Nye takter

Den varme mottakelsen av Santa Ritas supervin Triple C, den første virkelige blandingsvinen fra dette huset, inspirerte til ytterligere nyskapinger, hvor klassiske og mindre klassiske chilenske druer kombineres.
Aase E. Jacobsen
02 April 2002 - 02:01

Floresta heter serien av blandingsviner fra Viña Santa Rita hvor de typiske rødvinsdruene merlot og cabernet sauvignon får selskap av den relativt nye, for chilensk vinindustri vel og merke, druen syrah.

Først ut var Floresta Syrah Cabernet Sauvignon Carmenère 1997 (40799) som etter nærmere tre år i flaske fortsatt er ungdommelig intens i duften av søte syrlige skogsbær og mørke bær samt selvsagt fat som er nydelig integrert. Anslaget er saftig og bløtt, tanninene gjør seg gjeldende etter hvert, men smaken blir aldri tørr for her er det masser av sødme, uten at det blir søtt av den grunnen. En flott vin til vellagete og smaksrike retter med rødt kjøtt.

Fra skråningene
Vinen er laget i 36.000 eksemplarer hvilket er ytterst lite i chilensk målestokk. Den har gjennomgått tradisjonell vinifikasjon, har modnet ett år i nye franske fat og er ufiltrert. Druemiksen er 55 prosent syrah, 35 prosent cabernet og 10 prosent carmenere selv om ikke det opplyses om på etiketten. Syrahdruene kommer fra veldig unge vinstokker, kun 4 år gamle, fra en av de nye vinmarkene som Santa Rita har lagt til skråninger.

I alt har Santa Rita plantet 248 hektar i den sørvestlige delen av Maipo-dalen som heter Campo Alhue. Her er terrenget mer kupert, jordsmonnet skrinnere og klimaet noe kjøligere på grunn av påvirkningen fra Stillehavet. Men det er først fra 2002-årgangen at avlingene herfra vil ende opp som vin.

Fra den vanskelige 98-årgangen, som kanskje noen husker skapte El Niño en del problemer med mye regn, bys vi Floresta Merlot Cabernet Sauvignon 1998 (40798) som det er laget 18.000 flasker av. Druene kommer fra Maipo-dalen, fra relativt lavtytende vinstokker i lett skrånende vinmarker. Denne vinen er mer eksperimentell i selve vinifikasjonsprosessen enn førstnevnte.

Mye sødme
Floresta Merlot Cabernet Sauvignon 1998 har et søtere og mer parfymert aromabildet med modne solbær, sjokolade, karamell og kaffe samt et elegant fatpreg. Smaken følger opp og ender i tydelige tanniner som balanseres av mye solbær, mørke bær, sjokolade og fat. Tanninene gjør vinen tørrere og krever dermed et kjøttstykke med noe mer fett. 2000-versjonen av denne vinen lanseres høsten 2002.

Søtest og varmest av alle, den er nærmest portvinsaktig i smaken, er seriens foreløpig yngste, og dyreste, vin, Floresta Syrah Merlot 1999 (45615). Duften er ung med søte skogsbær, særlig bjørnebær samt et relativt elegant fatpreg. Smaken er rund med bærkonsentrat, bløte syrer og tanniner, velintegrert fat og bær, mørk sjokolade og mokka i ettersmaken.

På beddingen har Santa Rita en ny Floresta-vin av enda mer uvanlige druer til Chile å være, nemlig petit verdot og tempranillo som kommer til å få en dose med cabernet sauvignon.

Foto: Santa Rita

Santa Rita på polet:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er dette påskens beste kake?
Ukens kake

Er dette påskens beste kake?

I hvert fall har den alt som skal til for å gi kaffekosen riktig påskestemning. Her finner du oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er dette påskens beste kake?
Ukens kake

Er dette påskens beste kake?

I hvert fall har den alt som skal til for å gi kaffekosen riktig påskestemning. Her finner du oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som appelsinene er i hus, skal du bruke dem til fredagsbiffen
Dagens rett

Nå som appelsinene er i hus, skal du bruke dem til fredagsbiffen

En frisk og lettlaget vri på fredagsbiffen er både en god avslutning på en lang arbeidsuke og en start på påsken. Som alltid med forslag til noe godt i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her