Ukens drink
Nå kan du enkelt lage en drink i verdensklasse hjemme
Foto: (Andrea Rocha)

Nå kan du enkelt lage en drink i verdensklasse hjemme

Benjamin Aarsland ble Norges beste bartender med blant annet sin vri på en ny klassiker.
09 Juni 2023 - 11:00

Benjamin Aarsland, til daglig bartender på Espier i Stavanger, byens så langt eneste «sky bar» på toppen av Clarion Hotel, stakk av med seieren i det som er det uoffisielle norgesmesterskapet for bartendere. Nemlig WorldClass i regi av Diageo.

Benjamin som opprinnelig er fra Vigrestad, sør i Rogaland, har jobbet som bartender med smått og stort i til sammen seks år, og har deltatt i en rekke bartenderkonkurranser før.

– Men ingenting topper dette, forteller han.

Noe som er lett å forstå for med seieren kommer ikke bare en tur til verdensfinalen i São Paulo i Brasil i slutten av september, men også et betydelig løft i renomme og anerkjennelse. De tre månedene kommer til å gå med til forberedelser og finpussing. Om noen uker får han et 50-siders dokument som beskriver i detalj hva han skal gjennom.

Benjamin Aarsland på hjemmebane på baren Espier i Stavanger. Foto: Andrea Rocha

Selv mener han at en av grunnene til at han gikk seirende ut av norgesfinalen, var at han er god til å lese oppgaven nøye. Og ikke minst har den tidligere (og kanskje kommende) lokalpolitikeren god trening i argumentasjons- og debatteknikk som er gull verd i konkurransesammenheng.

– Det har lært meg å improvisere på toppen av en nøye innstudert framføring, forklarer han. Benjamin tillegger også sine evner med historiefortelling betydning for seieren.

Finalen hvor Benjamin var en av åtte kandidater, bestod av en blindsmaking og en kunnskapstest samt to drinker, «Ketel One Garnished With Good Challenge» og  «New Modern Classic Challenge» med Singleton 12 y.o..

Da han presenterte sitt svar på den siste drinkoppgaven, fortalte han en oppdiktet historie om en fisker som holdt til ved elven Fiddich som renner forbi destilleriet Dufftown hvor Singleton kommer fra. Den må altså ha slått godt an.

Ifølge Benjamin fungerer som en pick-me-up-drink, den er alkoholsterk, men fruktig og med noe sødme, men ikke for søt. Vinnerdrinken kommer ikke overraskende på menyen til Espier hvor Benjamin jobber til daglig.

Fordelen med en slik drink er at ingrediensene kan blandes på forhånd. For så å ristes med masse is av høy kvalitet ved servering. Barer bruker mye ressurser på nettopp is, den skal være så kompakt med fravær av luftbobler for raskt å kunne avkjøle drinke, og det er akkurat her det er vanskelig å konkurrere på hjemmebane.

Men det er fullt mulig å prøve.

Hook - Benjamin Aarslands vinnerdrink WorldClass Norge 2023

Hook - Benjamin Aarslands vinnerdrink WorldClass Norge 2023

Fremgangsmåte

  1. Rør drinken med masse is i tjue sekunder til den er kald og volumet har økt.
  2. Sil i et kaldt cocktailglass og pynt med appelsinskall.

Tips: En dæsj er 0,62 milliliter, mens en dråpe er 0,05 milliliter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Benjamin Aarsland, vinner WorldClass Norge 2023

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her