Aperitif mener
Nå er ikke lua lenger i hånda, men på hodet
Foto: (Arne Sørvig)

Nå er ikke lua lenger i hånda, men på hodet

100 prosent lønnsstøtte er kravet fra en samlet restaurantbransje når de for første gang tar til gatene.
18 Desember 2021 - 14:06

Denne uka har det vært aksjoner i så vel Stavanger, Bergen og Oslo, hvor kokkekledte demonstranter medbrakt panner og visper for første gang, om ikke i historien, så i hvert fall på veldig lenge, høylytt har sagt sin mening om regjeringens støttepakke.

Dekning av kostnader for råvarer som må kastes og inntil 30 000 per ansatt i lønnsstøtte er mer enn i forrige runde med nedstengning, men det er langt fra nok. Gjennomsnittlig månedslønn for «Restaurantvirksomhet og drift av barer» er riktignok bare 31 100 for alle stillingsprosenter, ifølge SSB. Men restaurantbransjen er en svært arbeidsintensiv næring med mange deltidsansatte, og lønnskostnadene utgjør i gjennomsnitt 40 prosent av omsetningen. Derfor teller hver eneste krone.

For selv om lønnsstøttepakken er bedre enn sist, ender mange restaurantbedrifter opp med smårusk for å dekke lønnskostnadene i stedet for å permittere. Det er så strenge betingelser knyttet til den forslåtte støttepakken, at du må være del av regjeringen (eller den forrige) for å tro på at dette hjelper.

Bedriften må nemlig ha et omsetningsfall på 100 prosent i desember og januar for å få 30 000 i støtte. Ellers blir det avkortning. Og bedrifter får bare lønnsstøtte dersom de tar tilbake alle permitterte ansatte, eller unngår permitteringer fullstendig.

Selv ikke i en ideell verden eller på tegnebrettet ville lønnsstøtteordningen være tilstrekkelig for å unngå at en hel bransje, både bedriftene og dens ansatte, sendes ut i det mørkeste desembermørket.

Vi snakker nemlig om nedstengning i en periode som i et normalår er den viktigste bidragsyteren for å sikre at bedriftens årsresultat ender på plussiden.

Det er grunn til å minne om at serveringsbransjen har landets minste resultatgrader med fattige 1,2 prosent.

Det er grunn til å minne om at serveringsbransjen har landets minste resultatgrader med fattige 1,2 prosent.

Til tross for at alle ble oppfordret til å gå på julebord som vanlig, har folk lært seg etter snart to år med pandemi, at det trolig er for godt til å være sant. Og det var det jo. Derfor begynte avbestillingene for julebord å renne inn allerede fra midten av november. «Redningspakken» tar ikke høyde for dette.  

Avbestillingstrenden eskalerte med den delvise og deretter fulle skjenkestoppen i desember, noe som for denne bransjen betyr full nedstenging, og det med ett døgns varsel. Når det gjøres en så dramatisk inngripen i en hel næring, må også kompensasjonene stå i stil. Men  det gjør de altså ikke.

Derfor krever bransjen selv 100 prosent lønnsstøtte. Jeg er redd dette er altfor beskjedent.

Serveringsbransjen er en av landets mest ydmyke næringer, det ligger i selve grunnfilosofien bak det å yte service. Men det betyr samtidig at du lett blir tråkka på.

Her kan du lese om en kokk som alltid sier fra 

Skal det virkelig monne, etter to år med katastrofe på katastrofe, må det enda mer på bordet. Når Stortinget er tilbake på jobb etter juleferien med 100 prosent lønn, må det utarbeides tiltakspakker som virkelig monner for framtiden til denne bransjen. Momsen er det enkleste og raskeste grepet de kan ta.   

Her kan du lese mer om hvorfor 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her