Nyhetene på polet september 2003

Septembernyhetene fra Vinmonopolet er tallrike, også når det gjelder gode kjøp. Og mange er tilpasset høstlige menyer. Men du må være forberedt på å åpne pengepungen. Selv om det finnes trøst for den som har budsjettbegrensninger.
Redaksjonen
03 September 2003 - 16:56

Høstens beste nyheter er nemlig ganske kostbare, godt over hundre kroner og opp til tre-fire hundrelapper er det du må ut med. Trøsten er at disse vinene er gode kjøp. Som Pelissero Barbera d'Alba Piani 2001, for øvrig et meget godt kjøp, og de noe mer luksuriøse Montestefano Barbaresco Riserva 1997, Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2000 og Domaine de Chevalier 1999

For deg som sverger til viner uner hundre kroner er det imidlertid også trøst å få. Og det finner du i disse vinene: Boksvinen Banrock Station Shiraz Mataro, Pirineos Merlot-Cabernet 2000, Oxford Landing Cabernet Sauvignon Shiraz 2001, Formulae Chianti 2002 og økologiske Casa de la Ermita 2002.

Slik ble testen gjennomført

  Remi Madsen        Rune Pal     
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

Nyhetene som er i salg fra og med 6. september 2003 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, som denne gangen har hatt hjelp fra Rune Pal, Klosteret, vurderer derfor først kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land. Deretter vurderes kvalitet i forhold til pris på en skala fra fem til en.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. september 2003. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.

Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget september 2003. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen nedenfor.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Musserende:

+
Comte de Noiron Coeur de Cuvée, Brut
Comte de Noiron
Frankrike - Champagne
14693 Cuveco - kr 224,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Best Cellars
Farge og duft: Fin gyllen farge. Behagelig, fruktig duft med mineraltoner.
Smak: Flott elegant smak med god harmoni mot duften. Fin mousse, god tørrhet.
Mat: Aperitiff og skalldyr.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 70% Pinot Noir, 30% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon i temperaturkontrollerte tanker, 2. gangs gjæring i flasken. Ikke fatlagret, flaskemodnet i 24 md. før salg.
Bestill her:

+
Gosset Grande Réserve, Brut
Champagne Gosset
Frankrike - Champagne
32299 VSD - kr 259,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinarius
Farge og duft: Gullgul, rik duft med gule epler, sjø, gjærbakst og mineraler.
Smak: Frisk, fin smak med god frukt, elegant finish.
Mat: Aperitiff og hvit fisk.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 54% pinot noir/pinot meunier og 46% chardonnay.
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon, bl.a. med 2. gangs gjæring i flasken. Ikke fatlagret, flaskemodnet i 48 md. før salg.
Bestill her:

Hvitvin:

-
Chablis Grand Cru Vaudésir 2000
Jean-Marc Brocard
Frankrike - Chablis Grand Cru
20293 VSD - kr 339,70 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Grønngul farge. Vinøs nese med flotte mineraltoner.
Smak: Frisk, rik smak med flott balanse, fyldig og med en forførende finish.
Mat: Nydelig til østers.
Vurdering: Drikk nå eller innen fem år.
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæres i ståltanker ved 18 - 23 C. Lagres på bunnfallet, og omstikkes to ganger før tapping. Forsiktig filtrering, ingen kuldestabilisering. Vinen fatlagres ikke, men flaskemodnes hos produsenten i 24 md.
Bestill her:

+
Balland-Chapuis Coteaux du Giennois 2002
Joseph Balland-Chapuis
Frankrike - Coteaux du Giennois
32297 VSD - kr 114,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinarius
Farge og duft: Lys gul med grønnskjær. Masse stikkelsbær, solbærblader og lime på nesen.
Smak: Smaken følger nesen med stor friskhet og friske lime-syrer. Sitter lenge.
Mat: Sjømat med fete sauser eller ost/chevre.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon. Ikke fatlagret.
Bestill her:

+
Vidal Estate Sauvignon Blanc 2002
Vidal Estate
New Zealand - Hawkes Bay
14699 VSD - kr 135,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Ung gul farge. Frisk nese med preg av stikkelsbær og lime.
Smak: Smaken er leskende med friske syrerog noe fruktfedme.
Mat: Rike fiskeretter.
Vurdering: Behagelig vin. Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ståltankgjæret i 14 dager, ikke malolaktisk gjæring. Ikke fatlagret.
Bestill her:

+
Buchholz Chardonnay 2001
Alois Lageder
Italia - Alto Adige
20309 VSD - kr 148,20 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Wine Tailor
Farge og duft: Lys grønngul farge. Ung, frisk duft av epler og noe tropisk frukt.
Smak: Leskende smak med en del druefedme. Småelegant og sitter godt i munnen.
Mat: Lyst kjøtt eller stekt fisk med ikke for tunge sauser.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 70% av vinen gjæres på ståltanker, og modnes på bunnfallet i 6 md. 30% av vinen gjæres og lagres i 6 md. i franske barriques.
Bestill her:

+
Lind Ortega Trockenbeerenauslese 1999
Weingut Ökonomierat Lind
Tyskland - Pfalz
37506 Vectura - kr 112,70 (37,5cl)
Basisutvalg (Test)
Vectura
Farge og duft: Ravgul farge. Behagelig nese med fersken, aprikos, rosiner, moden ananas og honning.
Smak: Søt, men frisk og god smak med bra balanse mot nesen. Sitter godt i munnen.
Mat: Bærdesserter.
Vurdering: Drikk nå eller innen fem år.
Laget av: 100% ortega.
Alkoholinnhold: 11,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon. 9 md. lagring i gamle kastanjefat.
Bestill her:

+
Crown Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1993
Crown Est.
Ungarn - Tokaji
13350 Vectura - kr 93,10 (25cl)
Basisutvalg (Basis)
Vectura
Farge og duft: Meget mørk gyllen farge. Utviklet spennende duft med tørket frukt og nøtter som det mest fremtredende.
Smak: Elegant smak med fin balanse, flotte nøttearomaer. Sitter lenge.
Mat: Nøttedesserter.
Vurdering: Ren rimelig "gammel" vin. Drikk nå eller innen tre år.
Laget av: 50% Furmint, 50% Hárslevelü
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vin fra «normale» druer blandes med vin fra Aszúdruer, angrepet av edelråte. Vinen gjennomgår en 2. gangs, oksidativ, gjæring på fat. Lagret minst 3 år på eikefat.
Bestill her:

+
Le Mont Premiere Trie 1997
S.A. Huet
Frankrike - Vouvray
34888 Vectura - kr 327,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vectura
Farge og duft: Mørk gullaktig farge. Spennende rik nese med modne epler, aprikos, honning og mineraltoner.
Smak: Smaken følger nesen godt opp med en fyldig og lang ettersmak.
Mat: Alene.
Vurdering: Drikk nå eller innen tre år.
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Biodynamisk dyrkede druer, tradisjonell vinifikasjon. Ikke malolaktisk. Ikke fatlagret, kun flaskemodnet i 24 md. før salg.
Bestill her:

Epoca Santagostino Grillo-Chardonnay 2002
Firriato
Italia - Sicilia
14632 VSD - kr 108,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinarius
Farge og duft: Gyllen farge. Svak, men elegant, duft med noe tropisk frukt samt eik.
Smak: Frisk, fruktig smak med en del krydder mot slutten av smakskurven.
Mat: Prøv den til lyst kjøtt.
Vurdering: Drikk nå eller innen ett år.
Laget av: 80% Grillo, 20% Chardonnay
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon. 4 md. fatlagring i fransk eik for deler av vinen.
Bestill her:

Rolly Gassmann Sylvaner 1998
Rolly Gassmann
Frankrike - Alsace
34825 Vectura - kr 110,10 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vectura
Farge og duft: Grønngul farge. Fruktig duft av moden karakter samt mineraler.
Smak: Smaken er frisk med en del plommer og pære mot slutten.
Mat: Aperitiff, salater og skalldyr.
Vurdering: Lett å drikke. Drikk nå eller innen ett år.
Laget av: 100% Sylvaner
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon. Ikke fatlagret, kun flaskemodnet i 24 md. før salg.
Bestill her:

Esk Valley Sauvignon Blanc 2002
Esk Valley Estate
New Zealand - Hawkes Bay
14700 VSD - kr 145,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Lys gul farge. Lett fruktig nese.
Smak: Eple, stikkelsbær, lime og pære i smaken.
Mat: Sjømat eller lettere retter.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ståltankgjæring i 10-14 dager, ikke gjennomgått malolaktisk gjæring. Ikke fatlagret.
Bestill her:

Le Kottabe Riesling 2001
Josmeyer & Fils
Frankrike - Alsace
14673 Vectura - kr 146,70 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vectura
Farge og duft: Grønngul farge. Flott, ung, fruktig druepreget nese med fine mineraltoner.
Smak: Smaken følger nesen med et tydelig fedmepreg i midtfasen som gjør vinen mindre tørr.
Mat: Patéer eller lyst kjøtt.
Vurdering: Drikk nå eller innen tre år.
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon. Ikke fatlagret, kun flaskemodnet i 12 md. før salg.
Bestill her:

Ch. Villa Bel-Air 2001
Cuzes
Frankrike - Graves
14707 VSD - kr 159,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Servco
Farge og duft: Grønngul farge. Fruktig nese med tydelig fatpreg.
Smak: Frisk smak av epler, lime, pærer og fatkrydder. Middels fyldig, sitter lenge i munnen.
Mat: Stekt eller grillet fisk.
Vurdering: Man bør like eik for å nyte denne. Drikk nå eller innen tre år.
Laget av: 55% Sauvignon Blanc, 45% Sémillon
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæring i små eikefat. 9 md. fatlagring på bunnfallet.
Bestill her:

Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest 2000
Disznókö
Ungarn - Tokaji
14713 VSD - kr 116,00 (50cl)
Basisutvalg (Test)
Vinarius
Farge og duft: Gullgul farge med grønt skjær. Spennende nese medtropisk frukt, krydder, rosiner og sjokolade.
Smak: Søtt anslag med tropisk frukt, men mangler spenst og sjarm. Sitter en stund.
Mat: Lettere desserter.
Vurdering: Drikk nå eller innen tre år.
Laget av: 80% Furmint, 20% Hárslevelü
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon. 3 md. fatlagring.
Bestill her:

Rødvin:

Pelissero Barbera d'Alba Piani 2001/2002
Pelissero
Italia - Piemonte
32571 VSD - kr 159,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Meget mørk rød. Modne bær, eik, mineraler, stall, lær og litt lakris i duften.
Smak: Fantastisk anslag med frukt og eik i fin balanse. Sitter lenge.
Mat: Kraftig kjøtt.
Vurdering: Vellaget vin. Drikk nå eller innen tre år. (2001)
Laget av: 100 % Barbera
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene avstilkes og gjæres i temperaturkontrollerte ståltanker. Halvparten av vinen lagres på store fat av slovensk eik, halvparten på barriques (små fat), hvorav 25% nye.
Bestill her:

Montestefano Barbaresco Riserva 1997
Produttori del Barbaresco
Italia - Piemonte
45895 VSD - kr 289,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Best Buys International
Farge og duft: Dyp mursteinsrød farge. Flott nese med kirsebær, fataromaer og jordsmonn.
Smak: Fantastisk anslag av kirsebær, røde bær, krydder/fat samt urter. Lang og velbalansert finish.
Mat: Flott matvin, til kraftig kjøtt eller vilt.
Vurdering: Drikk nå eller innen åtte år.
Laget av: 100% Nebbiolo
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene håndplukkes, og gjæres i temperaturkontrollerte ståltanker. Maserasjonstid 18-20 dager. Også malolaktisk. Lagret i store, slovenske eikefat i 36 md., 8 md. flaskemodning.
Bestill her:

Domaine de Chevalier 1999
Olivier Bernard
Frankrike - Pessac-Léognan
37509 Vectura - kr 318,40 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vectura
Farge og duft: Mørk rød farge - nesten sort. Solbær, fat, cedertre, tobakk, sjokolade.
Smak: Flott anslag, perfekt harmoni, kompleks og tiltalende.
Mat: Tåler det meste av mat.
Vurdering: Drikk nå eller innen 10 år.
Laget av: 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Cabernet Franc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret ved maks 32 C. 21 md. fatlagring (50% nye fat), 18 md. flaskemodning.
Bestill her:

Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde 2000
E. Guigal
Frankrike - Côte Rôtie
32316 VSD - kr 369,70 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Dyp rød med fiolett preg. Kjøttfull, rik duft med mørke skogsbær, lær, stall og tre.
Smak: Flott bærpreg og balanse, pen syre og relativt stramme tanniner.
Mat: Topp matvin til kraftige retter og vilt.
Vurdering: Stort lagringspotensiale. Drikk om tre til ti år.
Laget av: 95% Syrah, 5% Viognier
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæres i lukkede gjærkar med temperaturkontroll. Maserasjonstid 3 uker. Ikke filtrert. Lagret i barriques i 24 - 36 md., rundt 40% nye fat.
Bestill her:

-
La Treille Saint-Joseph 2000/2001
G.A.E.C. Collonge
Frankrike - Saint-Joseph
32633 Vectura - kr 126,20 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vectura
Farge og duft: Blårød farge. Duft av urter, te, animalskhet, litt urene fat og fjøs.
Smak: Krekling, blåbær, fin syre og stramme tanniner.
Mat: Kan med fordel forsøkes til vilt.
Vurdering: En meget prisverdig vin som gjerne kan ligge noen år og godgjøre seg.
Laget av: 100% Syrah
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon. 12 md. fatlagring.
Bestill her:

-
Valdibà Dolcetto di Dogliani 2001
San Fereolo
Italia - Piemonte
20265 VSD - kr 143,70 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Dyp, rødfiolett farge. Kirsebær, fioler, litt eik og lakris i duften.
Smak: Stor fruktig smak med innslag av kjernefrukt. Bra med stoff, fin balanse og noe innslag av eik i ettersmaken.
Mat: Fin matvin til ikke for kraftig kjøtt.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Dolcetto
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kort maserasjonstid, gjæring i ståltanker ved 27-32 C. Ikke filtrert. Lagret i store (7 hl), franske fat i 8 måneder. Fatene er 3 - 4 år gamle.
Bestill her:

-
Villa Matilde Falerno del Massico 2001
Villa Matilde
Italia - Campania
32111 VSD - kr 147,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinarius
Farge og duft: Fiolett mot sort farge. Stor duft av mørke bær, mineraler og jordsmonn.
Smak: Mektig, fruktig smak med god balanse. Sitter lenge og godt i munnen.
Mat: Flott matvin. Prøv den til vilt.
Vurdering: Drikk nå eller innen fire år.
Laget av: 80% Aglianico, 20% Piedirosso
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon. 12 md. fatlagring.
Bestill her:

-
Catena Malbec 2000
Bodega Catena Zapata
Argentina - Mendoza
46104 VSD - kr 156,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinarius
Farge og duft: Tett mørk rød farge. Flott, spennende nese med mørke bær, skogsbær, solbær, fat og animalskhet.
Smak: Fin, saftig, elegant smak med god oppfølging av duften. Middels fyldig med ren finish.
Mat: Lettere vilt.
Vurdering: Drikk nå eller innen tre år.
Laget av: 100% Malbec
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret temperaturkontrollert i 12 dager i ståltanker, maserasjonstid 25 dager. Ikkefiltrert. 12 md. lagring i franske og amerikanske eikefat.
Bestill her:

-
Domaine de la Solitude 2000
Domaine de Chevalier
Frankrike - Pessac-Léognan
32469 Vectura - kr 163,10 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vectura
Farge og duft: Dyp rubinrød farge. Animalsk duft med innslag av sort frukt, krydder, eik og stall.
Smak: Søtlig, fin frukt. Noe grønt, fin lengde og erttersmak. Pent eiket og vellaget vin.
Mat: Til klassiske kjøttretter.
Vurdering: Drikk nå eller innen fem år.
Laget av: 50% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 15% Cabernet Franc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon. 12-15 md. fatlagring.
Bestill her:

-
Ch. Hortevie 1999
H. Pradère
Frankrike - Saint-Julien
32632 Vectura - kr 183,80 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vectura
Farge og duft: Dyp rød med lilla preg. Modne søte bær og eik i duften.
Smak: Fin frukt og syre i balanse. Lang og god med snert i ettersmaken.
Mat: Til middels kraftig mat.
Vurdering: Drikk nå eller innen tre år.
Laget av: 70% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 5% Petit Verdot
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon i store sementkar. 15 md. fatlagring, 18 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

+
Banrock Station Shiraz Mataro (BiB 3 ltr)
Banrock Station Wines
Australia - South Eastern Australia
45485 VSD - kr 297,50 (300cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Mørk rød med lys kant. Duft av mørke bær og urter, samt Panda-lakris.
Smak: Ren fruktig smak. Snill og kommersiell . Sitter en stund.
Mat: Alene.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: Ca. 80% Shiraz, 17% Mataro, resten andre druer
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon med gjæring i ståltanker. 7 dagers skallkontakt. Ikke fatlagret.
Bestill her:

+
Pirineos Merlot-Cabernet 2000
Bodega Pirineos
Spania - Somontano
14634 VSD - kr 95,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinarius
Farge og duft: Mørk rød farge. Røde bær/skogsbær, fatkrydder og mynte.
Smak: Smaken er lik nesen, med god saftighet. Sitter en stund. Feminin vintype.
Mat: Godt krydret lammekjøtt.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 50% Merlot, 50% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon. 6 md. fatlagring.
Bestill her:

+
Oxford Landing Cabernet Sauvignon Shiraz 2001
Yalumba Winery
Australia - South Australia
31916 VSD - kr 96,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinarius
Farge og duft: Mørk rød farge. Fremtredende duft av mørke skogsbær, eucalyptus og fatkrydder.
Smak: Flott, saftig vin. Middels fylde og en fin balansert finish.
Mat: Stekt eller grillet kjøtt.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 85% Cabernet Sauvignon, 15% Shiraz
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon. 6 md. lagring i amerikanske eikefat.
Bestill her:

+
Casa de la Ermita 2002
Bod. Casa de la Ermita
Spania - Jumilla
45973 VSD - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Mørk rød med blåskjær. Fruktig nese med fremtredende solbær og urter på nesen.
Smak: Smaken følger nesen, med behagelig fylde og bløt finish.
Mat: Saftige lammeretter.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Monastrell
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Alle druene er økologisk dyrket. Vinifikasjon på ståltanker, maserasjon 10-15 dager. Lett filtrering. Ingen fatlagring, 12 md. modning på ståltank før tapping.
Bestill her:

+
Formulae Chianti 2002
Barone Ricasoli
Italia - Toscana
32110 VSD - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinarius
Farge og duft: Dyp rubinrød farge med lys kant. Frisk nese med steinfrukt, fioler og støv.
Smak: Frisk, fin frukt med gode syrer, lett bitterhet og eleganse gjennom hele smaksbildet.
Mat: Deilig å bare drikke, eller til enkle retter. Drikkes lett avkjølt.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 90% Sangiovese, 10% Canaiolo
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon, maserasjonstid 10 dager. Ikke fatlagret.
Bestill her:

+
Selciaia Rosso di Montepulciano 2002
Fazi Battaglia
Italia - Toscana
14717 VSD - kr 119,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinarius
Farge og duft: Purpurfarget. Steinfrukt, fat og eksotiske krydder, kanel og muskat.
Smak: Kjølig stil med søt frukt. God balanse mot duften. Harmonisk. Bra laget vin.
Mat: Lyst kjøtt.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 95% Sangiovese, 5% Colorino/Mammolo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon med 10-15 dager maserasjon. 4 md. fatlagring, 50% i franske fat, 50% i slovenske fat.
Bestill her:

+
Grands Classiques Cairanne 2001
Max Aubert
Frankrike - Côtes du Rhône Villages
20241 VSD - kr 119,20 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Vinarius
Farge og duft: Dyp rød farge. Røde og mørke bær, urter og fioler.
Smak: Fast, fin frukt, fin syre som balanserer den søte frukten. Stram og fin finish
Mat: God som både drikkevin og som matvin. Tåler godt et par år i kjelleren.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 65% Grenache, 35% Syrah
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene håndplukkes. Tradisjonell vinifikasjon med maserasjon i 20 dager. Ingen fatlagring.
Bestill her:

+
Antipodean Petit Verdot 2001
Antipodean Wine Co
Australia - South Australia
31917 VSD - kr 119,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinarius
Farge og duft: Purpurrød farge. Fyldig bærnese (mørke bær) og undertoner av fatkrydder og noe animalskhet.
Smak: Smaken er helt lik nesen, medgod struktur og middels fyldighet.
Mat: Lettere vilt.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Petit Verdot
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon. 8 md. fatlagring (1 til 2 år gml. fat).
Bestill her:

+
Vacqueyras 2000
Domaine le Couroulu
Frankrike - Vacqueyras
20242 VSD - kr 139,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Servco
Farge og duft: Blårød farge. Skogsbær/sorte bær, krydder, fat og stall i duften.
Smak: Smaken følger duften og har bra balanse. Fin syrestruktur. Sitter lenge.
Mat: God matvin. Kan lagres.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 60% Grenache Noir, 25% Syrah, 15% Mourvèdre
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Maserasjonstid 12 - 15 dager. 9 md. fatlagring.
Bestill her:

+
Les Gravières 2001
SCE Ch. du Glana
Frankrike - Saint-Julien
14688 Vectura - kr 222,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Mørk rød farge. Solbær og fat, litt anis og stall.
Smak: Fin frukt og balanse. Syrene er litt fremtredende, men alt i alt en ganske harmonisk vin.
Mat: God til en del middels kraftig mat.
Vurdering: Tåler å lagres. Drikk nå eller innen tre år.
Laget av: 65% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon, maserasjonstid 3 uker. 10 md. fatlagring.
Bestill her:

+
Tesauro Recioto della Valpolicella 2000
Cantina Valpantena
Italia - Veneto
20255 VSD - kr 183,70 (50cl)
Basisutvalg (Parti)
Servco
Farge og duft: Fiolett, nesten sort farge. Søt, tørket frukt med sjokolade, krydder og aceton.
Smak: Søtlig frukt (mot moreller) i anslaget. Fortsetter med fat, tørket frukt og rosiner. Søtlig stil hele veien.
Mat: Til sjokoladedesserter.
Vurdering: God vin. Drikk nå eller innen fire år.
Laget av: 70% Corvina Veronese, 30% Rondinella
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene tørkes i minst 4 md. Maserasjonstid 12 dager. 12 md. fatlagring.
Bestill her:

+
Bernard Cornas 2000
Louis Bernard
Frankrike - Cornas
20239 Vectura - kr 279,90 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Norex International
Farge og duft: Mørk rød farge, noe blålig skjær. Mørke søte bær, fat, krydder, stall, tobakk og sjokolade i duften.
Smak: Stor søt frukt, fin syre og balanserte tanniner.
Mat: God matvin. Kan med fordel ligge en stund.
Vurdering: Drikk nå eller innen fire år.
Laget av: 100% Syrah
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon med ekstra lang gjæringstid. Fatlagret 8-12 md.
Bestill her:

+
Campillo Gran Reserva 1994
Bod. Campillo
Spania - Rioja
20276 VSD - kr 295,00 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
VinCompagniet
Farge og duft: Mørk rød med brun kant. Duft av jordbærsyltetøy, hamp, trevirke, anis, tobakk og svakt animalskhet.
Smak: Smaken er moden med god bløthet - nesten edel og elegant fylde.
Mat: Lammecarré.
Vurdering: Drikk nå eller innen tre år.
Laget av: 100% Tempranillo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Maserasjonstid 12 dager. Lagret 25 md. i franske fat (225 liter) av eik fra Alliers.
Bestill her:

+
Abbona Barolo Pressenda 1999
Marziano Abbona
Italia - Piemonte
20266 VSD - kr 352,70 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Norsk Vinsalg
Farge og duft: Rød farge med oransj kant. Kirsebær, fat, en del krydder og alkohol på nesen.
Smak: Stor, flott, fruktig smak, noe alkohol. Vinen tørker en tanke ut grunnet stoffligheten.
Vurdering: Trenger lang lagring. Drikk om tre til syv år.
Laget av: 100% Nebbiolo
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæring i ståltanker ved 32 C, maserasjonstid 7 - 8 dager. Lagret 12 md. i 225 l. n ye, franske eikefat og 18 md. i store slovenske eikefat.
Bestill her:

La Vida Merlot 2002
Arcus
Chile - Rapel Valley
20288 Vectura - kr 72,80 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Arcus
Farge og duft: Ung mørk dyp rød farge. Røde mørke skogsbær, eik og eucalyptus i duften.
Smak: Bærpreget smak med frisk stil og behagelig eikepreg. Middels fyldig.
Mat: Drikkevin.
Vurdering: Lett å drikke. Drikk nå eller innen ett år.
Laget av: 100% Merlot
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Manuell høsting, vinifikasjon i rustfrie ståltanker. Gjæring ved 28-30 C i 7 dager, også malolaktisk. 6 md. lagring på amerikanske og franske eikefat.
Bestill her:

Argento Malbec 2002
Bodegas Esmeralda
Argentina - Mendoza
46101 VSD - kr 77,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinarius
Farge og duft: Purpurrød farge. Røde mørke bær, urter og svake eikearomaer i duften.
Smak: Fruktig smak med leskende syrer og snill tanniner.
Mat: Flott drikkevin.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Malbec
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon med 15 dagers gjæring. 3 md. fatlagring (50% fransk, 50% amerikansk eik).
Bestill her:

Castillo de Aguarón Garnacha 2001
S. Coop. San Roque
Spania - Cariñena
20281 Vectura - kr 77,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
The Scandinavian Negotiators
Farge og duft: Ung mørk rød. Modne mørke bær/skogsbær og urter.
Smak: Saftig bærpreget smak med bløte tanniner.
Mat: Lam eller svin.
Vurdering: Drikk nå eller innen ett år.
Laget av: 100% Garnacha
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæring på ståltanker. Vinen er ikke fatlagret.
Bestill her:

Preferido Tempranillo 2002
Viña Herminia
Spania - Rioja
31778 VSD - kr 77,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinarius
Farge og duft: Blårød farge. Røde bær, jord, anis og noe eikepreg i duften.
Smak: Lett, ren og saftig smak.
Mat: Lyst kjøtt ellerdrikkevin.
Vurdering: Ukomplisert vin. Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Tempranillo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon. 3 md. fatlagring.
Bestill her:

Viña la Rosa Merlot 2002
Viña La Rosa
Chile - Rapel
13355 Vectura - kr 77,70 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Storm Trading
Farge og duft: Mørk rød farge. Solbær og mørke skogsbær på nesen, samt noe eik.
Smak: Saftig smak med masse mørke bær. Middels fyldig og med meget snille tanniner.
Mat: Lam med sjysaus.
Vurdering: Drikk nå eller innen ett år.
Laget av: 85% Merlot, 10% Carmenere, 5% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæring ved 27 C i 7 dager med overpumping. Også malolaktisk. Snaut halvparten av vinen ble lagret i ståltanker med franske eikestaver.
Bestill her:

African Sky Cirrus 2002
Drostdy Wines
Sør-Afrika - Western Cape
14702 VSD - kr 85,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Mørk rød farge. Røde og mørke bær, urter og eikepreg.
Smak: Saftig smak av røde bær, eik og en del bitre tørrstoffer. Middels fyldig.
Mat: Matvin.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 30% Pinotage, 25% Ruby Cabernet, 9% Merlot, 9% Shiraz, 7% Cabernet Sauvignon, 20% div druer
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret i 6 dager ved 29 C, fullstendig malolaktisk gjæring. Ingen fatlagring, modnet i ståltanker 9 md.
Bestill her:

Castel Cuvée Reservée Cabernet Syrah 2002
Castel Frères
Frankrike - Oc
14712 VSD - kr 89,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinarius
Farge og duft: Rød, noe purpurfarget. Solbærblad, fat og urter i duften.
Smak: Smaken følger duften og har et tiltalende anslag. Blir litt grønn og tørker litt ut, men ellers en grei vin.
Mat: Grei matvin til ikke alt for kraftig mat.
Vurdering: Drikk nå eller innen ett år.
Laget av: 60% Cabernet Sauvignon, 40% Syrah
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon. 8 md. fatlagring for 40% av vinen.
Bestill her:

Rutilus Sangiovese 2002
Fazi Battaglia
Italia - Marche
14718 VSD - kr 89,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinarius
Farge og duft: Dyp rød med litt fiolett kant. Kirsebær og steinfrukt med innslag av skogsbunn og krydder i duften.
Smak: Kjølig anslag av kirsebær og fruktsyrer. God balanse. Ettersmaken flater ut, men på en behagelig måte.
Mat: Fin drikkevin.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Sangiovese
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon med maserasjon i 10-15 dager. Ikke fatlagret.
Bestill her:

Two Oceans Shiraz 2002
The Bergkelder
Sør-Afrika - Western Cape
14695 VSD - kr 93,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Premium Wines
Farge og duft: Mørk blårød farge. Ren duft av mørke røde bær og fatkrydder.
Smak: Saftig, leskende smak med medium fylde og snille tanniner. Kommersiell. Svakt preg av karamell i finishen.
Mat: Alene, pizza.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Shiraz
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret tradisjonelt i 12 dager, maserasjonstid 4 dager. 9 md. tankoppbevaring med eikestaver.
Bestill her:

Ch. Valmoure 2001
Vignerons de Saint Jean de la Blaquière
Frankrike - Coteaux du Languedoc
32268 VSD - kr 94,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Servco
Farge og duft: Dyp rød. Røde og mørke bær, litt syltet preg og søt aroma.
Smak: Fint anslag av søte bær, grei syre og balanse.
Mat: God drikkevin, men fungerer også til enklere retter samt grill.
Vurdering: Drikk nå eller innen ett år.
Laget av: 55% Grenache, 45% Syrah
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 4 dagers gjæring ved 30 C, maserasjonstid 15-17 dager. 10 md. fatlagring for 15% av vinen.
Bestill her:

Marqués de Ballestar Reserva 1999
Convinca
Spania - Cariñena
20280 VSD - kr 97,20 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Mø
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her