Pertois-Moriset Les Quatre Terroirs Brut er en flott blanc de blancs champagne i sitt prissjikt og en veldig god representant for denne type champagne laget av bare chardonnay, som forresten alltid koster litt mer enn champagne laget av både grønne og blå druer, som er det vanligste.
I dette tilfellet betyr det betyr gode epletoner og stor eleganse. Den er knusktørr, men med nok stoff til å følge gode retter av så vel sjømat som lyst kjøtt.
Kvaliteten kommer av druematerialet som kommer fra grand cru-vinmarker i Côte des Blancs, den delen av Champagne som er mest berømt for sine chardonnay-er, og Pertois Moriset bruker druer fra fire ulike landsbyer – derav navnet – til denne vinen: Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant og Chouilly.
Den er laget av 70 prosent basevin fra 2016-årgangen og resten er en blanding av flere årganger, såkalt reservevin. Det bidrar til å øke kompleksiteten, det gjør også de tre årene på bunnfallet i flasken etter andregangsgjæringen hvor selve boblene skapes.
Basevinen er framstilt i en blanding av ståltanker, små og større fat og har ikke gjennomgått malolaktisk gjæring. Den er tilsatt bare 2 gram dosage (søt vin) ved omkorkingen for å runde av smaken, men den oppleves altså likevel så tørr som en vin kan bli.
Pertois-Moriset har i tillegg to virkelige lekkerbiskener på polet, og du må opp et par hundre kroner for å komme opp i et helt annet kvalitetssjikt.
Vi snakker om Pertois-Moriset Special Club Le Mesnil-Sur-Oger 2014 og Pertois-Moriset Oger Grand Cru 2014.
Forskjellen på de to toppchampagnene er ikke bare navnet Special Club som signaliserer at produsenten er medlem av en forening for små champagneprodusenter, kalt Club Trésors de Champagne.
Her kan du lese mer om denne foreningen av småprodusenter
Den første har nemlig har fire år på bunnfallet i flasken mot tre år for den andre, og er laget av de aller beste druene fra Pertois Morisets fire parseller i Mesnil-sur-Oger. Kremen med andre ord, og slik smaker den også. Den som bare heter Oger har også betydelig karakter, den får sine druer fra grand cru-vinmarker i nabolandsbyen Oger, hvor Pertois Moriset har til sammen 0,6 hektar. Men Mesnil er et navn som har en spesiell klang i champagneelskernes ører, takket være blant annet verdens mest ettertraktede champagne Clos du Mesnil fra Krug.
Mesnil-champagnens basevin er dessuten delvis framstilt i eik og malolaktisk gjæring er unngått for å beholde mest mulig friskhet. Dette er en champagne som er ment for lagring, og tåler minst 10 år, men Oger-utgaven har også et veldig godt potensial.
Det er i selveste Mesnil-sur-Oger at familiebedriften oppstod i 1951 og siden den gang har operert som en Récoltant-Manipulant (RM). Det betyr at de både dyrker druene og lager vin av kun enge druer, i motsetning til de fleste champagnehusene som kjøper druer basert på kontrakter.
I dag er det tredje generasjon, Cécile og mannen Vincent som driver den med sine 20,7 hektar, hvorav to tredeler er i Côte des Blancs og resten i Coteaux Sézannais hvor de også dyrker pinot noir.
Her kan du lese om en annen produsent som jobber på samme måte med chardonnay-champagne
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Her finner du alle andre vinartikler som er forbeholdt klubbmedlemmer
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Tips om viner som finnes i mikromengder og som samtidig er veldig interessante kjøp forbeholdes medlemmer i Apéritifs Mat- og vinklubb. Siden diss tipsene er veldig populære, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Ofte må du vente til neste år for å få en mulighet til å kjøpe vinene på nytt. Alt som er godt her i livet, kommer i små mengder, Men den som venter på noe godt....