Ny amerikansk knockout på fransk vin

Ny amerikansk knockout på fransk vin

Den legendariske Paris-smakingen fra 1976, ble onsdag feiret med to nye blindsmakinger. Dommerpanelet var enstemmige i sin bedømming - USA hadde de klart beste vinene.
26 Mai 2006 - 13:15

Onsdag holdt vinverden pusten da en ny blindsmaking ble avholdt for å minnes den berømte Paris-smakingen for 30 år siden, der amerikanske Stag's Leap Wine Cellars 1973 gikk av med seieren foran velrenommerte navn som Château Mouton-Rothschild 1970 og Château Haut-Brion 1970.
 
To smakspaneler sammensatt av noen av de fremste på området, arbeidet simultant henholdsvis hos Berry Bros. & Rudd, London, England og COPIA, Napa Valley, USA. Smakingen foregikk i tre stadier - først en ny smaking på de originale seks vinene fra California og fire viner fra Bordeaux, deretter en bred blindsmaking av nyere årganger fra de samme og liknende eiendommer. Til slutt ble det foretatt en smaking av klassiske hvitviner fra Burgund og California.
 
De opprinnelige vinene som ble testet i 1976, og som nå altså på nytt ble testet av de to smakspanelene var:
Frankrike:
• Château Mouton-Rothschild 1970
• Château Haut-Brion 1970
• Château Montrose 1970
• Château Leoville Las Cases 1971
 
USA:
• Ridge Vineyards Monte Bello 1971
• Mayacamas Vineyards 1971
• Clos Du Val Winery 1972
• Heitz Wine Cellars 'Martha's Vineyard' 1970
• Stag's Leap Wine Cellars 1973
• Freemark Abbey Winery 1967
 
De amerikanske vinene slo en skikkelig knockout på sine franske konkurrenter denne gangen. Fem av de seks første plassene gikk til amerikanske viner. Dommerene fremhevet vinenes utmerkede tilstand selv etter mer enn 30 års lagring. Flere av medlemmene av panelet poengterte også at det var nestenb umulig å kunne kjenne forskjell på hvorvidt vinene var amerikanske eller franske, hverken på tanniner eller fruktkarakteren.
 
Resultat - smaking 2006:
1. Ridge Monte Bello 1971
2. Stag's Leap Wine Cellars 1973
3. Mayacamas 1971
4. Heitz Wine Cellars "Martha's Vineyard" 1970
5. Clos du Val 1972
6. Château Mouton-Rothschild 1970
 
Les mer om den opprinnelige Paris-smakingen og se resultatene her .
 
Kilde: Decanter / dn.no

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her