Mye godt for whiskyelskere

Utvalget av maltwhiskyer, og spesielt single malt, som for mange er det eneste interessante, er i dag svært bra. Den som ikke finner sin favoritt her, har sær smak. Apéritifs store test av i alt 40 maltwhiskyer hjelper deg å finne frem til dem som passer
Redaksjonen
29 August 1997 - 01:28

Selvsagt mangler det noen vesentlige produsenter i testen som omfatter 25 forskjellige destillerier av i alt 80 operative bare i Skottland. Springbank er vel en av de viktigste testenmangler. Men Apéritifgrunn til å tro at det ikke lenge før også denne øywhiskyen, nærmere bestemt fra Campbeltown, er på plass.
 
For nettopp Islay ('aila) representerer etter mange whisky-kjenneres mening det ypperste. Ikke uventet ligger whiskyer derfra helt i teten. Fem stjerner oppnår både Laphroaig 10 år og Lagavulin 16 år. Macallan fra Speyside, et annet sentralt område for single malt, setter også ettertrykkelig spor etter seg med 25 år, 18 år og 12 år gammel. Glendronach 15 år er en annen Speyside med karakter. Og det siste har Orknøy-whiskyen Highland Park i masser.
 
Testen omfattet også doublewood, altså whiskyer som er lagret på to ulike fat. Vinneren i denne kategorien er Balvenie. I gruppen cask strength whiskyer klarte ikke panelet å bli enige om en vinner. Til det er de tre deltakende produktene altfor forskjellige. De er alle verdt å stifte nærmere bekjentskap med.
 
Slik ble testen gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smaker Remi Madsen, kjellermester på Hotel Continental sammen med Per Arlov, sekretær i Norsk MaltWhisky Lag.
 
Testen, som ble gjennomført 23. juli, omfatter alle tilgjengelige listeførte (basis-, test- og bestillingsutvalget samt noen som er til vurdering hos importørene) maltwhiskyer fra Skottland og Irland. Whiskyene ble smakt i grupper etter område (samt doublewood og cask strength som egne grupper) og i stigende prisrekkefølge. Panelet fikk ingen opplysninger om produktene, utover kategori, før smaking. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med den enkelte whiskys identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet
God kvalitet
Middels kvalitet
Under middels kvalitet
Bør unngås
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av den enkelte whiskys kvalitet uten hensyntagen til hva den koster. Vurderingen av hvilke whiskyer som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 

Apéritifs whiskysmakere: Remi Madsen og Per Arlov
 
Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
Meget gode kjøp
Laphroaig 10 Y. O. 5794 kr 373
Lagavulin 16 Y. O. Malt 4644 kr 406
- Highland Park 12 Y. O. 127 kr 375
- Glendronach 15 Y. O. Malt 30313 kr 408
- The Macallan 7600 kr 408
+ Balvenie Doublewood 12 Y. O. 30218 kr 362
+ Bowmore Islay Malt 12 Y. O. 7614 kr 354
+ Talisker 10 Y. O. Malt 4680 kr 405
- Scottish Pride 12 Y. O. Pure Malt 116 kr 303
Gode kjøp
+ Balvenie Single Barrel 15 Y. O. 30219 kr 426
+ Glenfiddich Cask Strength 15 Y. O. 30220 kr 426
+ Glenfarclas 105 Cask Strength 34568 kr 428
The Glenlivet 12 Y. O. 129 kr 355
Cragganmore 12 Y. O. Malt 4649 kr 388
Glenkinchie 10 Y. O. Malt 4637 kr 395
- Bowmore Legend Single Malt 6403 kr 334
- Aberlour 10 Y. O. 6274 kr 351
- Balvenie Founders Reserve 10 YO 30217 kr 357
+ Glenfarclas 10 Y. O. 34569 kr 296
 
Her finnner du beskrivelsene av samtlige whiskyer
Les mer:
Dette er maltwhisky
Whiskyregioner og kjente merker

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her