1995 er årgangen som er gjennomgående av høy kvalitet i Bordeaux. Produsenten er Château du Cartillon 1995, et lite slott i kommunen Lamarque, tilhørende appellasjonen Haut-Médoc, nærmere bestemt rett nord for Margaux og øst for Moulis. Området gir relativt lette og ikke for rustikke viner. Cartillon 1995 er derfor representativ: Stram, fin duft med innslag av animalske toner, tilsvarende i smaken som avslutter behagelig frisk. Om ett til to år vil den ha utviklet enda mer spennende aromaer og er verdt å vente på. Den går imidlertid godt til mat allerede nå, fortrinnsvis gryter basert på svinekjøtt eller lam. Prisen er kroner 110 som er akseptabel også med tanke på innholdet. For det er ikke til å komme fra at mange kun lar sine kunstnerviner samle støv. Årets versjon er dekorert av Kjell Nupen, en av de mest ettertraktede norske kunstnere av i dag. Tittelen på bildet er Overmalt postkort. Har du tenkt å benytte årets kunstnervin som julegave, bør du emballere godt om den skal sendes som postkort. De siste kunstnervinene var plaget av boikotten av fransk vin og etterdønningene etter den, i tillegg til svak kvalitet. Derfor var det ikke så mange som lå i sovepose utenfor Vinmonopolet da salget startet. Nå er interessen for fransk vin på full fart oppover igjen, så det blir nok større rift etter Nupen og Cartillon 1995. Arcus Produkter og Galleri JMS kan se tilbake på 10 års samarbeid hvor den ene skaffer innholdet og den andre ordner med etiketten. Partene ser frem til ti nye år. Det er nok av dyktige, norske kunstnere og vin blir det som kjent heller ikke tomt for med det første. Et økende problem, imidlertid, er de galopperende prisene på Bordeaux-vin. Arcus Produkter ser ikke bort fra at kunstnervinen kan komme fra andre regioner eller land hvis prispresset blir for stort. Årets utgave tangerer prisgrensen for et slikt produkt. 31.10.97
Nupen på flaske
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Campanias hemmelige spekeskinke
I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Server skreien med skikkelige påskearomaer
Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.
Les hele sakenFra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Campanias hemmelige spekeskinke
I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Store flasker i basis til knallpris
Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.
Les hele saken