Drikke
Nå kåres Årets Øl

Nå kåres Årets Øl

Fredag kl 17 avsløres hvilket øl som aller mest fortjener hedersbetegnelsen Årets Øl 2013.
Aase E. Jacobsen
20 April 2014 - 18:11

Det ølet som går av med seieren i morgen fredag 25. april har fått tøff konkurranse underveis. I alt 124 forskjellige øl fra til sammen 20 norske bryggerier deltar i den tredje utgaven av kåringen Årets Øl.

18 øl i innspurten

Publikum har stemt frem sine favoritter gjennom en nettbasert publikumsnominering som nå er avsluttet. I innspurten kjemper 18 finalister fra sju ulike bryggerier om den gjeve tittelen Årets Øl 2013.

Vil du overvære prisutdelingen, finner du mer info her

De 18 finalistene fordeler seg på seks ulike kategorier og nytt av året er at populære India Pale Ale (IPA) har fått sin egen klasse. Det skal kåres vinnere i alle klassene, men bare et øl stikker av med tittelen Årets Øl 2013.

Årets Lys lager/pils 2013
Lervig Pilsner (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
Mai Helles Bock (6,5 %) (Ægir Bryggeri)
Nøgne Ø India Pale Lager (7,5 %) (Nøgne Ø)

Årets Hveteøl/blond/wit 2013
Slåtteøl (6,0 %) (Kinn Bryggeri)
Ævenue Collaboration Saison (6,0 %) (Ægir Bryggeri)
Nøgne Ø Saison (6,5 %) (Nøgne Ø)

Årets  IPA 2013
Ægir IPA (6,5 %) (Ægir Bryggeri)
Kinn Vestkyst (7,0 %) (Kinn Bryggeri)
Nøgne Ø India Pale Ale (7,5 %) (Nøgne Ø)

Årets Mørk lager/bayer/bokkøl 2013
Aass Bayer (4,7 %) (Aass Bryggeri)
Lervig 10 års jubileumsøl (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
Ringnes Superior Polaris (10,5 %) (Ringnes)

Årets Ale 2013
Lervig Lucky Jack (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
Rallar Amber Ale (4,7 %) (Ægir Bryggeri)
Nøgne Ø #100 (10 %) (Nøgne Ø)

Årets Porter/stout 2013
Blåbærstout (6,0 %) (Austmann Bryggeri)
Nøgne Ø Porter (7,0 %) (Nøgne Ø)
Nøgne Ø Imperial Stout (9,0 %) (Nøgne Ø)

Blant disse har en faglig sterk jury plukket ut en vinner i hver kategori samt ikke minst hvilket øl som utmerket seg aller mest, og som dermed blir Årets Øl 2013.

I juryen sitter:
Marie Larson, ass. daglig leder Håndverkerstuene
Inga Greve, utdannet ølkelner og pubvert
Jan Petter Arnesen, øldommer i Norbrygg
Hylje Mortensen, ølhund i Norøl og øldommer i Norbrygg
Bjarte Lie, ølbrygger og gründer av Ølakademiet

Bak Årets Øl står Apéritif, Ølakademiet, Norbrygg og Ølportalen. Det er tredje år på rad at kåringen finner sted. I 2011 vant Borg Bokkøl fra Hansa-Borg Bryggerier den gjeve prisen og i 2012 gikk Ægir Bryggeri til topps med sin India Pale Ale. Salget av disse øltypene er blitt mangedoblet i tiden etterpå.

Første del av kåringen Årets Øl 2013 var igjennom TV-programmet Det Norske Måltid som ble sendt på TV2 før nyttår. Her ble Årets Øl-Innovasjon 2013 utdelt til Voss Bryggeri for sin nyskapende «Vossa Pale Ale».

Dette er Årets Øl-Innovasjon

I 2012 vant «Sur Megge» fra Haandbryggeriet i Drammen innovasjonsprisen.

Årets Øl 2013 deles ut den 25. april kl. 17:00 på Soria Moria i Oslo (Ølfestivalen BEER14). 

Foto: Jan Khur

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her