Godbiter i pollisten
Denne kraftpakken overgår det meste av nebbiolo

Denne kraftpakken overgår det meste av nebbiolo

Selv om den bare har 15 prosent av druen sagrantino, sparker den godt fra. Eller du kan gå for den med 100 prosent og få en opplevelse av de sjeldne.
Aase E. Jacobsen
13 Januar 2021 - 14:45
 

Antonelli Montefalco Rosso 2018 koster sågar bare 179,90 kroner, altså godt innafor et budsjett på to hundre kroner. Det du får er en heftig, men også syrefrisk og tørr rødvin med herlig frukt og godt med mineralpreg. En kraftpakke til en utrolig gunstig pris og som altså er å få i 62 polutsalg. Den kommer garantert til å finne en plass på matbordet utover vinteren om den skal fortsette å være så kald som nå.

Den har også et bra lagringspotensial takket være de 15 prosentene med den unike druen sagrantino – i tillegg til hoveddruen sangiovese som Umbria har til felles med naboen i nord, Toscana.

I denne utgaven er det også brukt montepulciano som er mer typisk for den andre siden av Appenninene. At 2018 var et godt år på disse kanter, med en kjølig start og akkurat nok solvarme til å gi sunne smaksrike druer, hjelper selvsagt også.

Den bør derfor gjøre deg nysgjerrig og gi mersmak på druen sagrantino som er noe av det mest intense som finnes i vinverdenen. Noen kaller den et beist på grunn av den heftige syre- og tanninstrukturen, som i ren form gir en vin som trenger lang tid i kjelleren. Den er ikke uventet rik på antioksidanter hvilket reflekteres i den ugjennomtrengelige fargen. Moderne framstillingsmetoder har gitt vinmakerne innsikt i hvordan disse egenskapene skal håndteres og ikke minst hente ut de gode sidene ved sagrantino. For den har mer enn bare tanniner og fargeintensitet, også en aldeles nydelig syrlig skogsbærfrukt og spennende barnållignende aromaer.

 

Sagrantino er en tøffing for kjelleren

  Foto: Roger Kolbu

Fra samme vinkjeller kommer Antonelli Sagrantino Montefalco Rosso 2015, og det er nå du virkelig skjønner hvilken skjønnhet du står overfor. Enorm konsentrasjon og kompleksitet og samtidig lekker fyldig frukt balansert av stor fasthet fra tanninene. Denne vinen kommer ikke til å bevege seg noe de neste 10 årene. Og selv etter 20 år har den ikke nådd toppen. Sagrantino er derfor en fascinerende øvelse for den som er klar for å prøve seg utenom den faste løypa (de tre-fire B-ene).

Bak disse mesterverkene står Antonelli - en av de mest historiske produsentene innen det begrensede området Montefalco som teller drøyt 400 hektar, hvorav 50 er Antonellis.

Les mer om Montefalco her

Vinmarkene i Montefalco strekker seg mellom 220 til 476 m.o.h. og Antonellis ligger midt i åssidene, fra 300 til 400 m.o.h. Mens sangiovesedruene plukkes i september, er sagrantinodruene først modne langt ut i oktober.

Med velbrukte eikefat unngås tretanniner. Fatmodningen bidrar dermed til å mykne tanninene og forberede vinen på et langt liv i flaske.
 

Også tilgjengelig i basis er en hvitvin, Antonelli Montefalco Grechetto 2019 som også er en super representant for Umbria hvor denne druen får stadig mer oppmerksomhet.

Selv om eiendommen har en historie som strekker seg tilbake til 1200-tallet, var det først i 1979, og da med Montefalco Rosso at de begynte å tappe vin i flasker og selge under egen etikett.

Filippo Antonelli som fronter vinproduksjonen på gården, understreker viktigheten av å beskytte drueskallene i tidsrommet før pressing. Det er altså her sagrantinodruens styrke ligger, og for å oppnå det utnyttes tyngdekraft i vinkjelleren. Uttrekkstiden for sagrantino er svært lang, mellom 25 og 40 dager (for Montefalco Rosso er den bare 14-21 dager). Hos Antonelli som dyrker økologisk, gjøres gjæringen spontant, og vinene filtreres heller ikke. Siden vinen har nok av tanniner, nyttes velbrukte eikefat til modningen som tar 18 måneder, og avsluttes med et opphold i sementtanker før flasketapping.

Jordsmonnet hos Antonelli er leirholdig og kalkrik med innslag av fossiler, det bidrar til å løfte syrefriskheten og mineralkarakteren ytterligere. Vinmarkene ligger i den historiske delen av Montefalco på vestsiden av byen med samme navn, i retning Todi.

Det første forsøket med Filippo Antonelli gjorde med amfora var med 2015-årgangen.

Siden 2003 har de jobbet mye med å videreutvikle sagrantino-konseptet ved å isolere enkelte parseller på eiendommen, etter jordsmonn, eksponering og alder. Men hovedproduktet vil alltid være den som nå finnes i 2015-årgang. Dette var første året de begynte å eksperimentere med amfora for sagrantino, en metode som det er all grunn til å se fram til resultatene av.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her