Calvados- og siderprodusenten Domaine Dupont ligger mitt i hjertet av Pays d'Auge i Calvados, ikke så langt fra den lille byen Cambremer.
Det er nå far og sønn Etienne og Jerôme, som driver gården. Faren er en distingvert mann som i en alder av 68 år, mest og helst skal fungere som en konsulent for Jerôme. Det er ikke lett å ha to kapteiner ved roret.
Det aller første Etienne gjorde var å reise til Cognac, nærmere bestemt til Courvoisier for å lære mer om dobbeltdestillering, og rett og slett perfeksjonere seg før han for alvor tok over.
Det var en fornuftig avgjørelse siden calvados produsert i Pays d`Auge etter loven må dobbeltdestilleres, til forskjell fra AOC Calvados som ikke må, men kan destilleres to ganger.
Han mener oppholdet hos Courvoisier på mange måter forandret og forbedret hans forståelse, blant annet om hvor viktig det er å ha den aller beste kvaliteten på frukten. Dessuten fikk han en rekke ideer for selve destilleringen. Han fikk laget en destillasjonspanne med kortere hals enn tidligere, da han mener dette gir mer aroma enn med det opprinnelige utstyret som riktignok ga høyere alkohol, men altså mindre aroma.
Likeså ble valg av eik mer bevisst. Siden da har kun eik fra Loire vært aktuelt da han mener denne eiken er tettere, gir mer delikate og rene aromaer og egner seg bedre til lengre fatlagring.
Han er like glødende interessert i calvadosen og siderens utvikling og ve og vel som sin far, og jeg tror vi kommer til å se Dupont utvikle seg enda mer i fremtiden.
Dupont har totalt 50 hektar mark hvor 30 hektar brukes til epleproduksjon, de resterende er foreløpig beitemark. Men planen er å plante flere epletrær og da først og fremst eplesorten Petit Jean. En eplesort med et tykt og godt skall, og som gir mye syre og bittersødme. Disse smakskomponentene ønsker far og sønn å finne i både sin calvados og sider og mener derfor at Petit Jean er den beste eplesorten for det.
Å få følge med inn i kjelleren deres for å smake de ulike calvadosene er en opplevelse. Etienne vet nøyaktig hvor lenge de forskjellige utgavene har ligget på de ulike fatene og hvordan de har forandret seg gjennom årene. Han har også en sterk formening om hvordan resultatet vil bli når de tappes på flaske.
Selv om jeg er vant til å smake mye, både vin og brennevin, er det fint å lytte på en person som har så mye erfaring og kunnskap om sitt produkt. Men vi kommer ikke fra at å smake brennevin som holder opp til 64 prosent alkohol direkte fra fatet er vanskelig og krever lang trening.
Dupont har et uttalt mål og ønske om å lage et produkt som er så rent som mulig rent smaksmessig og uten tilsetninger. I forbindelse med redusering av alkoholen tilsettes et minimum av vann, og en god del av Duponts calvadoser er redusert naturlig over mange år i store fat.
Senere i år kommer to nye calvadoser fra Dupont til Norge. En fra 1994 som først har ligget to år på nye små fat for deretter å lagres videre på et stort og gammelt fat. Da jeg smakte den siste fra fat hadde den en alkoholstyrke på 64 prosent, men når den er tappet og klar på flaske, vil den ha 45 prosent. Smakt fra fat hadde den en veldig fruktig smak med tørket appelsinskall, vanilje og lys sjokolade. Den var eksplosiv og samtidig elegant i munnen.
Nummer to, Vieilles Réserve, er en blanding fra ulike fat i forskjellige aldre og størrelse. Duponts mål med Vieilles Réserve er å få frem husets elegante stil.
Tekst og foto: Marianne Johnsen