Drikke
Nå kåres Årets Øl

Nå kåres Årets Øl

Fredag kl 17 avsløres hvilket øl som aller mest fortjener hedersbetegnelsen Årets Øl 2013.
Aase E. Jacobsen
20 April 2014 - 18:11

Det ølet som går av med seieren i morgen fredag 25. april har fått tøff konkurranse underveis. I alt 124 forskjellige øl fra til sammen 20 norske bryggerier deltar i den tredje utgaven av kåringen Årets Øl.

18 øl i innspurten

Publikum har stemt frem sine favoritter gjennom en nettbasert publikumsnominering som nå er avsluttet. I innspurten kjemper 18 finalister fra sju ulike bryggerier om den gjeve tittelen Årets Øl 2013.

Vil du overvære prisutdelingen, finner du mer info her

De 18 finalistene fordeler seg på seks ulike kategorier og nytt av året er at populære India Pale Ale (IPA) har fått sin egen klasse. Det skal kåres vinnere i alle klassene, men bare et øl stikker av med tittelen Årets Øl 2013.

Årets Lys lager/pils 2013
Lervig Pilsner (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
Mai Helles Bock (6,5 %) (Ægir Bryggeri)
Nøgne Ø India Pale Lager (7,5 %) (Nøgne Ø)

Årets Hveteøl/blond/wit 2013
Slåtteøl (6,0 %) (Kinn Bryggeri)
Ævenue Collaboration Saison (6,0 %) (Ægir Bryggeri)
Nøgne Ø Saison (6,5 %) (Nøgne Ø)

Årets  IPA 2013
Ægir IPA (6,5 %) (Ægir Bryggeri)
Kinn Vestkyst (7,0 %) (Kinn Bryggeri)
Nøgne Ø India Pale Ale (7,5 %) (Nøgne Ø)

Årets Mørk lager/bayer/bokkøl 2013
Aass Bayer (4,7 %) (Aass Bryggeri)
Lervig 10 års jubileumsøl (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
Ringnes Superior Polaris (10,5 %) (Ringnes)

Årets Ale 2013
Lervig Lucky Jack (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
Rallar Amber Ale (4,7 %) (Ægir Bryggeri)
Nøgne Ø #100 (10 %) (Nøgne Ø)

Årets Porter/stout 2013
Blåbærstout (6,0 %) (Austmann Bryggeri)
Nøgne Ø Porter (7,0 %) (Nøgne Ø)
Nøgne Ø Imperial Stout (9,0 %) (Nøgne Ø)

Blant disse har en faglig sterk jury plukket ut en vinner i hver kategori samt ikke minst hvilket øl som utmerket seg aller mest, og som dermed blir Årets Øl 2013.

I juryen sitter:
Marie Larson, ass. daglig leder Håndverkerstuene
Inga Greve, utdannet ølkelner og pubvert
Jan Petter Arnesen, øldommer i Norbrygg
Hylje Mortensen, ølhund i Norøl og øldommer i Norbrygg
Bjarte Lie, ølbrygger og gründer av Ølakademiet

Bak Årets Øl står Apéritif, Ølakademiet, Norbrygg og Ølportalen. Det er tredje år på rad at kåringen finner sted. I 2011 vant Borg Bokkøl fra Hansa-Borg Bryggerier den gjeve prisen og i 2012 gikk Ægir Bryggeri til topps med sin India Pale Ale. Salget av disse øltypene er blitt mangedoblet i tiden etterpå.

Første del av kåringen Årets Øl 2013 var igjennom TV-programmet Det Norske Måltid som ble sendt på TV2 før nyttår. Her ble Årets Øl-Innovasjon 2013 utdelt til Voss Bryggeri for sin nyskapende «Vossa Pale Ale».

Dette er Årets Øl-Innovasjon

I 2012 vant «Sur Megge» fra Haandbryggeriet i Drammen innovasjonsprisen.

Årets Øl 2013 deles ut den 25. april kl. 17:00 på Soria Moria i Oslo (Ølfestivalen BEER14). 

Foto: Jan Khur

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her