Denne uka har det vært aksjoner i så vel Stavanger, Bergen og Oslo, hvor kokkekledte demonstranter medbrakt panner og visper for første gang, om ikke i historien, så i hvert fall på veldig lenge, høylytt har sagt sin mening om regjeringens støttepakke.
Dekning av kostnader for råvarer som må kastes og inntil 30 000 per ansatt i lønnsstøtte er mer enn i forrige runde med nedstengning, men det er langt fra nok. Gjennomsnittlig månedslønn for «Restaurantvirksomhet og drift av barer» er riktignok bare 31 100 for alle stillingsprosenter, ifølge SSB. Men restaurantbransjen er en svært arbeidsintensiv næring med mange deltidsansatte, og lønnskostnadene utgjør i gjennomsnitt 40 prosent av omsetningen. Derfor teller hver eneste krone.
For selv om lønnsstøttepakken er bedre enn sist, ender mange restaurantbedrifter opp med smårusk for å dekke lønnskostnadene i stedet for å permittere. Det er så strenge betingelser knyttet til den forslåtte støttepakken, at du må være del av regjeringen (eller den forrige) for å tro på at dette hjelper.
Bedriften må nemlig ha et omsetningsfall på 100 prosent i desember og januar for å få 30 000 i støtte. Ellers blir det avkortning. Og bedrifter får bare lønnsstøtte dersom de tar tilbake alle permitterte ansatte, eller unngår permitteringer fullstendig.
Selv ikke i en ideell verden eller på tegnebrettet ville lønnsstøtteordningen være tilstrekkelig for å unngå at en hel bransje, både bedriftene og dens ansatte, sendes ut i det mørkeste desembermørket.
Vi snakker nemlig om nedstengning i en periode som i et normalår er den viktigste bidragsyteren for å sikre at bedriftens årsresultat ender på plussiden.
Det er grunn til å minne om at serveringsbransjen har landets minste resultatgrader med fattige 1,2 prosent.
Det er grunn til å minne om at serveringsbransjen har landets minste resultatgrader med fattige 1,2 prosent.
Til tross for at alle ble oppfordret til å gå på julebord som vanlig, har folk lært seg etter snart to år med pandemi, at det trolig er for godt til å være sant. Og det var det jo. Derfor begynte avbestillingene for julebord å renne inn allerede fra midten av november. «Redningspakken» tar ikke høyde for dette.
Avbestillingstrenden eskalerte med den delvise og deretter fulle skjenkestoppen i desember, noe som for denne bransjen betyr full nedstenging, og det med ett døgns varsel. Når det gjøres en så dramatisk inngripen i en hel næring, må også kompensasjonene stå i stil. Men det gjør de altså ikke.
Derfor krever bransjen selv 100 prosent lønnsstøtte. Jeg er redd dette er altfor beskjedent.
Serveringsbransjen er en av landets mest ydmyke næringer, det ligger i selve grunnfilosofien bak det å yte service. Men det betyr samtidig at du lett blir tråkka på.
Her kan du lese om en kokk som alltid sier fra
Skal det virkelig monne, etter to år med katastrofe på katastrofe, må det enda mer på bordet. Når Stortinget er tilbake på jobb etter juleferien med 100 prosent lønn, må det utarbeides tiltakspakker som virkelig monner for framtiden til denne bransjen. Momsen er det enkleste og raskeste grepet de kan ta.