Nyhetene på polet mai 2006 - rosévin

Selv om det er rosévinene som er i fokus, er mange potensielle vår- og sommerfavoritter også blant de andre mainyhetene. Nedenfor finner du de 16 deilige rosévinene for sommeren.
Redaksjonen
04 Mai 2006 - 20:22

Rosé er ingen bølge men en trend. Selv om salget av hvitvin i fjor var 33 ganger høyere enn roséviner, var økningen i rosésalget på 34 prosent. I år har antall produkter tilgjengelig økt ytterligere, hvilket trolig kommer til å forsterke utviklingen. Og selv om polets rosésatsing byr på mange ganske like viner, er det en og annen som skiller seg ut. Blant andre Torre Beratxa Rosado 2005 og Marqués de Monistrol Reserva Rosé Brut på grunn av en usedvanlig gunstig pris, Domaine la Suffrene 2005 på grunn av karakter og ikke minst de to champagnene Gosset Grand Rosé Brut og Deutz Rosé 2000 Brut på grunn av sjarm. Som skapt til forføring!

Men så vel de hvite som de røde nyhetene er verd oppmerksomhet denne gangen. Under hundrelappen er det verd å merke seg de hvite Ress Oestricher Riesling Trocken 2005 og Canaletto Chardonnay Verdeca 2004. Blant de røde toppskårerne er det særlig Oddero Barbera d'Alba 2003 og Condado de Haza Crianza 2002 som gir lyst til å legge til noen ekstra tiere.

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 6. mai 2006 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, vurderer derfor (på en skala fra fem til en) kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mai 2006. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.

Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mai 2006. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen nedenfor.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Du befinner deg her:

 

Innledning: Nyhetene på polet mai 2006

 

Del 1: Nyhetene på polet mai 2006 - hvitvin

>>>

Del 2: Nyhetene på polet mai 2006 - fokusområde rosévin

 

Del 3: Nyhetene på polet mai 2006 - rødvin

Musserende rosé:

+
Gosset Grand Rosé, Brut
Gosset
Frankrike - Champagne
47185 VSD - kr 333,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Vinarius
Farge og duft: Lys rosa. Flott duft med røde bær og gule frukter samt noe mineraltoner.
Smak: Fin elegant smak meg behagelige syrer og flott mousse, meget lang og innbydende finish. (UÅ)
Mat: Allround.
Vurdering: En svært tiltalende og ikke minst anvendelig rosé champagne som er perfekt moden nå. Godt kjøp. 89 p (UÅ)
Laget av: 56% Chardonnay, 44% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 36 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+
Deutz Rosé 2000, Brut
Champagne Deutz
Frankrike - Champagne
10109 Vectura - kr 390,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Palmer & Co
Farge og duft: Svakt lysrosa. Rik innbydende duft.
Smak: Følger duften med gode frukttoner samt mineralpreg, myk mousse, frisk finish. (2000)
Mat: Aperitff.
Vurdering: En rosé champagne som er både elegant og lettlikendes. Best nå. 89 p (2000)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 48-60 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Marqués de Monistrol Reserva Rosé, Brut
Marqués de Monistrol
Spania - Penedès
43439 VSD - kr 69,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
United Wineries
Farge og duft: Rødrosa. Fin fruktig duft, særlig røde bær.
Smak: Let fruktig og frisk smak med en del mousse, men ikke overdrevet, god tørrhet. (UÅ)
Mat: Aperitiff, forretter med laks eller ørret.
Vurdering: En kriminelt billig musserende og en usedvanlig god vin til prisen. 86 p (UÅ)
Laget av: 50% Monastrell, 50% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 15 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Ackerman Cuvée Privée Cremant de Loire Rosé Brut
Ackerman Laurance
Frankrike - Loire
10108 VSD - kr112,50 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Scan Vin
Farge og duft: Lys lakserød. Lett fruktig duft med noe preg av solbærblad.
Smak: Ren og fruktig, grei mousse, tørr finish. (UÅ)
Mat: Aperitiff.
Vurdering: En frisk og fruktig rosa boblevin. Meget godt kjøp. 85 p (UÅ)
Laget av: 100% Cabernet Franc
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 36 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷
Langmann Schilchersekt, Brut
Langmann
Østerrike - Weststeiermark
20546 VSD - kr 162,00 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Servco
Farge og duft: Svak lys rød med rosa skjær. Fruktig duft av rips, røde skogsbær og urter.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, myk mousse, en del urter i finishen. (UÅ)
Mat: Alene.
Vurdering: En noe spesiell musserende rosé. Knapt verd prisen. 82 p (UÅ)
Laget av: 100% Blauer Wildbacher
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

Rosévin:

+
Torre Beratxa Rosado 2005
Hacienda Uvanis
Spania - Navarra
10215 Vectura - kr 76,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Strag
Farge og duft: Lys rosa. Innbydende fruktig duft.
Smak: Veldig god bærpreget anslag, leskende deilig stil, fine syrer, sitter godt og lenge med en veldig fin tørrhet i finishen. (2005)
Mat: Allround sommermat.
Vurdering: En vanvittig prisgunstig rosé som er som skapt for varme sommerdager. 88 p (2005)
Laget av: 100% Garnacha
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

+
Basiano Garnacha 2005
Bodegas Campos de Enanzo
Spania - Navarra
10110 Vectura - kr 89,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Eurowine
Farge og duft: Lys rød. Fin småelegant duft av røde bær, jordsmonn og nmoe krydder.
Smak: Bløtt saftig anslag, leskende stil, deilig tørr finish. (2005)
Mat: Aperitiff, tapas, spekemat.
Vurdering: En svært sjarmerende og lettdrikkelig rosé som er perfekt for den lyse årstid. Meget godt kjøp. 87 p (2005)
Laget av: 100% Garnacha
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

+
Bargelière Tavel 2005
Caves des Papes
Frankrike - Tavel
20752 VSD - kr 137,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Lys rød. Ren enkel fruktig duft.
Smak: God bærpreget smak med noe druefedme, urter, blomster mot slutten. (2005)
Mat: Grillet fisk.
Vurdering: God matrosé som er best det neste året. Godt kjøp. 87 p (2005)
Laget av: 60% Grenache, 20% Syrah, 20% Cinsault
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 2 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+
Maby Prima Donna Tavel 2005
Domaine Maby
Frankrike - Tavel
10216 VSD - kr 145,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Podium Wines
Farge og duft: Lys rødrosa. Svært bærpreget duft.
Smak: Følger opp duften, god fasthet, mykner til fra midten og utover. (2005)
Mat: Aperitiff.
Vurdering: En myk og behagelig drikkerosé som er best nå. Godt kjøp. 87 p (2005)
Laget av: 55% Grenache, 45% Cinsault
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

+
Domaine la Suffrene 2005
Gaec Gravier-Piche/Domaine la Suffrene
Frankrike - Bandol
10102 VSD - kr 146,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Podium Wines
Farge og duft: Svakt lys rosa. Spennende fruktig duft med noe urter og mineraler.
Smak: Saftig ren smak, god bredde, sitter godt og lenge. (2005)
Mat: Lyst kjøtt.
Vurdering: En kompleks rosé som trenger mat. Best innen et par år. Meget godt kjøp. 88 p (2005)
Laget av: 80% Mourvedre, 10% Cinsault, 5% Grenache, 5% Carignan
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

+
Devaux Rosé des Riceys
A. Devaux (Union Auboise)
Frankrike - Champagne
10221 VSD - kr 249,00 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Vinarius
Farge og duft: Lys rosa med brunskjær. Modne røde bær, urter og jordsmonn.
Smak: Fast fruktig smak med modent preg, svært jordssmonnspreget, fine syrer gir en tørr finish. (UÅ)
Mat: Lyst kjøtt med kremet saus.
Vurdering: En meget spesiell rosé som er best innen et år. Verd prisen? 87 p (UÅ)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 10 md. fatlagring for 25% av vinen, min. 2 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Santa Carolina Carmenère Rosé 2005
Viña Santa Carolina
Chile - Rapel
10100 Vectura - kr 91,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Lys rød. Fin duft av røde friske bær, nyper og hvite blomster.
Smak: Leskendeanslag, god frukt og noe urter, god tørr finish. (2005)
Mat: Lyst kjøtt, aperitiff.
Vurdering: En vellaget chilensk rosé som er best nå. Meget godt kjøp. 86 p (2005)
Laget av: 100% Carmenère
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Inés de Monclús Rosado 2005
Bodegas Monclús
Spania - Somontano
10118 Vectura - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Eurowine
Farge og duft: Lys ung rødrosa. Behagelig fruktig duft.
Smak: Fast anslag, fint preg av røde friske bær, urter og blomster, bløt finish. (2005)
Mat: Alene.
Vurdering: En god og lettdrikkelig rosé som er best nå. Meget godt kjøp. 85 p (2005)
Laget av: 90% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

Langmann Schilcher Klassik 2005
Langmann
Østerrike - Weststeiermark
10218 VSD - kr 108,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Servco
Farge og duft: Klar lys rosa. Fruktig duft av noe røde bær, solbærblader og rips.
Smak: Friskt anslag, en del fruktsyrer som holder seg helt ut i slutten og gir en tørr finish. (2005)
Mat: Aperitiff.
Vurdering: En syrefrisk rosé som er best godt avkjølt. Godt kjøp. 84 p (2005)
Laget av: 100% Blauer Wildbacher
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

Oswald Schilcher Classic 2005
Weinbau Eduard Oswald
Østerrike - Weststeiermark
10220 VSD - kr 119,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Lys rosa. Fruktig duft med noe urter og nesle
Smak: Fast fruktig og ganske tørr stil. (2005)
Mat: Aperitiff, lette forretter med fet saus.
Vurdering: For de som liker en knusktørr roséstil. Meget godt kjøp. 85 p (2005)
Laget av: 100% Blauer Wildbacher
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

÷
Señorio del Condestable Monastrell 2005
Bodegas Señorio del Condestable
Spania - Jumilla
10106 VSD - kr 77,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Lys rød. Røde bær og urter.
Smak: Følger duften, myk stil, tørr finish. (2005)
Mat: Aperitiff.
Vurdering: En mer folkelig rosé som er best denne sommeren. Meget godt kjøp. 83 p (2005)
Laget av: 100% Monastrell
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

Du befinner deg her:

 

Innledning: Nyhetene på polet mai 2006

 

Del 1: Nyhetene på polet mai 2006 - hvitvin

>>>

Del 2: Nyhetene på polet mai 2006 - fokusområde rosévin

 

Del 3: Nyhetene på polet mai 2006 - rødvin

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her