Drikke
Nyhetene på polet mars 2012 - Rødvin

Nyhetene på polet mars 2012 - Rødvin

Aase E. Jacobsen
02 Mars 2012 - 16:01

Lonardo Grecomusc' 2009 (96287)er den eneste i sitt slag, ikke bare i Campania, men i hele verden. Hvitvinsdruen grecomusc' finnes det bare noen få parseller igjen av i det vulkanske jordsmonnet i Campania.

Kun én produsent vier denne druen full oppmerksomhet. Derfor bør enhver vinentusiast sikre seg sitt eksemplar. Aller helst flere, for denne vinen smaker som en som vil utvikle seg videre i kjelleren.

Fruktbomber

Ellers er det Argentina som er tema for marsnyhetene, og blant de mange vinene er det både opp- og nedturer. Aller best valuta for pengene gir Trapiche Malbec 2011 (96001)til tross for at den er en av de dyreste i dette slippet.

En real fruktbombe som samtidig har veldig god karakter og lagrinspotensial. For mange sikkert en ny side av Argentina som her til lands er mest kjent for å bidra med sødmefylt innhold, særlig til boksviner.

Tre kule øl er også å finne blant nyhetene, og de kommer til å gå forsvinne raskt ut av hyllene, kanskje særlig Nøgne Ø God Påske 2012 (56567).

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 3. mars 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mars 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mars 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk):

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. mars 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i
testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Rødvin

+ (88p)
Trapiche Gran Medalla Malbec 2011
Bodegas Trapiche
Argentina - Mendoza
96001 Vectura - kr 194,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Fondberg
Farge og duft: Meget tett dyp rød. Ung fersk litt jordlig duft med mørke bær, litt vanilje, fint mineralpreg.
Smak: Masse frukt i starten, veldig konsentrert og intens, veldig ung og lukket fortsatt, prikker litt, fin syre og gode ganske runde tanniner, god friskhet i finishen, sitter godt. (2011)
Bruksområde: Rødt kjøtt med saus.
Vurdering: En real fruktbombe, men også med god karakter, som det blir interessant å følge i noen år framover. Tåler sikkert 10 år. Meget godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Malbec
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av selekterte og håndplukkede druer, gjæret temperaturkontrollert ved 23-25 °C i ca. 25 dager i små betongtanker.
Bestill her:

+ (88p)
Domaine le Sang des Cailloux Cuvée Azalaïs Vacqueyras 2009
Domaine le Sang des Cailloux
Frankrike - Vacqueyras
96252 Inter Logistikk - kr 250,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Tramontane
Farge og duft: Dyp tett kald rød. Flott mineralsk duft med fine røde og møre bærtoner, noe fat.
Smak: Fyldig anslag, oe sødme, fine syrer, gode runde tanniner, saftig og krydret utover, lang ettersmak med noe fat. (2009)
Bruksområde: Rødt kjøtt.
Vurdering: En vellaget vin for de neste seks-sju årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 70% Grenache, 20% Syrah, 7% Mouvèdre, 3% Cinsault
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsprosess med bl.a. lang maserasjonstid, før tapping ble vinen lagret i store brukte eikefat (600 ltr).
Bestill her:

+ (87p)
Verum Malbec 2010
Bodega Eduardo Alfredo del Río
Argentina - Alto Valle de Rio Negro
96222 VSD - kr 200,50 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Dyp tett rød. Ung parfymert duft med en del jordsmonn.
Smak: Fyldig anslag, god konsentrasjon, elegant med fine syrer, frisk og krydret, slanke tanniner, sitter godt med fin tørrhet. (2010)
Bruksområde: Rødt kjøtt.
Vurdering: En god argentinsk malbec for de neste fem årene. Godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Malbec
Alkoholinnhold: 13,8% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert gjæring i ståltanker ved 26 °C i ca. 20 dager. Gjennomgått malolaktisk gjæring, 6-8 md. modning før tapping.
Bestill her:

(86p)
Montenegrin Cheval Vranac 2009
Plantaze
Montenegro - Skadar
96248 Cuveco - kr 116,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
VINO
Farge og duft: Dyp ung rød. Fin mineralsk duft, noe jordsmonn, røde og mørke bær.
Smak: Fyldig saftig anslag, god syre, fine slanke tanniner, sitter godt utover, frisk finish, som duften. (2009)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En god rødvin rett og slett, for de neste fem årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Vranac
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsmetode, 9 md. fatlagring før tapping, minimum 6 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

(86p)
Camille Cayran Gigondas 2009
Camille Cayran
Frankrike - Gigondas
95913 Vectura - kr 175,50 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Red & White
Farge og duft: Dyp klar rød. Litt moden duft med skogsbær og urter, litt syltet preg.
Smak: Fyldig anslag, bra syre, myk stil, fine slanke tanniner, frisk og krydret i finishen. (2009)
Bruksområde: Rødt kjøtt.
Vurdering: En god vin for de neste tre årene. Godt kjøp. (2009)
Laget av: 80% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvèdre
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Avstilking av druene, 48 timers kaldmaserasjon før gjæring, temperaturkontrollert gjæring og maserasjon i 21 dager, daglige overpumpinger, ikke fatlagret.
Bestill her:

(86p)
Lopez Cristobal Crianza 2008
Bodegas Lopez Cristobal
Spania - Ribera del Duero
95478 Telemark Vinhandel - kr 189,50 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Telemark Vinhandel
Farge og duft: Dyp kald rød. Fin ung duft med en del fat, røde og mørke bær.
Smak: Fyldig anslag, god frukt, ok syre, runde tanniner, saftig utover, noe fat. (2008)
Bruksområde: Rødt kjøtt.
Vurdering: En god vin for de neste fem årene. Godt kjøp. (2008)
Laget av: 95% Tempranillo, 5% Merlot
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede og selekterte druer, tradisjonell produksjonsprosess, 12 md. fatlagring (70% fransk eik, 30% amerikansk eik), 12 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

(86p)
Rojac Istra Refosk 2009
Rojac
Slovenia
96259 Vectura - kr 199,80 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Gavin
Farge og duft: Dyp tett rød. Fin duft med litt urter, jordsmonn.
Smak: Følger duften, god frukt, fin fylde fin syre, saftig og frisk med fine myke tanniner, frisk finish, med litt grønne toner. (2009)
Bruksområde: Gryter, kjøtt med fedme.
Vurdering: En god og saftig vin for de neste fire årene. Godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Refosco
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsprosess med bl.a. 10 md. fatlagring før tapping. Økologisk.
Bestill her:

(85p)
Nicolas Perrin Syrah 2010
Maison Nicolas Perrin
Frankrike - Rhône
93896 VSD - kr 139,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
B&R Wines
Farge og duft: Dyp kald tett rød. Ung fersk duft, mørke bær.
Smak: Bløtt anslag, god frukt, fin syre, store runde tanniner, fruktig og god, sitter godt med fin friskhet. (2010)
Bruksområde: Lam, pasta.
Vurdering: En god vin for de neste to årene. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Syrah
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kaldmaserasjon før tradisjonell gjæring og maserasjon i ca. 20 dager, 10 md. modning i ståltanker.
Bestill her:

(85p)
Tomero Cabernet Sauvignon 2010
Tomero Wines
Argentina - Mendoza
95912 VSD - kr 149,70 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
SR Wine Imports
Farge og duft: Dyp kald rød. Fin duft av sødmefylte mørke bær, vanilje og fat.
Smak: Fyldig anslag, veldig god frukt, fine syrer, god sødme, men syrene holder den i sjakk, krydret utover, fine myke tanniner, bra finish. (2010)
Bruksområde: Grillet rødt kjøtt.
Vurdering: En harmonisk og vellaget argentiner for de neste fire årene. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Manuelt høstede druer, tradisjonell gjæring, 6 md. lagring i annengangsbrukte fat, flaskemodnet i ca. 6 md. etter tapping.
Bestill her:

(85p)
Vinogradi Fon Teran 2008
Vinogradi Fon
Slovenia - Karst
96284 Vectura - kr 200,80 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Symposium Wines
Farge og duft: Dyp tett mørk rød. Ung fersk duft mørke toner, svært lovende og parfymert.
Smak: Fyldig anslag, bra start men en del fatpreg dominerer, tørker noe utover, litt vel grønn og tørr finish. (2008)
Bruksområde: Gryter.
Vurdering: Blir litt vel tørr. Innen fire år. Verd prisen. (2008)
Laget av: 95% Teran, 5% Merlot
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av avstilkede druer, 16 dagers ståltankgjæring, 36 md. lagring i 700-liters fat, ikke klaret før tapping.
Bestill her:

(84p)
Flavours Langhe Rosso
Condizionato da Gemma
Italia - Piemonte
52028 Trebuchet - kr 389,90 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
NON DOS
Farge og duft: Dyp ung rød. Fin duft med blomster, jordsmonn, trevirke, modne røde bær.
Smak: Bløtt anslag, moden stil, lett sødme, sitter god utover, fin fasthet. (UÅ BiB)
Bruksområde: Pasta, pizza.
Vurdering: En god boksvin. Meget godt kjøp. (UÅ BiB)
Laget av: 70% Dolcetto, 30% Nebbiolo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Separat vinifikasjon av druetypene, maserasjonstid: 8 til 16 dager, modnet i 18 md. i store sementtanker før tapping.
Bestill her:

(84p)
Ratti Colombè Dolcetto d'Alba 2010
Renato Ratti
Italia - Piemonte
30321 Vectura - kr 115,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Better Wines
Farge og duft: Dyp tett rød. Ung saftig duft, mørke søte toner.
Smak: Bløtt anslag, ok frukt, fin syre, lett bitt utover, bra ettersmak med fin friskhet. (2010)
Bruksområde: Pasta, pizza.
Vurdering: En frisk og lettdrikkelig rødvin for nåkonsum. Godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Dolcetto
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Skånsom pressing av avstilkede druer, gjæret temperaturkontrollert ved 28 °C, 5 dagers maserasjon, gjennomgått malolaktisk gjæring, tankmodnet.
Bestill her:

(84p)
Kaiken Malbec 2011
Kaiken
Argentina - Valle de Uco
49456 Cuveco - kr 125,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Best Cellars
Farge og duft: Tett dyp kald rød. Søtlig parfymert duft med røde og mørke toner.
Smak: Sødmefylt anslag, god syre, fine slanke tanniner, bra konsentrasjon, sitter godt utover, god ettersmak. (2011)
Bruksområde: Grillmat.
Vurdering: En vellykket vin for det neste året. Godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Malbec
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer, kaldmaserasjon (10 °C) i ca. 3 dager før temperaturkontrollert gjæring ved 25-28 °C i 10-12 dager. Ikke fatlagret, lett filtrering før flasketapping.
Bestill her:

(84p)
Félix Rocha Kosher 2010
Felix Rocha
Portugal - Lisboa
96276 VSD - kr 152,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
SR Wine Imports
Farge og duft: Dyp tett ung rød. Ung duft med noe kokt preg.
Smak: Sødmefylt anslag, bra syre, bløte men fin tanniner, sitter noe. (2010)
Bruksområde: Gryter, lam.
Vurdering: En god vin for det neste året. Vel verd prisen. (2010)
Laget av: 40% Castelão, 40% Aragónez, 20% Alicante Bouschet
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Maskinelt høstede druer, spontangjæret i stålfat, 6 md. flaskemodning før salg. Koshervin.
Bestill her:

÷ (83p)
Chakana Malbec 2011
Proviva
Argentina - Mendoza
96283 VSD - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Dyp tett ung rød. Søte mørke bær, friske toner.
Smak: Bløtt anslag, god frukt, fin syre, saftig og frisk med bløte tanniner. (2011)
Bruksområde: Kosevin, enklere biffretter.
Vurdering: En svært vellaget billigvin for det neste året. Meget godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Malbec
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert gjæring i ståltanker, ikke fatlagret.
Bestill her:

÷ (83p)
Ch. Cheylus Côtes du Rhône 2010
Compagnie Rhodanienne
Frankrike - Côtes du Rhône
95962 VSD - kr 103,50 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Podium Wines
Farge og duft: Dyp kald rød. Ok ung bærduft med noe jordsmonn.
Smak: Sødmefylt anslag, bløt stil, god syre, frisk finish. (2010)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En god og saftig rødvin for det neste året. (2010)
Laget av: 80% Syrah, 20% Grenache
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av avstilkede druer, 3 ukers gjæring i ståltanker med overpumpinger 2 ganger pr. dag, ikke fatlagret, kun modnet i ståltanker.
Bestill her:

÷ (83p)
Ch. les Donats 2010
S.C.E.A. Les Donats
Frankrike - Bergerac
96216 Vectura - kr 104,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Beverage Partners Norway
Farge og duft: Dyp ung rød. Søte bærtoner, litt jordsmonn.
Smak: Følger duften, bløt og saftig, enkel men god, fin munnfølelse, sitter godt. (2010)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En lettdrikkelig vin for de neste to årene. Godt kjøp. (2010)
Laget av: 70% Merlot, 25% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert i temperaturkontrollerte ståltanker, gjennomgått malolaktisk gjæring, før stabilisering, filtrering og tapping ble vinen lagret 6 md. i gamle eikefat. Før salg ble vinen flaskemodnet i 4 md.
Bestill her:

÷ (83p)
Alamos Selección Cabernet Sauvignon 2011
Alamos
Argentina - Mendoza
96288 VSD - kr 110,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Vinarius
Farge og duft: Tett mørk rød. Søte mørke toner, kjøttfull varm frukt.
Smak: Bløtt anslag, følger duften, masse frukt, ok syre, lett tanninbitt, sitter godt utover. (2011)
Bruksområde: Kosevin.
Vurdering: En fruktbombe for nåkonsum. Godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell temperaturkontrollert vinifikasjonsprosess med bl.a. gjæring ved maks. 29 °C i 8-12 dager.
Bestill her:

÷ (83p)
Ch. Franc-Cardinal 2009
Philip Holzberg
Frankrike - Bordeaux
96251 Vectura - kr 139,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Zarepta
Farge og duft: Dyp kald rød. Ung saftig bærduft.
Smak: Saftig anslag, lett og myk stil, bra frukt, bløte tanniner, ok syre, sitter en stund. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En saftig og grei vin. Vel verd prisen. (2009)
Laget av: 72% Merlot, 24% Cabernet Franc, 4% Malbec
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert tradisjonelt, 12 md. fatlagring.
Bestill her:

÷ (83p)
Ojo de Agua Malbec 2011
Ojo de Vino
Argentina - Luján de Cuyo
96215 VSD - kr 143,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Bibendum
Farge og duft: Dyp tett kald rød. Parfymert duft av mørke bær.
Smak: Fyldig anslag, mye sødme, bløt syre, sødmen dominerer for mye, bløte tanniner, sitter en stund med masse bærfrukt og litt bittertoner. (2011)
Bruksområde: Kosevin.
Vurdering: En sødmefylt vin for nåkonsum. Verd prisen. (2011)
Laget av: 100% Malbec
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsteknikk med bl.a. gjæring ved 28-29 °C, deretter lå vinen i 13 dager på bunnfallet.
Bestill her:

÷ (83p)
Boroli Barolo 2005
Boroli
Italia - Piemonte
51045 VSD - kr 259,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Boroli Vini Norway
Farge og duft: Dyp klar varm rød. Åpen duft med en del bær, modne bær, litt krydder, trevirke.
Smak: Bløtt anslag, en del trevirke fra starten, frukten er veldig moden og viker noe under alt trevirket, tørker en del utover. (2005)
Bruksområde: Gryter.
Vurdering: En noe uelegant barolo. Innen to år. Knapt verd prisen. (2005)
Laget av: 100% Nebbiolo
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer, temperaturkontrollert gjæring i 8-10 dager ved 28-30 °C, 24 md. lagring i 250 ltr. franske eikefat og små italienske eikeliggere (2000 ltr.), 12 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

÷ (82p)
Vespa Barbera 2011
Castelet
Italia - Piemonte
52808 Cuveco - kr 379,90 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Klar dyp rød. Bløt duft av modne røde bær.
Smak: Følger duften, bløt og saftig, sitter noe. (2011 BiB)
Bruksområde: Pasta, pizza.
Vurdering: En saftig og grei vin. Vel verd prisen. (2011 BiB)
Laget av: 100% Barbera
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer, 6-7 dagers temperaturkontrollert gjæring med hyppige overpumpinger, gjennomgått fullstendig malolaktisk gjæring, 6 md. tankmodning før tapping.
Bestill her:

÷ (81p)
Mad House Grenache Shiraz 2011
Jeanneret Wines
Australia - South Australia
96011 Cuveco - kr 119,40 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Eurowine
Farge og duft: Dyp kald rød. Litt kokt duft med typisk varmklimaaromaer.
Smak: Bløtt anslag, følger duften, noe enkel stil, noe sødme, sitter ok. (2011)
Bruksområde: Enkle retter.
Vurdering: En grei vin. Nå. Verd prisen. (2011)
Laget av: 60% Grenache, 40% Shiraz
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene ble høstet om natten, gjæret ved lav temperatur, gjennomgått delvis malolaktisk gjæring, ikke fatlagret, kun modnet i ståltanker.
Bestill her:

÷ (80p)
Chakana Malbec 2011
Proviva
Argentina - Lujan de Cuyo
96283 VSD - kr 385,00 (300cl)
Basisutvalg, kategori 2
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Dyp tett ung rød. Søte modne mørke bær, saftig duft.
Smak: Bløtt anslag, en del sødme, moden frukt, litt sjokolade utover, sitter godt. (2011 BiB)
Bruksområde: Kosevin, enklere biffretter.
Vurdering: En god boksvin for de som liker bløthet. Flasken er mye bedre. Vel verd prisen. (2011 BiB)
Laget av: 100% Malbec
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert gjæring i ståltanker, ikke fatlagret før tapping.
Bestill her:

÷ (80p)
Gioia del Colle Primitivo 2006
Cantine del Colle
Italia - Puglia
96306 Vectura - kr 139,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
K.G. Puntervold
Farge og duft: Dyp tett rød. Litt parfymert duft, mørke modne bær.
Smak: Bløtt anslag, myk stil, en del sødme, litt vel mye utover, men likevel god syre, grei finish. (2006)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En litt vel moden duft. Nå. Verd prisen. (2006)
Laget av: 100% Primitivo
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon av manuelt høstede druer, ikke fatlagret.
Bestill her:

+ (78p)
La Bodega del Sol Cabernet Sauvignon 2011
Mendoza Vineyards
Argentina - Mendoza
96282 VSD - kr 379,80 (300cl)
Basisutvalg, kategori 2
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Dyp klar rød. Moden duft, mørke bær.
Smak: Bløtt sødmefylt anslag, bløt syre, rund frukt, myke tanniner, mye sødme, blir litt vel slapp. (2011 BiB)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En ok vin for de med tanninangst. Knapt verd prisen. (2011 BiB)
Laget av: 100% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Manuelt høstede druer ble selektert og avstilket før pressing, gjæret ved lav temperatur.
Bestill her:

+ (77p)
Natale Verga Primitivo Salento 2010
Natale Verga
Italia - Puglia
96249 VSD - kr 99,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Scan Vin
Farge og duft: Dyp ung rød. Åpen duft med en del trevirke.
Smak: Bløtt anslag, myk stil, litt enkel og moden. (2010)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En litt vel moden vin. Nå. Knapt verd prisen. (2010)
Laget av: 100% Primitivo
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert gjæring i ståltanker, 10 dagers maserasjon, tankmodnet før filtrering og tapping.
Bestill her:

(76p)
Pirosso Primitivo 2011
Globus Wine
Italia - Puglia
96305 Interlope - kr 100,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Star Wine Consult
Farge og duft: Dyp tett mørk rød. Litt moden duft, litt sliten.
Smak: Bløtt sødmefylt anslag, veldig enkel, men ren frukt, bløt syre, noe emmen finish. (2011)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En veldig kommersiell vin. Nå. Knapt verd prisen. (2011)
Laget av: 100% Primitivo
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell temperaturkontrollert gjæring i ståltanker, 3 md. tankmodning før tapping.
Bestill her:

(74p)
Quara Malbec 2011
Finca Quara
Argentina - Cafayate
95892 Cuveco - kr 104,80 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Best Cellars
Farge og duft: Tett dyp mørk rød. Litt uren duft.
Smak: Mangler noe friskhet i frukten, følger duften, kort. (2011)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: To flasker prøvet. (2011)
Laget av: 100% Malbec
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon med bl.a. temperaturkontrollert gjæring.
Bestill her:

Øl

+ (88p)
Nøgne Ø God Påske 2012
Nøgne Ø
Norge
56567 VSD - kr 68,30 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Nøgne Ø - Det kompromissløse Bryggeri
Farge og duft: Varmgyllen. God frisk duft med noe malt- og humlepreg.
Smak: Fruktig anslag, god skum, fin fedme, fin friskhet, lang ettersmak, tørr god finish. (2012)
Bruksområde: Lam, kylling, svin med saus.
Vurdering: Et småkomplekst øl for de neste to årene. (2012)
Laget av: Byggmalt, hvetemalt, humle, belgisk alegjær, vann
Alkoholinnhold: 7,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess, tappet upastaurisert og ufiltrert.
Bestill her:

+ (87p)
BrewDog Hops Kill Imperial Red Ale
BrewDog
Skottland
96092 Vectura - kr 49,90 (33cl)
Basisutvalg, kategori 4
Cask
Farge og duft: Dyp gyllenrød. Sødmefylt maltduft med mye parfymert humlepreg.
Smak: Fyldig anslag, god friskhet, god bitterhet, frisk finish, masse parfymert smak i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Grillet laks, lyst kjøtt.
Vurdering: Et morsomt øl. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, Chinook-humle, gjær
Alkoholinnhold: 7,8% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

(86p)
Kissmeyer Pale Ale
Ørbæk Bryggeri
Danmark
96303 Vectura - kr 84,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 5
Cask
Farge og duft: Varm rødbrun. Sødmefylt maltpreg med modne epler, humle.
Smak: Bløtt anslag, fin sødme god syre, fint skum, dempet humlepreg, lett bitt mot slutten, veldig deilig og myk munnfølelse, lang parfymert ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Koseøl.
Vurdering: Et veldig deilig og innsmigrende øl. Best innen et år. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, byggmalt, havregryn, humle, gjær
Alkoholinnhold: 6,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess hvor bl.a. 6 typer malt og 4 typer humle inngår.
Bestill her:

Øvrig sterkvin

÷ (73p)
Ice Tropez
Sarl Tropez 7
Frankrike
94803 Inter Logistikk - kr 47,10 (27,5cl)
Basisutvalg, kategori 6
International Trading Group
Farge og duft: Lys rosa. Veldig sukkertøy/tyggegummiduft.
Smak: Fruktig friskt anslag, mye sødme, men likevel ganske frisk, det kunstige preget er imidlertid ikke godt, påtrengende aromaer i finishen. (UÅ)
Bruksområde: On the rocks.
Vurdering: En altfor kunstig sak. (UÅ)
Laget av: Rosevin, kullsyreholdig vann, naturlig aroma, sukker
Alkoholinnhold: 6,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Base av rosevin blir før tapping tilsatt naturlig aroma, sukker og kullsyreholdig vann.
Bestill her:

Akevitt

÷ (81p)
Rosmersholm Skitt Fiske Aquavit
Taster Wine
Danmark
95159 Vectura - kr 292,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Rosmersholm
Farge og duft: Klar. Noe skarp i duften, karve og frukt, neglelakkfjerner
Smak: Bløt anslag, veldig fet med en del krydder, men likevel ganske nøytral i stilen, noe sødme, varm krydret finish. (UÅ)
Bruksområde: Snaps.
Vurdering: En varm og krydret snaps. (UÅ)
Laget av: Potetsprit, karve, krydder
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsmåte med bl.a. blanding av potetsprit og krydderdestillater.
Bestill her:

Cognac

(84p)
Soerlie VSOP Reserve
Soerlie Cognac
Frankrike
96595 VSD - kr 259,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vinetum
Farge og duft: Gyllenbrun. Sødmefylt duft med noe fat, litt tropisk frukt.
Smak: Fruktig sødmefylt anslag, god sødme, fin syre, masse frukt, sitter bra. (UÅ)
Bruksområde: Drinker.
Vurdering: En svært fruktig cognac. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell destillasjonsteknikk i enkle destillasjonsapparater (alambic), min. 5 års fatlagring.
Bestill her:

Brandy/Druebrennevin

÷ (82p)
Grappa di Nebbiolo da Barolo
Mazzetti d'Altavilla
Italia
96268 Mjødur - kr 331,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Mjødur
Farge og duft: Gul. Tradisjonell, rustikk duft med noe sødme,
Smak: Skarp fra starten, veldig parfymert stil, veldig tradisjonell også, krydret og varm mot slutten, noe sødme i retning sukkertøy demper det rustikke preget. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En ok grappa uten det helt store raffinementet. (UÅ)
Laget av: 100% Nebbiolo
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Destillert av gjæret most etter pressing av Nebbiolo-druer fra Barolo. Fatlagret i minimum 15 md.
Bestill her:

Annet brennevin

÷ (83p)
Fireball Cinnamon Whisky
Arcus
Canada
91335 Vectura - kr 229,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Arcus
Farge og duft: Gyllenbrun. Mye kanel i duften.
Smak: Fyldig anslag, varm og krydret, frisk utover, sitter godt med masse chili finishen, samt litt vel mye kanel. (UÅ)
Bruksområde: Varme drikker.
Vurdering: Ikke egnet å nytes alene. (UÅ)
Laget av: Kanadisk whisky, kanel, sukker
Alkoholinnhold: 33,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kanadisk whisky reduseres til 33 vol% og blandes med kanel og sukker.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her