Drikke
Nyhetene på polet mars 2012 - Øl og annet brennevin

Nyhetene på polet mars 2012 - Øl og annet brennevin

Aase E. Jacobsen
02 Mars 2012 - 16:00

Lonardo Grecomusc' 2009 (96287)er den eneste i sitt slag, ikke bare i Campania, men i hele verden. Hvitvinsdruen grecomusc' finnes det bare noen få parseller igjen av i det vulkanske jordsmonnet i Campania.

Kun én produsent vier denne druen full oppmerksomhet. Derfor bør enhver vinentusiast sikre seg sitt eksemplar. Aller helst flere, for denne vinen smaker som en som vil utvikle seg videre i kjelleren.

Fruktbomber

Ellers er det Argentina som er tema for marsnyhetene, og blant de mange vinene er det både opp- og nedturer. Aller best valuta for pengene gir Trapiche Malbec 2011 (96001)til tross for at den er en av de dyreste i dette slippet.

En real fruktbombe som samtidig har veldig god karakter og lagrinspotensial. For mange sikkert en ny side av Argentina som her til lands er mest kjent for å bidra med sødmefylt innhold, særlig til boksviner.

Tre kule øl er også å finne blant nyhetene, og de kommer til å gå forsvinne raskt ut av hyllene, kanskje særlig Nøgne Ø God Påske 2012 (56567).

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 3. mars 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mars 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mars 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk):

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. mars 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i
testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Øl

+ (88p)
Nøgne Ø God Påske 2012
Nøgne Ø
Norge
56567 VSD - kr 68,30 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Nøgne Ø - Det kompromissløse Bryggeri
Farge og duft: Varmgyllen. God frisk duft med noe malt- og humlepreg.
Smak: Fruktig anslag, god skum, fin fedme, fin friskhet, lang ettersmak, tørr god finish. (2012)
Bruksområde: Lam, kylling, svin med saus.
Vurdering: Et småkomplekst øl for de neste to årene. (2012)
Laget av: Byggmalt, hvetemalt, humle, belgisk alegjær, vann
Alkoholinnhold: 7,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess, tappet upastaurisert og ufiltrert.
Bestill her:

+ (87p)
BrewDog Hops Kill Imperial Red Ale
BrewDog
Skottland
96092 Vectura - kr 49,90 (33cl)
Basisutvalg, kategori 4
Cask
Farge og duft: Dyp gyllenrød. Sødmefylt maltduft med mye parfymert humlepreg.
Smak: Fyldig anslag, god friskhet, god bitterhet, frisk finish, masse parfymert smak i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Grillet laks, lyst kjøtt.
Vurdering: Et morsomt øl. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, Chinook-humle, gjær
Alkoholinnhold: 7,8% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

(86p)
Kissmeyer Pale Ale
Ørbæk Bryggeri
Danmark
96303 Vectura - kr 84,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 5
Cask
Farge og duft: Varm rødbrun. Sødmefylt maltpreg med modne epler, humle.
Smak: Bløtt anslag, fin sødme god syre, fint skum, dempet humlepreg, lett bitt mot slutten, veldig deilig og myk munnfølelse, lang parfymert ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Koseøl.
Vurdering: Et veldig deilig og innsmigrende øl. Best innen et år. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, byggmalt, havregryn, humle, gjær
Alkoholinnhold: 6,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess hvor bl.a. 6 typer malt og 4 typer humle inngår.
Bestill her:

Øvrig sterkvin

÷ (73p)
Ice Tropez
Sarl Tropez 7
Frankrike
94803 Inter Logistikk - kr 47,10 (27,5cl)
Basisutvalg, kategori 6
International Trading Group
Farge og duft: Lys rosa. Veldig sukkertøy/tyggegummiduft.
Smak: Fruktig friskt anslag, mye sødme, men likevel ganske frisk, det kunstige preget er imidlertid ikke godt, påtrengende aromaer i finishen. (UÅ)
Bruksområde: On the rocks.
Vurdering: En altfor kunstig sak. (UÅ)
Laget av: Rosevin, kullsyreholdig vann, naturlig aroma, sukker
Alkoholinnhold: 6,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Base av rosevin blir før tapping tilsatt naturlig aroma, sukker og kullsyreholdig vann.
Bestill her:

Akevitt

÷ (81p)
Rosmersholm Skitt Fiske Aquavit
Taster Wine
Danmark
95159 Vectura - kr 292,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Rosmersholm
Farge og duft: Klar. Noe skarp i duften, karve og frukt, neglelakkfjerner
Smak: Bløt anslag, veldig fet med en del krydder, men likevel ganske nøytral i stilen, noe sødme, varm krydret finish. (UÅ)
Bruksområde: Snaps.
Vurdering: En varm og krydret snaps. (UÅ)
Laget av: Potetsprit, karve, krydder
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsmåte med bl.a. blanding av potetsprit og krydderdestillater.
Bestill her:

Cognac

(84p)
Soerlie VSOP Reserve
Soerlie Cognac
Frankrike
96595 VSD - kr 259,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vinetum
Farge og duft: Gyllenbrun. Sødmefylt duft med noe fat, litt tropisk frukt.
Smak: Fruktig sødmefylt anslag, god sødme, fin syre, masse frukt, sitter bra. (UÅ)
Bruksområde: Drinker.
Vurdering: En svært fruktig cognac. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell destillasjonsteknikk i enkle destillasjonsapparater (alambic), min. 5 års fatlagring.
Bestill her:

Brandy/Druebrennevin

÷ (82p)
Grappa di Nebbiolo da Barolo
Mazzetti d'Altavilla
Italia
96268 Mjødur - kr 331,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Mjødur
Farge og duft: Gul. Tradisjonell, rustikk duft med noe sødme,
Smak: Skarp fra starten, veldig parfymert stil, veldig tradisjonell også, krydret og varm mot slutten, noe sødme i retning sukkertøy demper det rustikke preget. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En ok grappa uten det helt store raffinementet. (UÅ)
Laget av: 100% Nebbiolo
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Destillert av gjæret most etter pressing av Nebbiolo-druer fra Barolo. Fatlagret i minimum 15 md.
Bestill her:

Annet brennevin

÷ (83p)
Fireball Cinnamon Whisky
Arcus
Canada
91335 Vectura - kr 229,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Arcus
Farge og duft: Gyllenbrun. Mye kanel i duften.
Smak: Fyldig anslag, varm og krydret, frisk utover, sitter godt med masse chili finishen, samt litt vel mye kanel. (UÅ)
Bruksområde: Varme drikker.
Vurdering: Ikke egnet å nytes alene. (UÅ)
Laget av: Kanadisk whisky, kanel, sukker
Alkoholinnhold: 33,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kanadisk whisky reduseres til 33 vol% og blandes med kanel og sukker.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin
Matkurs og vinkurs
Winemakersdinner 14. februar i Oslo

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin

Den 14. februar feirer vi kjærligheten for mat og vin på Vinoteket. Ta med noen du er glad i, eller kom alene og bli kjent med andre mat- og vinentusiaster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her