Nyhetene på polet juli 2003

Nyhetene på Vinmonopolet i juli formelig bugner av gode hvitvinskjøp, så da er det bare å håpe at temperaturene følger opp. Og skulle de ikke det, er det også en rekke rødviner det er verdt å legge i handlekurven eller trykke på bestillingsknappen for.
Redaksjonen
04 Juli 2003 - 11:48

Den sørfranske Collection Frithjof Nicolaysen Viognier 2002 er en hvitvin svært mange kommer til å falle for. Både fordi den er svært rimelig og ikke minst fordi den gir usedvanlig mye for pengene. Dessuten finnes den som bag-in-box, selv om den i det formatet er i bestillingsutvalget.

Like billig men i en helt annen stil er tyske Bäumer Riesling 2002 som representerer en langt bedre kvalitet enn det du kanskje forbinder med rimelige tyskere. Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling 2002 er laget av samme drue men siden Ruwer som er en sidedal til Mosel gir mer delikate viner enn Rheingau, og siden denne produsenten er helt i tetsjiktet, er dette godsaker i særklasse - og spesielt for rieslingfriken.

Som også kan glede seg over tre andre godbiter, nemlig Loosen Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2002, Dönnhoff Riesling 2002 og Shumann Nägler Riesling Halbtrocken 2002. De mange gode og spennende hvitvinskjøpene stopper imidlertid ikke med riesling. Det er all grunn til å studere østerrikernes superdrue grüner veltliner nærmere, og det kan du gjøre med den rimelige Altenberg Grüner Veltliner 2002 og den mer eksklusive Malat Grüner Veltliner Silberbichl 2001.

En superchampagne fra et av regionens mest tradisjonsrike hus, nemlig R de Ruinart 1995, er til forlystelse de som ikke kan unnvære boblevin. 1996-årgangen, som Apéritifs Remi Madsen nylig fikk smake hos produsenten, er noe friskere i karakteren og har en lengre ettersmak. Årgang 1995 er altså perfekt drikkemoden i dag, mens 1996-årgangen med fordel kan lagres i flere år.

Men vi glemmer ikke de røde, for norske sommerkvelder er som regel kjølige nok til at det alltid smaker godt. Og grillingen fortsetter jo som kjent til langt utover høsten. Billig og god er boksvinen Cuvée Christer Berens M d'A som får konkurranse i grillklassen fra spanske Marques de Griñon Tempranillo 2001.

En dyrere men langt mer interessant italiener er Banfi Rosso di Montalcino 2000 som er en super sommerrødvin. Noe som i enda store grad gjelder for Costera Cannonau di Sardegna 2001 fra Sardinia.

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 5. juli 2003 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, vurderer derfor først kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land. Deretter vurderes kvalitet i forhold til pris på en skala fra fem til en.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. juli 2003. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.

Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget juli 2003. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen nedenfor.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Musserende:

÷
R de Ruinart 1995, Brut
Champagne Ruinart
Frankrike - Champagne
3473 Vectura - kr 339,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinordia
Farge og duft: Lys gullgul med grønt skjær. Flott duft med sitrus, gjærbakst og nydelige mineraltoner.
Smak: Fint, fruktig anslag med god mousse og gode utviklede aromaer i den videre smakskurven. Lang edel finish.
Mat: Til aperitiff og smaksrik sjømat.
Vurdering: Drikk nå eller innen fem år.
Laget av: 52% Pinot Noir, 48% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon, bl.a. med 2. gangs gjæring i flasken. Ikke fatlagret, 72 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

Rotari Arte Italiana, Brut
Rotari (Nosio)
Italia - Trentino
20319 Cuveco - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg
Farge og duft: Lys gul med grønt preg. Lett duft med bra fruktpreg.
Smak: Elegant lettlikende smak med en tanke mye mousse, men boblene er myke.
Mat: Til aperitiff.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 90% Chardonnay, 10% Pinot Nero
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell metode, som blant annet innebærer 2. gangs gjæring i flaske. 24 md. lagring på bunnfallet.
Bestill her:

Hvitvin:

Collection Frithjof Nicolaysen Viognier 2002
Arcus
Frankrike - Oc
20167 Vectura - kr 75,00 (75cl)
Basisutvalg
Arcus
Farge og duft: Lys gullgul farge. Flott, spennende nese med mange aromaer.
Smak: Smaken er saftig med god balanse og fine syrer. Sitter godt, og viser tydelig preg av viognierdruen i finishen.
Mat: Perfekt drikkevin.
Vurdering: Meget vellaget og et godt kjøp. Drikk nå.
Laget av: 100% Viognier
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæring ved 18-20 C i ca 10 dager. Vinen oppbevares på bunnfallet i ca en md. med omrøring 2-3 g. pr. uke. Vinen er ikke fatlagret.
Bestill her:

÷
Bäumer Riesling 2002
J. Bäumer
Tyskland - Rheingau
20315 VSD - kr 79,90 (75cl)
Basisutvalg
Moestue
Farge og duft: Lys gul farge. Ren duft avsitrus og svake mineraltoner samt noe druepreg.
Smak: Flott, saftig smak med deilige leskende syrer. Sitter godt. Halvtørr.
Vurdering: Meget godt kjøp. Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 10,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene håndplukkes og gjæres i temperaturkontrollerte ståltanker ved mellom 18 og 20 C. Vinen er ikke fatlagret, men blir oppbevart på bunnfallet etter gjæringen.
Bestill her:

÷
Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling 2002
Karthäuserhof
Tyskland - Ruwer
20313 Vectura - kr 116,00 (75cl)
Basisutvalg
Red & White
Farge og duft: Grønngul farge. Flott nese med mange nyanser.
Smak: Rik, balansert smak med flotte syrer. Sitter meget godt i munnen. Halvtørr.
Vurdering: Kan med hell ligge ett til to år. Tåler bra fire til fem år.
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 9,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kjølig gjæring. Vinen lagres på eikefat i 3 måneder.
Bestill her:

÷
Malat Grüner Veltliner Silberbichl 2001
Malat
Østerrike - Mautern Wachau
20318 Vectura - kr 234,10 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Eurowine
Farge og duft: Gullgul farge med grønt skjær. Fin fruktig nese med innslag av krydder og mineraler.
Smak: Smaken følger opp duften godt med fin saftig stil og god tørr, lang finish.
Mat: Til lyst kjøtt og kraftige fiskeretter.
Vurdering: Drikk nå eller innen fem år.
Laget av: 100% Grüner Veltliner
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert gjæring. Vinen modnes på store tanker, men er ikke fatlagret.
Bestill her:

+
Riveyrac Chardonnay-Viognier (3 ltr B-I-B)
Les Vignobles du Rivesaltais
Frankrike - Oc
20302 Vectura - kr 268,90 (300cl)
Basisutvalg
Eurowine
Farge og duft: Gulfarget. Stor fruktig nese med epler, sitrus og tropisk frukt samt krydder.
Smak: Smaken følger duften, fin balanse, noe endimensjonal, men god.
Mat: Drikkevin.
Vurdering: For de som ikke liker for tørr vin. God pris. Drikk nå.
Laget av: 60% Chardonnay, 40% Viognier
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell hvitvinsproduksjon. Vinen er ikke fatlagret.
Bestill her:

+
Masi Modello delle Venezie Bianco 2002
Masi
Italia - Veneto
41634 Cuveco - kr 74,90 (75cl)
Basisutvalg
Farge og duft: Lys gul farge. Lett duft av frukt og krydder, samt fat.
Smak: God stram, saftig smak av epler, sitrus, honning, nøtter og litt trearomaer.
Mat: Til asiatiske fiskeretter.
Vurdering: God vin. Drikk nå.
Laget av: 70 - 80% Garganega, 20 - 30% Pinot Grigio og Pinot Bianco
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæring i rustfrie ståltanker under temperaturkontroll.
Bestill her:

+
Altenberg Grüner Veltliner 2002
Gut Altenberg (fam. Leitner)
Østerrike - Burgenland
20316 VSD - kr 86,00 (75cl)
Basisutvalg
Vin & Vilt
Farge og duft: Lys gul farge. Gule epler, tropisk frukt samt nøttearomaer i duften.
Smak: Fin saftig smak med leskende syrer som sitter godt. Ren finish.
Mat: Til rød fisk.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 100% Grüner Veltliner
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Det meste av druene plukkes for hånd. Vinen er ikke fatlagret.
Bestill her:

+
Loosen Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2002
Dr. Loosen
Tyskland - Mosel
34486 Vectura - kr 89,90 (75cl)
Basisutvalg
Vectura
Farge og duft: Svakt gulfarget. Duft av eple, sitrus, mineraler og noe fruktsødme.
Smak: Duft og smak er i god balanse. Flotte syrer og lang smak med noe sødme. Halvtørr.
Mat: Til fisk (med smørsaus).
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 7,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon. Ingen fatlagring.
Bestill her:

+
Hugel Sylvaner 2001
Hugel
Frankrike - Alsace
20291 Vectura - kr 103,30 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Farge og duft: Lys gul med grønt preg. Aromarik nese med masse frukt og mineraler.
Smak: Saftig leskende stil med fine syrer og en behagelig tørr finish.
Mat: Prøv den til grillet fisk og enkle pastaretter.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 100% Sylvaner
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Etter forsiktig pressing blir druene gjæret i temperaturkontrollerte fat ved 18-24 C. Vinen flaskemodnes et år hos produsenten, men blir ikke fatlagret.
Bestill her:

Yvon Mau Chardonnay 2002
Yvon Mau
Frankrike - Oc
20301 Vectura - kr 73,00 (75cl)
Basisutvalg
Prizelius
Farge og duft: Lys gul farge. Lett fruktig nese.
Smak: Kraftig, fruktig smak med epler, sitrus, pære og noe urter. Svakt preg av fedme mot slutten.
Mat: Til krydret fisk.
Vurdering: Mangler spenst. Drikk nå.
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Moderne vinifikasjonsteknikk, bl. a. med temperaturkontrollert gjæring. Vinen er ikke fatlagret.
Bestill her:

Dioni Assyrtiko 2001
Greek Wine Cellars (Kourtakis)
Hellas - Côtes de Kitheron
20168 Cuveco - kr 79,90 (75cl)
Basisutvalg
Farge og duft: Gulfarget. Elegant, bærpreget nese.
Smak: Stor, saftig smak med en del druefedme.
Mat: Server som terrassevin eller som aperitiff.
Vurdering: Mangler spenst. Drikk nå.
Laget av: Over 90% Assyrtico
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon. Ikke fatlagret.
Bestill her:

Destinéa Sauvignon Blanc 2001
Joseph Mellot
Frankrike - Jardin de la France
32481 VSD - kr 88,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Lys grønngul. Duft av stikkelsbær, solbærblader og sitrus.
Smak: Frisk, fruktig smak med bra syrestruktur.
Mat: Til lette fiskeretter.
Vurdering: Vellaget vin. Drikk nå.
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon. Ikke fatlagret.
Bestill her:

Bach Chardonnay 2002
Masia Bach
Spania - Penedès
14655 Cuveco - kr 89,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Gullgul farge. Fin, lett duft med frukt og noe parfyme.
Smak: Fruktig smak med en del sitrussyrer. Strammer seg godt inn mot slutten, og man kjenner litt av fatoppholdet vinen har fått.
Mat: Til stekte og grillete retter av sjømat.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret i ståltanker ved 18 C i 25 dager. Ingen fatlagring.
Bestill her:

÷
Carmen Sauvignon Blanc 2002
Viña Carmen
Chile - Central Valley
31307 VSD - kr 89,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Grønngul farge. Intens nese med frukt og jordsmonn som det mest fremtredende.
Smak: Fruktig smak med en del sitrussyrer. Strammer seg godt inn mot slutten av smakskurven.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kaldgjæret ved 14 C i ståltanker, maserasjonstid 8 timer. Ikke fatlagret.
Bestill her:

÷
Ch. le Raz 2001
Vignobles Barde
Frankrike - Montravel
14618 VSD - kr 98,70 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Servco
Farge og duft: Grønngul farge. Fruktig duft av sitrus, stikkelsbær og noe krydder.
Smak: Smaken er som duften, samt med noe druefedme.
Mat: Til enkle sjøretter.
Vurdering: Grei drikkevin, men mangler sjarm. Drikk nå.
Laget av: 60% Sauvignon Blanc, 30% Muscadelle, 10% Semillon
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon, maserasjonstid 16-20 timer. 8 md. fatlagring for 10% av vinen.
Bestill her:

+
Feudi Bordonaro Insolia 2002
Firriato (Feudi Bordonaro)
Italia - Sicilia
20303 VSD - kr 88,50 (75cl)
Basisutvalg
Vinarius
Farge og duft: Gullfarget. Epler, sitrus og solbærblader på nesen.
Smak: Moden, saftig smak med noe syrer. Tørker litt inn og mister sin sjarm. Blir bare stikkelsbær og solbær i finishen.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 100% Insolia
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene presses forsiktig før temperaturkontrollert gjæring. Vinen lagres i eikefat i 2 md.
Bestill her:

+
Botromagno Gravina 2002
Botromagno
Italia - Puglia
40324 VSD - kr 98,00 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Farge og duft: Gulfarget. Gule epler, litt sitrus og urter i duften.
Smak: Smaken følger nesen med middels fylde og ren finish.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 60% Greco, 40% Malvasia Bianca
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert gjæring i ståltanker ved 18-20 C. Vinen er ikke fatlagret.
Bestill her:

+
Dönnhoff Riesling 2002
Weingut Hermann Dönnhoff
Tyskland - Nahe
20314 Vectura - kr 107,50 (75cl)
Basisutvalg
Vectura
Farge og duft: Grønngul farge. God riesling-nese.
Smak: Lett, enkel, fruktig smak. Noe fylde og litt sødmearomaer.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 9,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene blir høstet og sortert manuelt. Vinen er ikke fatlagret.
Bestill her:

+
Shumann Nägler Riesling Halbtrocken 2002
Weingut Shumann Nägler
Tyskland - Rheingau
14631 VSD - kr 112,70 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Servco
Farge og duft: Gulgrønn farge. Ren fruktig nese med litt blomsterpreg.
Smak: Ren fruktig smak med noe sødme. Halvtørr.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kaldgjæret. Ingen fatlagring.
Bestill her:

Rødvin:

÷
Cuvée Christer Berens M d'A
Farnese
Italia - Abruzzo
45622 Cuveco - kr 284,90 (300cl)
Basisutvalg
Farge og duft: Ung, mørk rød. Behagelig duft av røde bær, plommer og karameller.
Smak: Ren saftig smak med god balanse. Lett å drikke. Snille tanniner.
Mat: Til grillmat, som svin og kylling.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 85% Montepulciano, 10% Sangiovese, 5% Merlot
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druetypene vinifieres separat i 3-4 dager ved 26-28 C. Halvparten av Merlotvinen lagres på eikefat i 6 md.
Bestill her:

÷
Banfi Rosso di Montalcino 2000
Castello Banfi
Italia - Toscana
13785 Cuveco - kr 169,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Purpur farge. Flott nese av røde, mørke bær. Kirsebærpreget duft med skogbunn og fatkrydder.
Smak: Rik smak med flott balanse og innsmigrende ettersmak. Fyldig vin som sitter lenge.
Mat: Til smaksrikt kjøtt, men ikke vilt.
Vurdering: Drikk nå eller innen fire år.
Laget av: 100% Brunello
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon i ståltanker, maserasjonstid 4-7 dager.12 md. fatlagring, 6 md. Flaskemodning før salg.
Bestill her:

+
Marques de Griñon Tempranillo 2001
Marques de Griñon
Spania - Rioja
11091 Vectura - kr 75,90 (75cl)
Basisutvalg
Helge Wiig
Farge og duft: Mørk rød farge med lys kant. Røde bær, plommer, fatkrydder og amerikansk eik i duften.
Smak: Smaken følger opp duften. En behagelig, lettlikende vin som sitter godt i munnen.
Mat: Til stekt eller grillet lyst kjøtt.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 100% Tempranillo
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell gjæring i 7 dager ved maks 28 C. 6 md. lagring i nye amerikanske eikefat.
Bestill her:

+
Costera Cannonau di Sardegna 2001
Argiolas
Italia - Sardinia
20270 VSD - kr 119,80 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Ca de Vin
Farge og duft: Mørk rød farge. Behagelig duft av mørke bær, anis, fat og jordsmonn.
Smak: Deilig saftig smak med flott harmoni og godt hold. Bløte tanniner.
Mat: En fin vin å drikke mens du venter på maten.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 92% Cannonau, resten Carignano, Muristello og Pascale
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæring ved 26-32 C i 12-15 dager. Også malolaktisk gjæring. Ca. 6 md. fatlagring.
Bestill her:

+
Ch. Vieux Moulin 1999
Fort-Dufau
Frankrike - Listrac-Médoc
34979 Vectura - kr 129,40 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vectura
Farge og duft: Mørk rød farge. En blanding av jordlige aromaer, røde mørke bær og fatkrydder i duften.
Smak: Smaken følger opp nesen godt. Middels fyldig smak og med en typeriktig cabernet/bordeaux-finish.
Mat: Til alt av oksekjøtt.
Vurdering: Fin pris. Drikk nå eller innen tre år.
Laget av: 50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 10% Petit Verdot
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon med lang maserasjonstid. 15 md. fatlagring, 36 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

+
Ironstone Cabernet Sauvignon 1998
Ironstone Vineyards
USA - California
39542 Vectura - kr 158,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinordia
Farge og duft: Mørk rød farge med brunskjær i kanten. Duft av røde mørke bær med te, dadler, søtlig tørket frukt og tydelig preg av opphold på eik.
Smak: Behagelig moden smak med god harmoni mot duften. Middels fyldig og på topp nå.
Vurdering: En innsmigrende vin. Drikk nå.
Laget av: 100% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon. 12 md. fatlagring.
Bestill her:

+
Ch. Puy-Servain Terrement 2000
M. Hecquet
Frankrike - Bergerac
14616 VSD - kr 159,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Servco
Farge og duft: Purpurfarget. Flott nese pakket med mørke bær, fatkrydder og snev av animalskhet.
Smak: Saftig, stor smak med god stofflighet og bløte tanniner. God munnfølelse.
Mat: Til entrecote eller lam med god saus.
Vurdering: Drikk nå eller innen tre år.
Laget av: 70% Merlot, 20% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon. 12 md. fatlagring.
Bestill her:

Balmont Syrah 2002
Jean Balmont
Frankrike - Oc
20243 Vectura - kr 68,50 (75cl)
Basisutvalg
BK-Trading
Farge og duft: Purpurfarget. Røde mørke bær, urter og litt lakris på duft.
Smak: Flott saftig smak med god druekarakter. Lett krydderpreg i finish.
Vurdering: Billig drikkevin.
Laget av: 100% Syrah
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon i ståltanker. Ingen fatlagring.
Bestill her:

Jalovo 2002
Bod. Med.
Spania - La Mancha
14644 Vectura - kr 68,60 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vectura
Farge og duft: Purpurfarget. Lett, enkel bærnese.
Smak: Saftig, bærpreget stil.
Vurdering: Enkel og grei, men kjedelig. Drikk nå.
Laget av: 100% Tempranillo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret temperaturkontrollert, maserasjonstid 8 dager. Ikke fatlagret.
Bestill her:

Altozano Tempranillo 2002
Gonzalez Byass
Spania - Castilla
20282 Vectura - kr 69,70 (75cl)
Basisutvalg
Prizelius
Farge og duft: Blårød farge. Saftig og ren nese.
Smak: Behagelig, fruktig bærpreget smak med noe urtearomaer.
Vurdering: Lett å drikke. Drikk nå.
Laget av: 100% Tempranillo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Produsert etter moderne metoder. Lagret på eikefat i 2 md.
Bestill her:

Canforales Tempranillo 2002
Bodegas Campos Reales
Spania - Castilla
13353 VSD - kr 77,00 (75cl)
Basisutvalg
Farge og duft: Mørk purpurfarget. Stor saftig bærnese med spesielt innslag av solbær og urter.
Smak: Smaksanslaget er preget av mørke bær, tørket frukt og som i duften - urter.
Mat: Godt med ett glass - lett avkjølt.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 100% Tempranillo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Etter 7 dagers maserasjon blir druene gjæret ved 25 C. Vinen er ikke fatlagret.
Bestill her:

Ch. Ksara Reserve du Couvent 2000
Ch. Ksara
Libanon - Bekaa
40137 VSD - kr 114,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Mørk rød farge med lys kant. Spennende nese med innslag av krydder, fat, røde og mørke bær samt varmt jordsmonn.
Smak: Bløt, varm, moden bærpreget smak med myke tanniner. Noe vanilje og lakris helt i finishen.
Mat: Til godt krydret grillet lam.
Vurdering: Drikk nå eller innen tre år.
Laget av: 35% Cabernet Sauvignon, 35% Syrah, 30% Cinsault
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon ved 26 C, gjennomgått fullstendig malolaktisk gjæring. 8 md. lagring i nye franske eikefat.
Bestillher:

Ch. Roque-Peyre 2001
Vignobles Vallette
Frankrike - Bergerac
14614 VSD - kr 117,80 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Servco
Farge og duft: Purpurfarget. Søtlige mørke bær og svake fatkryddertoner.
Smak: Ren saftig smak med god munnfølelse. Bløt stil.
Vurdering: Drikk nå eller innen tre år.
Laget av: 60% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon. 12 md. fatlagring, 6 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

Gagliardo Dolcetto d'Alba 2002
Gagliardo
Italia - Piemonte
3557 Vectura - kr 119,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinordia
Farge og duft: Purpurfarget. Fruktig nese med røde bær, kirsebær og kjernefrukt.
Smak: Stor, saftig smak med en del fruktsyrer, behagelige tanniner og bitterhet i finishen.
Mat: Til pastaretter, gjerne med svin eller lyst kjøtt.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 100% Dolcetto
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon i ståltanker, maserasjonstid 7 dager. Ikke fatlagret.
Bestill her:

Giribaldi Barbera d'Alba Superiore 2000
Giribaldi
Italia - Piemonte
5604 Vectura - kr 122,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinordia
Farge og duft: Mørk rød farge med blå kant. Røde og mørke bær med kjernefrukt og jordsmonn.
Smak: Stram, saftig smak med middels fylde og fine tanniner.
Mat: Til lam eller svin.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Barbera
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert gjæring, maserasjonstid 10-13 dager. Ikke fatlagret, min. 6 md. Flaskemodning før salg.
Bestill her:

Fenocchio Barbera d'Alba Superiore 2000
Fenocchio
Italia - Piemonte
7599 Vectura - kr 128,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinordia
Farge og duft: Mørk rød farge. Røde og mørke bær med krydder, jordsmonn og fat i behagelig kombinasjon..
Smak: Saftig, leskende smak med fin balanse. Lett fatkrydderkarakter i finishen.
Mat: Til saftige retter av okse eller lam.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Barbera
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon med 8-10 dagers gjæring i ståltanker. 6 md. fatlagring, min. 6 md. Flaskemodning før salg.
Bestill her:

Barons de Rothschild Paulliac 2000
Domaines Barons de Rothschild
Frankrike - Pauillac
14659 Vectura - kr 178,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinordia
Farge og duft: Mørk blårød farge. Duft av røde og mørke bær, solbær, skogbunn, fatkrydder og lær.
Smak: Ren bærpreget smak med innslag av eik og tobakk - alt i en kommersiell stil.
Mat: Til lettere vilt.
Vurdering: Drikk nå eller innen fire år.
Laget av: 80% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot, 10% Cabernet Franc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret temperaturkontrollert ved 22-32 C. 6 md. fatlagring, primært i brukte fat, men også noen nye er benyttet.
Bestill her:

Ch. Pontac Monplaisir
Jean Maufras
Frankrike - Pessac-Léognan
14623 VSD - kr 200,80 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Servco
Farge og duft: Mørk rød farge. Behagelig nese av mørke bær, skogbunn, fatkrydder og lær/animalskhet.
Smak: Fint anslag med god bærkarakter. Fast og behagelig smak med modne aromaer og noe lær-/cedertrearomaer i finishen.
Mat: Til lett vilt.
Vurdering: Drikk nå eller innen fire år.
Laget av: 60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene håndplukkes og vinifieres tradisjonelt. 15 md. lagring i nye og gamle fat.
Bestill her:

÷
Brusco dei Barbi 2000
Barbi
Italia - Toscana
3539 Vectura - kr 125,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinordia
Farge og duft: Ung mørk rød farge. Saftige mørke bær, spesielt moreller, på nesen.
Smak: Smaken er også saftig mot leskende ren og med middels fylde.
Vurdering: Noe kjedelig, men grei. Drikk nå.
Laget av: 100% Sangiovese
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Maceration carbonique. Mosten gjæres med bunnfall i 2 md. Ikke fatlagret.
Bestill her:

+
Vigna del Saraceno Leverano 2001
Conti Zecca
Italia - Puglia
20251 VSD - kr 115,00 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Norsk Vinsalg
Farge og duft: Mørk rød farge. Duft av mørke bær, skog og urter.
Smak: Saftig bærsmak med noe grønne tanniner. Smaken sitter lenge.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 70% Negroamaro, 20% Malvasia Nera, 10% Montepulciano og Sangiovese
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Etter forsiktig pressing blir mosten gjæret temperaturkontrollert ved 28 C i 10 dager. Ikke fatlagret.
Bestill her:

+
Dom Martinho 1998
Quinta do Carmo
Portugal - Alentejo
33260 Vectura - kr 130,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinordia
Farge og duft: Mørk rød farge med brunskjær. Varm moden bærpreget nese med krydder og jordsmonn.
Smak: Bløt, enkel saftig smak med milde tanniner.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 40% Argonès, 20% Trincadeira, 20% Periquita, 20 % Alicante Bouschet
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon, maserasjonstid 15 dager. Ikke fatlagret.
Bestill her:

Ikke testet:

Perle du Sud Marsanne 2002
Foncalieu Vignobles
Frankrike - Oc
13346 Cuveco - kr 81,20 (75cl)
Basisutvalg
Best Cellars
Vurdering: Ikke testet.
Laget av: 100% Marsanne
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Etter avstilking masereres druene i 25 dager og gjæres under temperaturkontroll. Ingen fatlagring.
Bestill her:

Opus One 1999
Mondavi Rothschild
USA - Napa Valley
13348 Cuveco - kr 990,00 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Vurdering: Ikke testet.
Laget av: 84% Cabernet Sauvignon, 7% Merlot, 5% Cabernet Franc, 3% Malbec, 1% PetitVerdot
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinen gjæres med skallkontakt i 40 dager. 17 md. lagring i fat av ny, fransk eik.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her