Nord-Norges egen akevitt

Det skulle gå mange år før det nordnorske folk fikk en akevitt som de kunne kalle sin egen, men nå har det skjedd - med lansering på hederskronte Harald Jarl - for anledningen ved kai i Oslo.
Redaksjonen
12 November 2001 - 11:03

Gilde Maquavit (33743) fra Arcus Produkter er en helt spesiell fatmodnet akevitt. Den har et rikt krydder- og fatpreg med innslag av sjokolade, vanilje og sherry. Det rike og komplekse krydderbildet og et elegant fatpreg gir en lang og avrundet ettersmak. Fargen er gyldenbrun, og etter mer enn tre års lagring på sherryfat kan akevitten nytes både med nese og gane.

Som den andre Gilde-akevitten, Non Plus Ultra, kan Gilde Maquavit gjerne nytes uten følge av mat. Dette er en akevitt som godt tåler å stå på egne bein, samtidig som det er en av de få akevittene som også kan nytes sammen med en god sigar.

Til lutefisk?
Gilde Maquavit er basert på en Lysholm reseptur, i og med at det nok er trønderne som supplerte nordlendingene med akevitt i tidligere tider.

- Vi har latt Gilde Maquavit ligge i over tre år på en god del nyere fat, som gir et duft og smaksbilde på linje med cognac og annet edelt brennevin. Det drikkes mye cognac i Nord-Norge og dette skulle være et produkt i stil med den nord-norske smak, væremåte og lynne, smiler destillatør Halvor Heuch hos Arcus.

- Hvordan fungerer nykommeren sammen med for eksempel lutefisk?

Som lutefiskelsker foretrekker jeg som oftest Gammel Opland, forutsatt at lutefisken serveres uten all verdens tilbehør. Derfor var jeg ikke helt sikker på om jeg trodde at Gilde Maquavit ville gå godt sammen med lutefisken. Men det var før jeg fikk brunost og sirup som tilbehør. Da "satt" den, forteller Heuch, som anbefaler akevitten servert i romtemperatur.
Og hvordan nykommeren kom til å hete nettopp Gilde Maquavit? For det første ønsket Arcus at folk skulle vite at det var en norsk fatmodnet akevitt og det var her Gilde kom inn. Resten ble bestemt av en nord-norsk folkejury. Hele 8 000 svar ble innsendt, og de fleste kan vel ane kombinasjonen Mack og akevitt i vinnerforslaget.

Også nytt nord-norsk øl
Skal det være så skal det være. Samtidig med lanseringen av Gilde Maquavit, ble også Macks siste skudd på "gjærstammen" presentert. Ølet Fembøring er produsert i samarbeid med Halvor Heuch i Arcus Produkter for å passe til Gilde Maquavit. Det måtte bli et øl med en skikkelig maltrik og kraftig smak og så langt vi kunne smake, har samarbeidet mellom bryggerimester Knut Ove Tanem og Halvor Heuch truffet godt.

Fembøring er et velbalansert øl med god smaksrikdom. For anledningen er det benyttet crystal-malt. Det har gitt ølet en dyp rødlig farge og en fruktig aroma med innslag av blant annet karamellmalt- noe som står godt til Gilde Maquavit. For tiden er ølet kun tilgjengelig for Horeca, og anbefalt serveringstemperatur er 8 til 10°C.

Øl og dram
Selv om trenden er i ferd med å endre seg, er det store konsumet av akevitt nettopp i tiden rundt jul og nyttår. Dessverre er det fortsatt mange, også anerkjente restauranter, som serverer akevitten altfor kald.

- Hva skjer med akevitt som legges i fryser eller kjøleskap?

- Når akevitten kjøles ned, forsvinner også smaken - og en kan nesten like gjerne drikke ukrydret brennevin. Fatlagrede akevitter skal serveres temperert eller ved romtemperatur for at en skal kunne nyte kompleksiteten i smaken, sier Heuch.

- Det er heller ikke uten grunn at det heter øl og dram i den rekkefølgen, legger han til.

- Først nytes ølet, så lar en akevitten rulle rundt i munnen. Og glem ikke gode glass. Små breddfulle akevittglass egner seg ikke spesielt godt. Ta gjerne et sterkvinsglass, slik at du kan få mulighet til å svinge litt på glasset og få med deg den fine duften av fat og krydder, avslutter Norges eneste legale destillatør.
 
Foto av Halvor Heuch: Newswire

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her