl.

Til sammen skal 87 ulike øl fordeles på de seks spesialpolutsalgene. Hva som finnes hvor finner du i oversiktene nedenfor.

Spenningen mangler

Spesialpolene får også påfyll av viner fra Toscana i oktober. Men her er det ikke den helt store spenningen eller så mye å stille seg i kø for. Mange av vinene har vært tilgjengelig i BU i mange år, og er det til dels fortsatt, om enn ikke i samme årgang, og andre som spesialimport. Da er det langt mer behagelig og ofte billigere å bestille vinene via nettet.

Les kritikken mot spesialpolordningen

To produsenter peker seg likevel ut, San Giusto a Rentennano og Montevertine, med flere cuvéer og årganger. Begger er for øvrig to av mine personlige favoritter. Noen ganger er det godt å få sine preferanser bekreftet.

Listene er inndelt i kategorier A og B hvor den første sikter til distribusjon til Vika og Valkendorf. B er full distribusjon, altså til alle seks spesialpolutsalg, inkludert Hamar, Sandnes, Sandefjord og CC Vest.

Bli en mester på aromaer i vin med dette duftsettet

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i PDF-format:

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, Vika i Oslo, Valkendorfsgate i Bergen. I tillegg selges enkelte av varene i fire andre utsalg (Hamar, Sandnes, Sandefjord og CC Vest samt Trondheim fra november). Se listen for utvidet distribusjon ovenfor). Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Øl

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her