Nyhetene på polet mars 2006

For den som liker det søte, byr marsnyhetene fra polet på paradisiske tilstander. Her presenteres de 14 nye musserende og hvite vinene.
Redaksjonen
03 Mars 2006 - 08:02

Dessertviner er Vinmonopolets såkalte fokusområde i mars, og det med ikke mindre enn 23 nye viner. Siden utvalget i fullsortiment fra før av var relativt begrenset, er selvsagt tilskuddet gledelig for det er mye godt blant nyhetene. Men dessertvin er for de aller fleste noe som nytes i sjeldne og små mengder. De forutsetter en dessert eller at de fungerer som dessert i seg selv. Dagens fokus på karbohydrater begrenser ytterligere forbruket av søte viner. Faren for at vinene fort går i glemmeboken er derfor stor. Spesielt siden flere av dem har en prislapp som er langt utenfor rekkevidde for de fleste.

Men Arzimo Passito 2004 er en godbit som både den søtsnåle, den som foretrekker dempet sødme og den som ikke tåler dype innhugg i vinbudsjettet kan enes om. Dessuten to usedvanlig og nærmest uforståelig gode kjøp: Oster Eiswein 2004 og Geil Bechtheimer Heiligkreuz Huxelrebe Beerenauslese 2004. Søte viner som eiswein og beerenauslese lages nemlig i ytterst begrensete mengder hvilket forklarer de vanligvis høye prisene. Med så lave priser kan de fleste unne seg noen søte dråper, og kjøp gjerne noen ekstra flasker i påvente av fremtidige familiedramaer. Den eksepsjonelle Monzinger Halenberg Riesling Beerenauslese 2003 fra en av Nahes og Tysklands beste rieslingtolkere krever imidlertid ikke bare godt med grunker men også god tid.

På den tørre hvite side er det riesling som tar kaka med den supre Terra Montosa Riesling 2004. Georg Breuer-fansen har med denne fått et nytt objekt å strekke seg etter siden produsentene allerede er representert med tre "enklere" viner i pollista. I under-hundre-kroner-segmentet er det også godbiter som Dagobert Riesling 2004 og Malat Göttweiger Berg Grüner Veltliner 2004.

Mens vinteren fortsatt har et godt grep, leter de fleste etter rødt påfyll. Nyhetene byr imidlertid ikke på noen bomber. De beste kjøpene er Campo Santa Lena Valpolicella Classico 2003 samt de rimelige vinene Torino Coleccion Cabernet Sauvignon 2005, Ch. de Meaux 2004 og Ferliga Montepulciano d'Abruzzo 2004.

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 4. mars 2006 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, vurderer derfor (på en skala fra fem til en) kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mars 2006. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.

Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mars 2006. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen nedenfor.

Du befinner deg her:

 

Innledning: Nyhetene på polet mars 2006

 

Del 1: Nyhetene på polet mars 2006 - fokusområde dessertvin

>>>

Del 2: Nyhetene på polet mars 2006 - musserende og hvitvin

 

Del 3: Nyhetene på polet mars 2006 - rødvin

Musserende og hvitvin:

÷
Terra Montosa Riesling 2004
Georg Breuer
Tyskland - Rheingau
15242 Cuveco - kr 209,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Lys gulgrønn. Klassisk elegant rieslingduft.
Smak: Fast ren og nydelig smak med flotte syrer og en flott leskende finish. (2004)
Mat: Forseggjorte retter med hvit fisk eller lyst kjøtt.
Vurdering: En veldig god riesling som er deilig nå og vil utvikle seg videre i minst fem år. Meget godt kjøp. 92 p (2004)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 9 md. lagring i tyske eikefat, 4 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+
Dagobert Riesling 2004
Cave du Roi Dagobert
Frankrike - Alsace
20922 VSD - kr 88,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Lys gulgrønn. Frisk typeriktig duft med innslag av tropisk frukt.
Smak: Fast og ren i retning leskende, sitter en god stund. (2004)
Mat: Drikkevin, lette forretter, fingermat.
Vurdering: Vinner på den leskende munnfølelsen. Best nå. Meget godt kjøp. 87 p (2004)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

+
Malat Göttweiger Berg Grüner Veltliner 2004
Malat
Østerrike - Kremstal
20923 Vectura - kr 93,20 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Eurowine
Farge og duft: Ung gul. Fin fruktig duft med innslag av hvite blomster.
Smak: Fast fruktig anslag, fint druepreg, god tørrhet i finishen. (2004)
Mat: Grillet hvit fisk.
Vurdering: God vin som tåler et par år til.Meget godt kjøp. 87 p (2004)
Laget av: 100% Grüner Veltliner
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 6 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+
Jung Erbach Hohenrain Riesling Erstes Gewächs 2004
Weingut Jakob Jung
Tyskland - Rheingau
13935 VSD - kr 215,30 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Trans Nordic Selections
Farge og duft: Lys grøngul. Epler, lime, grapefrukt, blomster og noe mineraler.
Smak: Fast leskende og god smak med bra syrer, sitter en stund. (2004)
Mat: Hvit fisk med god saus.
Vurdering: En vellykket riesling som tåler minst tre år til. Godt kjøp. (2004)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 7 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+
Amiot Chassagne-Montrachet 1.er Cru La Maltroie 2004
Guy Amiot et Fils
Frankrike - Chassagne-Montrachet
20530 VSD - kr 370,10 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Lassaga Trading International
Farge og duft: Gul. Fet fruktig duft med jordsmonn og eik.
Smak: fin smak med god druefedme og behagelig friskhet, middels fylde, flott tørrhet i finishen. (2004)
Mat: Rik mat.
Vurdering: En stor vin som hadde vært enda større med noe mer sjarme. God nå og de neste tre årene. Verd prisen. 88 p (2004)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. fatlagring, 6 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Carcera Soave Classico 2004
Roncolato
Italia - Veneto
15257 VSD - kr 93,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Servco
Farge og duft: Lys grønngul. Ren frisk duft.
Smak: Fruktig anslag med en del gul frukt samt noe druefedme, fin tørrhet i finishen. (2004)
Mat: Forretter, kalde retter, salater.
Vurdering: En behagelig soave som er best nå. Meget godt kjøp. 84 p (2004)
Laget av: Garganega, Trebbiano
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

7th Continent Riesling 2005
Percy Fox & Co
Australia - Clare Valley
20918 VSD - kr 95,70 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Podium Wines
Farge og duft: Ung grønngul. Lett fruktig duft med snev av krydder.
Smak: Saftig smak med god friskhet, sitter noe. (2005)
Mat: Alene, reker med majones.
Vurdering: Grei nok for nåkonsum. Godt kjøp. 83 p (2005)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

Taburno Falanghina 2004
Cantina del Taburno
Italia - Campania
15258 VSD - kr 163,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Servco
Farge og duft: Lys ung gul. Grønne og gule frukttoner i duften som også byr på krydder og svak sødme.
Smak: Følger opp med en del søt frukt i midten, tørker fint opp mot slutten. (2004)
Mat: Ikke for tunge fiskeretter.
Vurdering: Drikk innen et år. Verd prisen. 85 p (2004)
Laget av: 100% Falanghina
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Mount Horrocks Riesling 2005
Mount Horrocks Wines
Australia - Clare Valley
20090 Vectura - kr 164,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Vectura
Farge og duft: Lys gulgrønn. Stor fruktig duft med tropisk frukt og noe sødme.
Smak: Følger duften med god friskhet og fin tørrhet i ettersmaken, sitter ganske lenge. (2005)
Mat: Hvit fisk med smørsaus.
Vurdering: En fruktig og god vin som tåler et par år til. Verd prisen. 85 p (2005)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

Dumangin 1. er Cru Rosé, Brut
J. Dumangin Fils
Frankrike - Champagne
15264 VSD - kr 239,20 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Servco
Farge og duft: Lys lakserød. Behagelig duft av røde bær.
Smak: Fin tørrhet og friskhet samt gode bobler. (UÅ)
Mat: Aperitiff, fingermat.
Vurdering: En god rosé som er best nå. Verd prisen. 84 p (UÅ)
Laget av: 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir, 10% Pinot Meunier
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 36 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Picamelot Puligny-Montrachet 1.er Cru La Garenne 2001
Louis Picamelot
Frankrike - Puligny-Montrachet
20531 Vectura - kr 352,20 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Farge og duft: Grønngul. Fet duft med en del mineraler og tydelig fat.
Smak: Fruktig anslag med noe smørmalt og eik i midten, tørker noe ut. (2001)
Mat: Grillet lyst kjøtt.
Vurdering: Noe overeiket men den vil trolig svelge unna en del i løpet av de neste tre årene. Verd prisen. 86 p (2001)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 15 md. lagring i franske eikefat (25% nye fat)
Bestill her:

÷
Polish Hill River Riesling 2004
Paulett Wines
Australia - Clare Valley
20919 VSD - kr 154,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Trans Nordic Selections
Farge og duft: Gulgrønn. Frukt og noe petroleum i duften som også har noe syntetisk preg over seg.
Smak: Frisk saftig smak med en del syre, tørr finish. (2004)
Mat: Enkle fiskretter med noe fedme.
Vurdering: Trekk for syntetisk preg. Knapt verd prisen. 83p (2004)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 2md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷
Ch. Bel Air Grande Cuvée 2004
SCEA Vignobles Despagne
Frankrike - Bordeaux
15252 Vectura - kr 174,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Palmer & Co
Farge og duft: Gulgrønn. Gule epler, solbærblader, urter og litt fatkrydder.
Smak: Saftig anslag, følger duften godt, frisk finish med noe fat. (2004)
Mat: Hvit fisk.
Vurdering: Ok men mangler det lille ekstra. Drikk nå. Knapt verd prisen. 83 p (2004)
Laget av: 70% Sauvignon Blanc, 30% Semillon
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. fatlagring
Bestill her:

÷
Mantlerhof Kremstal Terrassen Grüner Veltliner 2004
Weingut Mantlerhof
Østerrike - Kremstal
20549 Vectura - kr 94,20 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Eurowine
Farge og duft: Lys gulgrønn. Enkel ren duft med preg av urter, grønn frukt, sitrus og snev av mineraler.
Smak: Følger duften med særlig mye urter fra midten og utover, tørr finish. (2004)
Mat: Enklere forretter, kalde retter.
Vurdering: Mangler litt frukt til å balansere urtepreget. Godt kjøp. 83 p (2004)
Laget av: 100% Grüner Veltliner
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 6 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Du befinner deg her:

 

Innledning: Nyhetene på polet mars 2006

 

Del 1: Nyhetene på polet mars 2006 - fokusområde dessertvin

>>>

Del 2: Nyhetene på polet mars 2006 - musserende og hvitvin

 

Del 3: Nyhetene på polet mars 2006 - rødvin

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her