Le Ragnaie Rosso di Montalcino er i ferd med å bytte årgang fra den superkonsentrerte 2016 til den litt lettere, men fortsatt veldig typeriktige og intenst aromatiske 2017. Det har gjort at den er mitt førstevalg for vin til skogsopp, enten det er kantarell eller steinsopp. Den er både delikat og syrefrisk og med slanke tanniner, som gjør at den passer perfekt inn i en setting med sopp. Ikke minst finnes den på et pol nær deg. Står det fortsatt 2016 i hylla, kjenn din besøkelsestid, for den har enda mer av alt, bortsett fra alkoholen.
Et enda bedre kjøp, men i en annen stil er Le Ragnaie Miscelone Toscana Rosso 2018 som med hvitvinsdruer i miksen – derav navnet miscelone som betyr miks – finner sin parallell i oppskriften for chianti som riktignok anbefalte kun malvasia, og ikke for mye hvitvinsdruer for vin som skulle lagres. Hos Ragnaie er den framstilt i sin helhet i betong, har 12 prosent alkohol, og er en veldig tidsriktig og helt ny vinstil for Ragnaie. Riccardo Campinoti som driver Ragnaie sammen med kona Jennifer, skal være inspirert av en leskende og lett rødvin han drakk på en ferietur. Så selv om sommeren er på hell, er det ofte du har lyst på en lett rødvin, enten det er til pizza, pasta, vegetar eller fisk. Da er denne løsningen.
Miscelone er dog en avsporing, for Ragnaie er først og fremst en tradisjonsrik produsent som rendyrker den for området klassiske vinstilen som innebærer økologisk dyrking, spontangjæring og lang modning i store brukte eikefat av slavonsk eik. Dette siste forholdet bidrar til at aromaene får utvikle seg til den umiskjennelige brunellokarakteren. Rossoen som kan kalles en minibrunello, lages av druer fra de samme parsellene som Le Ragnaie Brunello di Montalcino 2015. Det betyr fra samtlige av Ragnaies ulike eiendommer innen DOCG-et. Fra de høyestliggende og kjøligste ved 530 til 600 meter til de varmeste parsellene i Castelnuovo dell’Abate sør i DOCG-et, på vei mot naboområdet Montecucco.
Fra 2015-årgangen har de også inkludert en ny parsell i Montosoli som ligger nordøst for Montalcino by. Montosoli er legendarisk i brunellosammenheng, men er nok mest kjent gjennom Altesino som laget den første enkeltvinmarksbrunello på slutten av 70-tallet med druer herfra. Denne åsen ligger ikke spesielt høyt, 280 m.o.h., men den har likevel et godt ventilert terroir og et sammensatt jordsmonn med både kalk og leire, kvartsskifer og leirskifer – kjent som galestro og typisk for Toscanas beste vinmarker.
Det har i 2015 gitt en virkelig lekkerbisken med perfekt balanse og alt du kan ønske deg av en brunello. En vin som smaker altfor godt nå, men som det lønner seg å legge i kjelleren for du blir rikelig belønnet.
Det er ikke første gangen jeg er forført av denne brunelloen
Siden 2006-årgangen er prisen doblet, noe som skyldes at brunelloprisene internasjonalt har gått i taket. Ifølge wine-searcher.com er gjennomsnittspris for denne vinen 612 kroner eks avgifter, som betyr at polprisen er helt ok.
Også deres toppbrunello, Le Ragnaie Brunello di Montalcino V.V. 2015, er doblet i pris på 7-8 år. Dette er en brunello som lages av druer fra en enkelt parsell med de eldste plantene, 40-60 år, som vokser i en bratt skråning med mergel og galestro. Det har gitt knappe 3000 flasker, hvilket i stor grad forklarer den høyere prisen. For denne vinen er ikke nødvendigvis bedre enn den «vanlige» brunelloen – den er bare annerledes og mer intens med mer av alt.
Mens denne parsellen ligger ved 500 m.o.h., kommer druene til Le Ragnaie Troncone 2015 fra en parsell som ligger over grensen for brunello-DOCG-et, nemlig ved 580-600 m.o.h.. I framtiden med stadig økende temperaturer kommer denne parsellen trolig til å gi brunello, fram til den tid kan vi glede oss over å nyte en vin som koster en brøkdel av prisen, men som har mye av brunellos aromatiske sjarm.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....