Årets østersåpningsmesterskap blir høstens kjempefest på Rådhusplassen i Oslo. Sett allerede nå av:
søndag 10. august kl. 16 -18
I fjor hadde vi et meget vellykket arrangement i hagen på Madserud Gård. Med hyggelig stemning og ikke minst fordelaktige priser på både østers og godt drikke.
Fjorårets vinner, Heini Petersen, er selvsagt på plass for å forsvare tittelen som Norges beste østersåpner.
Her kan du melde deg på som tilskuer (klikk)
- I de innledende heat velger hver kandidat selv ut 20 østers av typen flatøsters som den enkelte får anledning til å pusse og arrangere etter eget system før startskuddet for åpningen går. Kandidatene velger selv hvilket åpningsutstyr og beskyttelse som skal brukes. Østersene som må være i mest mulig perfekt stand etter åpning, skal være løsnet fra bunnskjellet og arrangert på mest mulig presentabelt vis før de overlates juryen.
- Juryen bedømmer etter følgende kriterier- østersen skal være uten blodflekker eller andre løse deler fra skjellet- det skal heller ikke være skader i østerskjøttet- presentasjonen av østersene på serveringsfatet skal være tiltalendeAvvik fra kriteriene medfører straffesekunder for kandidaten etter følgende skala:- dårlig løsnet østers 1 sek.- østers med skall 1-5 sek.- østers med blod 20 sek.- skadet østers 3-10 sek.- tom østers 30 sek.- uåpnet/manglende antall diskvalifiseringJuryen kan gi bonuspoeng i form av fratrekk for presentasjon.
- I finalen stiller de fem-seks kandidatene ( avhengig av totalt antall deltakere ) med færrest antall totalsekunder fra innledende runder, uavhengig av hvilket heat de stilte i. Finalistene plukker selv ut de de skal åpne i finalen. Juryen benytter de samme kriteriene som i innledende runder. Vinneren blir den som har færrest antall totalsekunder i finalen.
Juryen består av Terje Ness (Oro), Daniel Karlsson (Klosteret), Kjell Arne Johnseter (Madserud Gård).