Mye mer enn tapas og bacalao

Den iberiske halvøy er det poetiske navnet på Spania og Portugal - to land vi nordmenn etter hvert har etablert nære forbindelser til. Vi kjøper hus og leiligheter i stigende omfang, vi ferierer naturligvis der, eller vi bare lengter... Til sol og natur o
Redaksjonen
26 Februar 2002 - 20:45

Teksten er hentet fra Bokklubben Mat- og Vinglede, Apéritifs samarbeidspartner på nettet:

Denne nye boken er det fjerde bidraget til kokebokserien Til bords i... som har begeistret svært mange. Tidligere har Bokklubben Mat- og Vinglede utgitt Frankrike, Italia og Sørøst-Asia i samme serie - og denne nye boken viderefører ideene fra de forrige: Å by på favorittoppskrifter fra et land eller region, koblet til anekdoter og historie, ypperlig fotokunst og faktabokser. Bøkene er nærmest like mye som reisebøker å regne, til å drømme seg bort i. I tillegg er de selvfølgelig praktisk nyttelitteratur - og det er ikke alltid godt å si hva som er viktigst.

Kokebøker flest er først og fremst viet oppskrifter, det sier seg selv. Det er denne også, men samtidig har Til bords i Spania og Portugal en folkelig tilstedeværelse langt forbi turistbrosjyrenes og katalogenes glansversjoner. Tilhører du fortsatt den stadig mindre gruppe nordmenn som aldri har vært i dette sørvestlige hjørnet av vår verdensdel, er denne boken glimrende egnet som forberedende lektyre.

Og skulle du ikke ha umiddelbare reiseplaner, bør du likevel ikke avbestille. De har så mye godt å by på i denne del av verden nemlig, og ettersom smak og lukt er blant våre viktigste sanser kommer du et stykke på vei allerede ved kjøkkenbenken.

Den trofaste venn
Den kanskje mest kjente av alle iberiske bidrag til de internasjonale kjøkken er vi absolutt delansvarlige for, vi her i nord. Takket være tørrfisken vår har portugiserne utviklet sin nasjonalrett - bacalaoen, som portugiserne kaller "o fiel amigo", den trofaste venn. Den har igjen funnet veien tilbake til oss. Bacalaoen har fått mange norske venner også - det bør bli flere. I Portugal påstår de at det finnes oppskrifter nok til å lage ulike bacalaoretter hver eneste dag, året rundt.

Spania er uløselig koblet til matretter som tapas og paella, og enkelte tror kanskje at de ikke spiser annet der nede. Boken her motbeviser den forestillingen grundig, slik for eksempel alle Barcelona-frelste har oppdaget de siste årene. Andre velkjente kulinariske stikkord fra Iberia er madeira, sherry, portvin, Serranoskinke, gazpacho, tortilla - og paprika, det kanskje viktigste av alle krydderier i det spanske kjøkkenet.

Smeltedigel
Spania og hele den iberiske halvøy har gjennom århundrene vært hærtatt av fremmede folkegrupper og kulturer. Det fikk også kulinariske konsekvenser. Det var maurerne som i det åttende århundret brakte risen til Iberia. Fra grekerne fikk de oliven, hvete og honning, fra fønikerne vingårder, fra kelterne griser og etter hvert derfor de berømte skinkene.

Og husk: Det var spanjolene selv som etter sine utvilsomt "matnyttige", om enn brutale, herjinger i Sør-Amerika fra midten av 1500-tallet brakte tilbake til Den gamle verden matvarer vi i dag tenker på som våre egne - som tomatene og potetene, mais, avokado, vanilje, sjokolade og nøtter. De kom med chilien også, selv om det skulle gå flere hundre år før den fikk fotfeste her i nord.

Inngangsporten til det moderne kjøkken
Iberia var på mange vis selv inngangsporten for hele det moderne kjøkken til Europa, også gjennom krydderveiene portugiserne etablerte i kjølvannet av de store oppdagelsesreisene østover, og de spanske og portugisiske mattradisjonene er naturligvis fortsatt preget av sin brokete historie.

En kort oppsummering av hovedingrediensene i dette deilige kjøkken ville se slik ut, og la oss ta sjømaten først: Ål, skjell, hummer og reker, tunfisk, blekksprut, ansjos - i Portugal står sjømaten for 40 prosent av proteininntaket. På grønnsakslista: Utvilsomt poteten - riktig mange potetoppskrifter her - men også tomater, auberginer, bønner og paprika dominerer, i tillegg til appelsiner, fiken, mandler og pinjekjerner. Og ris, naturligvis.

Og når det gjelder kjøtt: Lam, skinker og kjøttboller, pølser og kylling. Her er i tillegg en imponerende opptatthet av supper, og registeret er svært fyldig, samt salater, som for så vidt hele Sør-Europa kan lære oss mye om. Det skulle egentlig ikke være nødvendig å skrive mer. En hel bokserie taler for seg, klart og tydelig. Det er bare å ta kjøkkenveien - i rett sørgående retning. God tur!

Joyce Goldstein:
Til bords i Spania og Portugal
Forlag: Gyldendal Fakta
Orig.tittel: Savoring Spain and Portugal
Oversatt av: Eva Storsveen og Kyrre Haugen Bakke
Format: 22,5 x 33 cm
Sider: 256

Meld deg inn i Bokklubben Mat- og Vinglede å få boken til medlemspris.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin
Matkurs og vinkurs
Winemakersdinner 14. februar i Oslo

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin

Den 14. februar feirer vi kjærligheten for mat og vin på Vinoteket. Ta med noen du er glad i, eller kom alene og bli kjent med andre mat- og vinentusiaster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her