Ny sommerfavoritt

Denne spanske vinen gir nok en grunn til å fyre opp grillen.
Aase E. Jacobsen
09 Juni 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Og det selv om sola skulle gjemme seg bak en sky eller temperaturen droppe noen hakk. For Viña Borgia 2012 (15686) har nok alkohol til å holde varmen. Dens fremste egenskaper er imidlertid en veldig god bærfruktighet, stor friskhet, fint bitt og mye sjarm.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Best litt kjølig
Som skapt for sommerlige utendørsaktiviteter med andre ord, og spesielt de som innebærer grilling. For denne upretensiøse vinen stiller ikke store krav til matraffinement. Den smaker himmelsk til så vel pølser som en flintsteik. Og egner seg samtidig som kosevin etter at maten er fortært. Pass bare på at den ikke blir for varm. 16 grader er ideell temperatur - men det bruker jo ikke være et stort problem når natten faller på - på våre breddegrader.

Grunnen til at denne vinen gir så mye vin for pengene er en kombinasjon av at den kommer fra et kooperativ og fra en av Spanias mange mindre kjente vinavkroker. Campo de Borja har riktignok vært et DO (denominacion de origen) siden 1980, men dekker likevel bare 6.300 hektar - og det er lite i spansk sammenheng. 2.430 av dem kontrolleres dessuten av Bodegas Borsao som er en sammenslutning av tre kooperativer og 620 vinbønder.

God friskhet
Men Borsao er et svært moderne kooperativ med oppdatert teknologi i vinkjelleren. Så vinene lages derfor helt etter boka. Vår vin har dessuten kun vært i kontakt med ståltank og har alt av garnacha-druens ungdommelige bærsaftighet i behold. Den er dermed langt unna de litt slitne fatpregete vinene som dominerer prissjiktet for spansk vin under hundrelappen.

Selv om klimaet her 15 mil sørøst for Rioja er kontinentalt og dermed varmt så det holder, sørger de lokale forholdene for at druene beholder god friskhet. Det er takket være Moncayo-fjellet som når opp til 2.313 m.o.h. og som regulerer temperaturen i de nærliggende vinmarkene. De ligger for øvrig mellom 400 og 700 m.o.h., og jo høyere opp jo mer steinete blir jordsmonnet som er kalkholdig med innslag av leire.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her