Aperitif mener
Digitalisering er ikke (hele) løsningen
Foto: (Julie H. Amundsen)

Digitalisering er ikke (hele) løsningen

Effektivisering av arbeidsoppgaver ikke løsningen for serveringsnæringen. Lavere moms er et bedre tiltak.
Aase E. Jacobsen
18 November 2021 - 14:00

Mangelen på lastebilsjåfører i Norge er delvis løst, i stor grad av seg selv, ved at større mengder gods fraktes med tog, leser jeg.

Men vi har ikke noen tilsvarende måte å erstatte den menneskelige kontakten på selv om stadig nye teknologibaserte løsninger lanseres. Jeg har ikke lyst å bli servert av en robot når jeg skal spise et godt måltid. Eller at all dialogen rundt måltidet skal erstattes av en app. Da kunne jeg likegodt blitt hjemme.

Men at slike løsninger viser seg effektive og nødvendige i enkelte sammenhenger, har vi fått utallige bevis på gjennom koronatiden. I en normal situasjon derimot, er svaret ja, takk begge deler, og definitivt mest av den første.

Jeg fulgte en digital konferanse i regi av OIV – den internasjonale organisasjonen for vinprodukson - her om dagen med nettopp digitalisering som tema. Der konkluderte flere av foredragsholderne, alle med doktorgrader innen ulike teknologiområder, at teknologien ikke erstatter, men hjelper deg å gjøre en bedre jobb.

Det er godt nytt for alle som jobber med kundekontakt, og sikkert en strek i regningen for noen teknologioptimister. Begrepet teknologioptimisme som i utgangspunktet er et positivt ladet ord, brukes forresten nå i stadig flere sammenhenger negativt.

Ikke bare fordi teknologien fratar oss styringen med egne liv, men også fordi den er en utfordring for deg som bedriftseier.

Ny teknologi er gjerne svært kostbar, og det kan ta år før investeringen er lønnsom. Innen den tid er den allerede utdatert. Ofte er det de små bedriftene som trekker det dårligste kortet. Her står restaurantbransjen og norske småbrukere overfor en felles skjebne.

Kathrine Kinn, sosiolog og bonde, og fast skribent i Klassekampen, skriver at «det nye fjøset er nok mer effektivt, men driftskostnadene med teknologien som sparer arbeidstimer er høyere.» Saken gjelder økte investeringsmidler i statsbudsjettet for neste år. Mange bønder er kritiske til å investere mer i jordbruket, siden lønnsomheten allerede er svak. Mest fordi de jordbruksavtalefestede prisene er for lave. Lønnsnivået i jordbruket ligger også langt under gjennomsnittet for befolkningen med en månedslønn på 36 920 mot 48 750 i 2020 (SSB).

Restaurantbransjen sliter også med svak lønnsomhet og dessverre enda lavere lønninger. Digitalisering av enkelte oppgaver vil øke effektiviteten, men løser ikke hovedutfordringene. Det er det bare høyere marginer som gjør.

Mens bøndene ikke kan øke prisene uten videre, er restaurantbransjen preget av en uforståelig frykt for å være den første til å ta bedre betalt for et produkt med stadig høyere kvalitet. For ja, maten du serveres utenfor hjemmet har aldri vært bedre enn nå. Hvem er den første til å kreve tillegg for allergitilpasninger?

Jeg kunne ramset opp en rekke slike muligheter, men én bedrift kan ikke løse utfordringene for alle. Det må det generelle endringer til for å få til. Den aller enkleste måten å oppnå høyere margin på er å redusere matmomsen enda mer (den har stått urørt i to tiår snart) og samtidig la den omfatte alt av matservering. Som i Sverige. Der er matmomsen 12 prosent mot 15 her.

Det vil gjøre grensehandelen litt mindre attraktiv samtidig som myndighetene kan bruke denne gylne anledningen til å endre prisstrukturen i landbruket – mer til bonden mindre til dagligvarebaronene.

Å redusere matmomsen fra 25 til 12 prosent vil bedre lønnsomheten i restaurantbransjen betydelig. Og ikke minst gi et pusterom for å skape en mer attraktiv arbeidsplass rent lønnsmessig.

Det kunne være en passende nyttårsgave til bransjen som har tatt en så stor del av belastningen under den ulykksalige pandemien.

For å finansiere de reduserte avgiftsinntektene kan momsen for luksusvarer økes. Det i sin tur vil bidra til å nå klimamålet. Så hva er det vi venter på?

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter
Dagens rett

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter

En fyldig salat som kan minne om en cæsarsalat, lager du raskt av ferdigstekt kylling - eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her