Mye nytt godt og rødt

Når polet sender ut årtusenets siste nyheter, er det et av de bedre. Ikke mindre enn 17 gode rødvinskjøp. Samt en champagne og et par hvitviner det er verdt å se nærmere på. Apéritifs smakere viser deg veien til godbitene.
Redaksjonen
04 Oktober 1999 - 21:59

Fra og med lørdag kan du meske deg med mange gode kjøp også i de lavere prisklasser. Apéritifs smakere har funnet ni viner under hundre kroner som er mer enn verdt prisen. Særlig Paul Mas Cabernet Sauvignon-Syrah 1997 er super. Og beveger du deg over hundringsen og legger på seks kroner, finner du en meget god chilener i Montes Cabernet Sauvignon 1994.
Selv om de fleste kun drikker rødvin på denne tiden av året, skal vi ikke glemme de hvite. Særlig ikke når vi står overfor en elegant og billig hvit burgunder som Saint-Véran 1998.
 
Så er det bare å stille seg i kø!
Nyhetene som er i salg fra og med 6. november 1999 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Fra nå av gjennomføres smakingene hos Vinmonopolet delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smakere vurderer derfor først kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land. Deretter vurderes kvalitet i forhold til pris på en skala fra fem til en.
 
Meget godt kjøp
Godt kjøp
Verdt prisen
Knapt verdt prisen
For dyr
Christer Berens og Remi Madsen er Apéritifs anmeldere når Vinmonopolet lanserer nyheter.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. november. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
RØDE
+
Les Domaines Paul Mas Cabernet Sauvignon-Syrah 1997
Ch. de Conas Languedoc Frankrike
11807 (VSD) kr 99
Vinarius
Test
Mørk, ung lilla. Stort bærpreg i duften med innslag av krydder. Rik og fruktig, lang og bærpreget smak. Svakt krydret avslutning. En god vin som vil utvikle seg mer. Drikk til biff, lam eller viltgryter. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Montes Cabernet Sauvignon 1994
Discover Wine Chile Curicó
30664 (VSD) kr 105
VinCompagniet
Test
Mørk rød. Flott nese med fine bærtoner (solbær og andre mørke bær), eukalyptus, eikepreget er godt integrert. Anslaget er snilt, smaken er harmonisk. En vin som er deilig å drikke nå til ikke for kraftige kjøttretter. Kan ligge 1-2 år. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Barbera d''Asti Vigna Cua Longa 1997
Vigne Uniche di Alfiero Boffa Piemonte Italia
30808 (VSD) kr 148
Vinarius
Test
Mørk rød farge. Flott fruktig duft av røde bær, kirsebær og fint innslag av eik. Saftig smak med god fylde og praktfull syrestruktur. Sitter lenge. Den er deilig nå men kan lagres 3-5 år. Trenger kraftig mat som vilt for å dempe syrene noe.
 
Groot Constantia Cabernet Sauvignon 1996
Groot Constantia Sør-Afrika
13718 (VT) kr 128,30
Stenberg & Blom
Basis
Rød med brun kant. God og elegant nese med solbær, mørke bær, lær, stall og harmonisk fatpreg. Fin og myk smak med mye av de samme aromaene som i duften, fyldige flotte tanniner. Nytes nå til kalv, lam eller svinefilet med god saus. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Marcelina Cabernet Sauvignon 1995
Marcelina Vineyards Napa USA
13162 (VSD) kr 173,90
Strøm
Basis
Dyp mørk rød. Flott rik duft av mørke skogsbær, solbær, eik, tobakk og animalskhet. Herlig smak med god fylde. Bra balanse gjennom hele vinen. Fine tanniner i slutten. Drikk nå til vilt. Kan lagres i 2-4 år. Serveringstemperatur: 19 grader.
 

Rívola 1997
Abadia Retuerta Castilla y Leon Spania
11809 (VSD) kr 129
Vinarius
Test
Kraftig, ung rød. Krydret (julekrydder) duft med innslag av bær. Ung krydret smak, godt med syrer og tanniner. Spennende og annerledes vin som vil utvikle seg fint med et par års lagring. Drikk til rødt kjøtt. Serveringstemperatur: 19 grader.
 
Echeverria Cabernet Sauvignon Reserva 1997
Viña Echeverria Molina Chile
13200 (VT) kr 130
Gavin
Basis
Mørk rød. Tett duft av skogsbær, solbær, fat og animalskhet. Bærpreget smaksanslag med god balanse. Eiken kommer godt frem. En fyldig vin som tåler kraftig mat som vilt. Kan ligge 1-3 år.
 
Viña Alberdi Reserva 1995
La Rioja Alta Rioja Spania
2992 (VT) kr 124,60
Arcus Produkter
Test
Mørk klar rød. Bær, plommer og litt anis i duften. Fin, balansert smak med god fruktkarakter
Og myk, behagelig ettersmak. En moden og god vin som kan lagres noen år. Drikk til rødt kjøtt og lettere vilt. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Campofiorin 1995
Masi Veneto Italia
13655 (VT) kr 321,50 (150 cl)
Stenberg & Blom
Parti
Mørk rød med lys kant. Dyp, konsentrert duft med preg av røde og mørke bær, krydder, tørket frukt og eik. Flott og imøtekommende smak, bra fylde, sitter meget godt i munnen. En ypperlig matvin til gode kjøttretter. God å drikke nå men vil utvikle seg de nærmeste 2-5 år. Selv om vinen er et godt kjøp, hadde vi gjerne sett at den kostet noe mindre. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
-
Railroad Shiraz Cabernet Sauvignon 1998
Graham Beck Wines Robertson Sør-Afrika
30660 (VSD) kr 94,50
VinCompagniet
Test
Dyp mørk rød. Varm, fruktig nese med toner av røde og mørke bær, krydder og snev av animalskhet. Bærpreget anslag og smak, god balanse mellom frukt og eik. Server til lammesteik eller kalv. Kan ligge 1-2 år. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Castillo Jumilla Crianza 1996
Bodegas Bleda Jumilla Spania
13176 (VT) kr 94,10
Storm Trading
Basis
Kraftig rød. Stort bærpreg i duften med innslag av vanilje. Bløtt anslag, god fruktighet og fylde. Litt snerpende tanniner i ettersmaken. En ung og lovende vin som vil utvikle seg med lagring. Drikk til rødt kjøtt. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Nova Terrarum Pinot Noir 1998
Viña Morandé Casablanca Chile
13163 (EQ) kr 97,40
Ciderimport
Basis
Ren og elegant duft med røde bær som jordbær. Godt anslag med fine jordbærtoner, godt fatpreg, middels fylde. Godt pinot noir-preg. En spennende chilener som bør prøves til villfugl men ikke med for tung saus. Drikk nå. Serveringstemperatur: 16 grader.
 
Terre di Ginestra Nero d''Avola 1998
Terre di Ginestra Sicilia Italia
11716 (VT) kr 109
Jami
Test
Lett og fruktig duft av røde bær og krydder. Smaken følger godt opp. En leskende vin med fine syrer og tanniner som er perfekt til italienskinspirert buffet. Serveringstemperatur: 17 grader.
 
Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Reserva 1997
Viña San Pedro Chile Lontue
11780 (VT) kr 109
Strøm
Test
Mørk rød. God duft av eukalyptus, solbær, røde og mørke bær med et fint eikepreg. Smaken er saftig og harmonsik, middels fylde, kan ligge 1-3 år. Passer til det meste av middels smaksrike kjøttretter. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Beringer Merlot 1997
Beringer Vineyards California USA
13172 (VSD) kr 128,10
G. Amundsen
Basis
Mørk rød. Bærpreget duft med noe krydder og eik. Søtlig bærpreget anslag, middels fylde. Myk smak som sitter godt i munnen. Deilig å drikke nå til krydrete kjøttretter men kan også lagres 2-3 år. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Longridge Cabernet Sauvignon 1997
Longridge Winery Stellenbosch Sør-Afrika
11773 (VT) kr 155,70
Vinoco
Test
Dyp mørk rød. Søtlig duft av mørke bær, fat, tobakk, solbær og mint. Leskende anslag, ung stil, middels fylde, fine tanniner som gjør vinen noe bitter i finishen. Drikk til vilt som fugl eller hjort. Kan spares ett til to år. Serveringstemperatur: 19 grader.
 
Monte Castrillo 1998
Bodegas Peñalba Lopez Ribera del Duero Spania
13177 (VT) kr 130
Stenberg & Blom
Basis
Ung dyp blårød. Mye bær og vanilje i duften. Bærpreget konsentrert smak, bra fylde, fortsatt ung med litt skarpe tanniner. En massiv vin som vil utvikle seg de neste to-tre årene. Drikk til rødt kjøtt. Serveringstemperatur: 19 grader.
 
Ch. Petit-Figeac St.-Émilion Grand Cru 1996
S.N.C.E.P.V. Bordeaux Frankrike
11813 (VSD) kr 248
Vinarius
Test
Mørk rød. Søtlige eikearomaer, fin bordeauxkarakter i duften. Stram og ung i smaksanslaget. God fruktighet, litt krydret, diskret anispreg. En ung og lovende vin. Drikk til rødt kjøtt om et par år. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
+
Flores Cabernet Sauvignon 1998
Chile
13154 (VT) kr 66,40
Arcus Produkter
Basis
Dyp ung blårød. Duft av solbær og andre mørke bær samt noe eukalyptus. Smaker som den dufter. Frisk leskende stil. Best å drikke nå men kan ligge 1-2 år selv om den ikke vinner noe på lagring. Drikk til grillmat. Serveringstemperatur: 17 grader.
 
Tierra Dorada Cabernet Sauvignon 1998
Curico Chile
13174 (VT) kr 69,50
Arcus Produkter
Basis
Mørk blårød. Ung bærpreget duft med innslag av eukalyptus og grønne aromaer. Fruktig smak med behagelig fylde og ettersmak. Enkel men god vin som drikkes nå til milde kjøttretter eller pasta. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Chilote Cabernet Sauvignon 1998
Chile
13164 (VT) kr 69,50
Arcus Produkter
Basis
Mørk farge. Lett bæraromaer som blåbær og solbær. Frisk god smak, leskende med bra tanniner. Nytes nå til gryteretter og krydrete kjøttretter. Serveringstemperatur: 17 grader.
 
Ch. Lorgeril 1997
Comte Nicolas de Lorgeril Cabardès Frankrike
11806 (VT) kr 87,30
Vinoco
Test
Kraftig rød. Krydret duft med innslag av syrlige bær. Ung smak med en litt fruktig og stram stil. En god og noe rustikk vin som passer til biff eller retter med lam. Drikker bra nå. Serveringstemperatur: 19 grader.
 
Scaramouche Syrah 1997
Virginie Languedoc Frankrike
30598 (VSD) kr 89
Vinarius
Test
Rød. Bærpreget svakt vegetalsk duft. Ung og fruktig smak, enkel men god. Drikker bra nå ved 18 grader til rustikke matretter.
 
Woodbridge Zinfandel 1997
Woodbridge Winery/Mondavi California USA
30817 (VSD) kr 117
VinCompagniet
Test
Rød. Godt krydder- og bærpreg med innslag av eik i duften. Typeriktig, søtlig og varmt anslag. Syltetøypreget smak med fin fatbruk. Server til krydrete kjøtt og gryteretter. Vinner lite på lagring men kan spares 1-2 år. Serveringstemperatur: 18 grader.
 
Chateldon Cabernet Sauvignon Reserva 1994
Bodegas Pinord Penedès Spania
30896 (VSD) kr 119
Vinarius
Test
Rød med brun kant. Modne aromaer i duften med innslag av lær og støv. Bløtt anslag, moden og behagelig smak som preges av tørket frukt og anis. En god vin som imidlertid mangler litt kraft. Drikkemoden til okse og lam samt enklere vilt som elg og hjort. Serveringstemperatur: 18 grader.
 

La Buvette Cabernet Sauvignon
Languedoc Frankrike
13808 (VT) kr 259 (3 liter)
Arcus Produkter
Basis
Ung, kraftig blårød. Krydret og svakt blomsterpreget duft. Saftig smak med samtidig litt stram og god fruktighet. En OK vin til enklere måltider. Drikk nå ved 17 grader.
 
Nekeas Tempranillo-Cabernet 1996
Nekeas Navarra Spania
30810 (VSD) kr 95
Vinarius
Test
Dyp rød. Bærpreget med innslag av krydder. Ung stil med mye bitterstoffer. En litt kantete vin som kan ha godt av et til to års lagring. Drikk til rødt kjøtt. Serveringstemperatur: 19 grader.
 
Ch. la Providence Pomerol 1997
Cheval Quancard Bordeaux Frankrike
13201 (EQ) kr 175
Norex
Basis
Klar ung rød. Klassiske Bordeaux-aromaer i duften. Bløtt anslag, fortsatt litt lukket smaksmessig. Fruktigheten er der men skjules noe av litt tørre tanniner. Vinen vil utvikle seg mer. Drikk til okse og lam ved 18 grader.
 
-
Terra Cabernet-Syrah 1996
Viniterra Luján de Cuyo Argentina
13173 (VT) kr 115
Arcus Produkter
Basis
Mørk rød. Noe bærtoner i duften som overdøves av vegetalske aromaer samt noe krydder. Anslaget er bærpreget, i ettersmaken kommer det vegetalske preget tilbake. En spesiell vin på alle måter. Drikk nå. Serveringstemperatur: 18 grader
 
+
Ch. Romefort Haut-Médoc 1995
Ch. Romefort Bordeaux Frankrike
13202 (VSD) kr 130
Prizelius
Basis
Trepreget duft. Vegetalsk og bitter i smaken.
 

Ch. Yon-Figeac St.-Émilion Grand Cru 1997
Ch. Yon-Figeac Bordeaux Frankrike
11804 (VT) kr 264
Vinoco
Test
Ung og stram. Lite tilgjengelig vin.
 
CHAMPAGNE
 
-
Jean-Paul Suss Extra Brut
Jean-Paul Suss Champagne Frankrike
7172 (VT) kr 250,80
Gavin
Test
Gylden med innslag av grønt. God, frisk nese med bra fruktighet av gule epler og lime, leskende anslag med god harmoni, fin mousse og tørrhet i finishen. En elegant champagne som drikkes nå som aperitiff eller til kanapéer.
 
HVITE
 
+
Saint-Véran 1998
Cave Prissé Burgund Frankrike
13720 (VSD) kr 124,90
Best Buys
Basis
Lys gylden. Lett og frisk nese med innslag av grønne epler, lime og mineralskhet. Småelegant anslag som følger duften godt opp, sitter fint i munnen. Passer til det meste av sjømat og kylling. Best nå. Serveringstemperatur: 10 grader.
 
-
Pouilly-Fumé la Moynerie 1997
Michel Redde Loire Frankrike
7124 (VSD) kr 157
VinCompagniet
Test
Strågul. Lett og frisk nese med noe preg av stikkelsbær, solbærblader og jordsmonn. Fint smaksanslag, frisk med bra fylde, men likevel en snill vin som for øvrig er en flott allround fiskevin. Drikk nå. Serveringstemperatur: 10 grader.
 
+
Cambriz Branco 1998
Viso Bairrada Portugal
11779 (VSD) kr 79
Strøm
Test
Gyldengul. En del unge aromaer som umodne bær/frukter samt mineraler i duften. Leskende smak, fin fylde og bra tørrhet. Drikk nå til ikke for kraftige fiskeretter. Serveringstemperatur: 8 grader.
 

Croftwood Chardonnay 1998
Croftwood Estate South Eastern Australia
11715 (VT) kr 92,50
Jami
Test
Strågul. God sitrus og lime samt noe eik i duften. Enkel og bløt smak, middels fylde, en litt kjedelig og fet stil. Fatpreget er imidlertid godt integrert. Drikk nå til enkle kyllingretter. Serveringstemperatur: 8 grader.
 
Gau-Odernheimer Petersberg Spätlese 1997
Dr. Zenzen Rheinhessen Tyskland
32153 (EQ) kr 87,80
Ciderimport
Test
Søtlig, krydret duft av hermetiserte pærer og epler. Smaksanslaget er som duften, lett fylde og sødme. Vinen mangler imidlertid litt sjarm. Må drikkes kald (7 grader) alene eller til enkle og lette bærdesserter. Drikk nå.
 
-
Koll Riesling 1996
J. Koll Mosel Tyskland
7194 (VT) kr 79,20
Gavin
Test
Søtlig duft med modne epler og en noe krydret mineralskhet. Smaken er kjedelig og litt platt, men med bra syrespenst i avslutningen. Drikk nå til enkle sjømatretter eller som aperitiff.
Serveringstemperatur: 7 grader.
04.10.99
 
Aase E. Jacobsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her