Norske kyllinger slo knock out på fransk Bresse
Under Den norske matfestivalen i Ålesund blindtestet kjente mesterkokker forskjellige kyllingtyper. En objektiv blindtest av de samme kyllingene ble nylig foretatt ved det sensoriske testpanelet på Matforsk i Ås.
Redaksjonen
31 August 2002 - 01:00
Det var stor grad av samsvar mellom kokkenes favoritter og de kyllingene som ble beskrevet med flest positive egenskaper ved Matforsk-testen. Taperen i kokkenes test ble også beskrevet med flest negative egenskaper av ekspertpanelet. Overraskende nok, var dette fransk Bresse. Høyest score fikk Priors to gourmetkyllinger, Herregårdskylling og Livèche.
Det var det merkenøytrale Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt som sammen med Matforsk satte mesterkokkenes smaksløker på prøve. Sju kokker, anført av Harald Osa, Arne Brimi og Trond Moi blindtestet prøver av sju norske og én fransk gourmetkylling, hvorav de fleste er velkjente i restaurantbransjen. Sensorikk-eksperter fra Matforsk hadde betryggende regi og overvåking av testen.
På snaue kvarteret rangerte kokkene kyllingprøvene etter en helhetsvurdering. Etter smakstesten fikk de komme med utfyllende kommentarer til presse, bransje og publikum. Flere av kokkene uttalte at dette var en ukjent måte å vurdere råvarer på. Likevel kom de altså fram til konklusjoner som samsvarte med resultatene fra det veltrente sensorikk-panelet på Matforsk.
Mesterkokkene uttalte at det var vanskelig å skille de norske kyllingene; og at det generelt er blitt et høyt nivå på norsk kylling. Blindtesten viste likevel følgende rangering:
Priors Herregårdskylling tett fulgt av Priors Livèche. Dernest kom Stange Landkylling, vanlig stor Prior-kylling og kylling fra Kjølberg gård. Rogalandsfenomenet Hå-kylling fulgte dernest, mens mange kokkers " kyllingguru", fransk Bresse kom dårligst ut , og fikk negative kommentarer om tørr konsistens så vel som mørk farge.
Men når sant skal sies; De ferske Bresse-kyllingene som ble importert til testene veide litt mindre enn de norske, noe som kan ha påvirket resultatet.
En nykommer var også med i testen; Norges første økologiske kylling, fra Debio-godkjente Holte gård i Drangedal. Kyllingen vi selges som Øko-kylling fra Norgården. Øko-kyllingen ble ikke blant de beste, men viser at det spirer og gror i mangfoldet innenfor hvitt kjøtt.
Forsiden akkurat nå