Mat og drikke er en solid sak på over 380 sider i stort format, med lekkert papir og gode bilder tatt av svenske Ingvar Eriksson. Boka oser av kvalitet, men skal da også følge opp Gausdals Husmannskost fra verdens nest beste kokk (2005), som ble kåret til verdens beste kokebok det året.
Den er tematisk sortert etter årstider, med vekt på sesongenes beste råvarer. Snobbefaktoren er behagelig lav.
Råvarer som oksehaler, lammeskanker og seikaker lever et liv i perfekt harmoni med østers, kveite og andebryst. Gausdal anbefaler deg å handle kjøkkenutstyr på IKEA uten å blunke, og Alfsen er ikke sen om å anbefale øl til maten der det faktisk passer like bra eller bedre enn en dyr rødvin.
Litt pirk hører med: matbildene burde vært tekstet. Det fungerer godt uten når oppskriftene og bildene korresponderer, men det gjør de innimellom ikke.
Første gang jeg bladde i boka ble jeg sittende lenge å studere bildet på 239. Hva er dette? Multer? Først når du blar om faller brikkene på plass. Røkelakslollipops, må vite!