Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev
Lagringsevnen dokumenteres først og fremst gjennom deres helt spesielle Nikolaihof Vinothek Riesling 1997, som har ligget minst 15 år i fat før den tappes i flasker. Noe som i lys av dagens dominerende rieslingsstil som bare har sett innsiden av stål, kan fortone seg som den reneste galskap. Men med denne vinen viser Nikolaihof hvor mye oksygen (god) riesling faktisk tåler.
Denne vinen er som prisen antyder i en særklasse. Og dessuten ikke å få tak i lenger, i akkurat denne årgangen. Langt mer «spiselig» rent prismessig er vinen fra toppvinmarken Steiner Hund. Nikolaihof Steiner Hund Riesling Reserve 2012 (60649) er en av de mest mineralske vinene jeg vet om. Og en vin som holder svært lenge. Den er kanskje ikke like mye showstopper som mange tyske grosses gewächs-rieslinger, til det er den nok for syrefrisk og slank. Men med tid og en god kjeller belønner den rikelig den tålmodige.
Den og de andre vinene fra Nikolaihof er takknemlige innslag nå som alkoholprosentene også i de nordligste vinområdene har økt betydelig. Rieslinger på 13,5 prosent sågar med litt restsukker er nå om ikke normalen, så i alle fall vanlig. Nikolaihofs viner ligger på 11,5-12,5. Med ett unntak og det er Nikolaihof Riesling Vom Stein Smaragd 2007 som er laget av druene med høyest modning i henhold til Wachaus eget kvalitetssystem.
Bakgrunnen for blant annet den balanserte alkoholen ligger i at de konverterte til biodynami allerede i 1971, som den første i Europa. Faktisk har det aldri vært brukt kjemikalier i jordbruket på Nikolaihof.
Dette kombinert med alderen på vinstokkene, den ligger på 45-60 år, gjør at plantematerialet har tilpasset seg naturen. Det betyr at de store svingningene som mange opplever fra ett år til et annet på grunn av høye temperaturer eller tørke ikke påvirker Nikolaihof i like stor grad. Plantene utvikler et robust rotsystem som sørger for at de alltid får den næringen de skal ha. Ikke for mye og ikke for lite.