Nyhetene på polet november 2010 - Dessertviner

Redaksjonen
04 November 2010 - 16:26

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2010. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Dessertvin

(94p)
Disznókó Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2003
Disznókó
Ungarn - Tokaji
80597 VSD - kr 267,50 (50cl)
Basisutvalg, kategori 3
Vinarius
Farge og duft: Dyp gyllen. Kompleks duft av søte modne frukter, botrytis, smør, petroleum, mineraler.
Smak: Stort fyldig anslag, strålende syre, nydelig aprikos- og appelsinsødme, deilig frukt, flott fylde og enorm munnfølelse, sitter veldig godt og lenge med utrolig god frukt i finishen.(2003)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: En svært rik tokajer for de neste 30 årene. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 80% Furmint, 15% Zéta, 5% Hárslevelü
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 30 md. fatlagring, 48 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (93p)
Patricius Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2002
Patricius Winery
Ungarn - Tokaji
10830 VSD - kr 229,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 7
Bibendum
Farge og duft: Dyp gyllen. Søtlig duft med lett botrytispreg, snev av blomster, syltet frukt.
Smak: Stor fylde i starten, mye botrytis, masse mango og aprikos, deilig syre, stor munnfull, stofflig stil, sitter veldig godt og lenge.(2002)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: En virkelig flott tokajer som tåler fint 20-30 år. Meget godt kjøp. (2002)
Laget av: 70% Furmint, 30% Hárslevelú
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 42 md. fatlagring, 12 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (92p)
Dow's Vintage Port 2007
James R. Dow
Portugal - Douro
58902 Cuveco - kr 520,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Farge og duft: Tett dyp rød nesten svart. Ung lukket duft av mørke bær, litt fat.
Smak: Fyldig anslag, god frukt, masse mørke bær, veldig god syre, gode tanniner, deilig saftighet i finishen, varm i bærpreget og finishen, sitter godt og lenge. (2007)
Bruksområde: Blåmuggost, mørk sjokolade.
Vurdering: En flott vintage som vil utvikle seg videre i minst 25 år. Godt kjøp. (2007)
Laget av: 54% Touriga Nacional, 26% Touriga Franca, 12% Vina Velha, 8% Tinta Barroca
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 18 md. fatlagring
Bestill her:

÷ (91p)
Ch. de la Genaiserie La Roche 2003
SC Ch. de la Genaiserie
Frankrike - Coteaux du Layon Saint-Aubin-de- Luigné
80596 VSD - kr 179,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 2
Vinum
Farge og duft: Gullgul. Deilig sødme i duften, syltet aprikos, mango og botrytis.
Smak: Fyldig anslag, veldig god syre, deilig frukt, masse sødme, men veldig godt balansert, mye botrytis utover, veldig lang ettersmak med masse aprikos og mango.(2003)
Bruksområde: Allround desserter.
Vurdering: En lekker dessertvin for de neste 20 årene. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 72 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (91p)
Ch. Doisy-Védrines 2006
Pierre Castéja
Frankrike - Sauternes
80573 Vectura - kr 174,90 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 5
Arcus Wine Brands
Farge og duft: Gullgul. Klassisk elegant duft med mye botrytis, litt fat.
Smak: Fyldig anslag, god sødme, fine syrer, god fylde, flott karakter, stor frukt, sitter veldig lenge med kvede, aprikos og mango i finishen. (2006)
Bruksområde: Allround rike desserter.
Vurdering: En nydelig sauternes for de neste sju årene. Meget godt kjøp. (2006)
Laget av: 80% Semillon, 15% Sauvignon Blanc, 5% Muscadelle
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 18 md. fatlagring, 24 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+ (89p)
Ch. Liot 2008
J. David
Frankrike - Sauternes
10831 Vectura - kr 149,90 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 4
Robert Prizelius
Farge og duft: Gullgul. Fin ren duft, delikat med aprikos og tørket frukt, blomster.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, fin syre, mye sødme god munnfull, en del botrytis mot slutten. (2008)
Bruksområde: Gåselever.
Vurdering: En veldig fruktig sauternes som vil utvikle seg videre i minst 8-10 år. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 85% Semillon, 10% Sauvignon Blanc, 5% Muscadelle
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 16 md. fatlagring
Bestill her:

+ (88p)
Ch. Belle-Rive Quarts de Chaume 1996
Vignobles Alain Chateau
Frankrike - Quarts de Chaume
10828 VSD - kr 289,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Podium Wines
Farge og duft: Dyp gull. Moden søtlig duft, syltet kvede, mineraler og botrytis.
Smak: Fyldig anslag, god sødme, ok syre, stor fedme, sødmefylt stil, veldig rik og lang med masse frukt, sitter lenge med tørket frukt i finishen. (1996)
Bruksområde: Desserter med noe syre.
Vurdering: En moden og sødmefylt dessertvin somholder fint i fem år til. Godt kjøp. (1996)
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. lagring i 400 ltrs fat
Bestill her:

+ (88p)
Ch. Dudon 2007
SCE du Ch. Dudon
Frankrike - Sauternes
10833 Vectura - kr 192,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Gavin
Farge og duft: Gullgul. Moden duft, noe lær, honning, tørket frukt.
Smak: Bløtt anslag, fruktig med de samme tonene som i duften, fin syre som vokser utover, balansert sødme, sitter godt med lang ettersmak.(2007)
Bruksområde: Gåselever, tarte tatin.
Vurdering: En god sauternes for de neste åtte årene. Godt kjøp. (2007)
Laget av: 84% Semillon, 15% Sauvignon Blanc, 1% Muscadelle
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 18 md. fatlagring, min. 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(86p)
Moselland Goldschild Riesling Beerenauslese Lieserer Niederberg
Moselland
Tyskland - Mosel
10821 VSD - kr 129,90 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 6
Pernod Ricard Norway
Farge og duft: Gullgul. Fin sødme fra blomster, tropisk frukt.
Smak: Fruktig anslag, god syre, prikker en del, god mineral- og botrytisfedme, fin fylde, masse tropisk frukt i finishen.(UÅ)
Bruksområde: Fruktdesserter.
Vurdering: En ukomplisert, men også svært fruktig og god dessertvin. Tåler fint 10 år. Godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 7,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 2 md. fatlagring, 6 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(85p)
Tesauro Recioto della Valpolicella 2007
Cantina Valpantena
Italia - Veneto
20255 VSD - kr 157,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 3
Vinum
Farge og duft: Dyp tett rød. Fersk og litt "rå" i duften.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, litt rustikk, men god sødme og fine syrer og tanniner, mangler litt eleganse.(2007)
Bruksområde: Fete oster.
Vurdering: En litt rustikk recioto for de neste fem årene. Verd prisen. (2007)
Laget av: 70% Corvina, 30% Rondinella
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md fatlagring
Bestill her:

÷ (83p)
Peth-Wetz Bacchus Beerenauslese 2009
Weingut Peth-Wetz
Tyskland - Rheinhessen
80574 Vectura - kr 116,80 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 4
The Scandinavian Negotiators
Farge og duft: Gullgrønn. Søte epletoner, men litt uren i stilen.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, bra fylde og god syre, men urenheten forstyrrer. (2009)
Bruksområde: Fruktdesserter.
Vurdering: En rimelig BA som forstyrres av et urent preg. Best innen seks år. Verd prisen. (2009)
Laget av: 100% Bacchus
Alkoholinnhold: 7,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8 md. fatlagring, 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin
Matkurs og vinkurs
Winemakersdinner 14. februar i Oslo

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin

Den 14. februar feirer vi kjærligheten for mat og vin på Vinoteket. Ta med noen du er glad i, eller kom alene og bli kjent med andre mat- og vinentusiaster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her