Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev
Nå er det stort sett 2011 som gjelder for viner fra Chianti. Slik vin smaker da også fortreffelig som ung og relativt fersk. Men etter noen år i kjelleren forandres vinen, den blir bløtere og sekundære og sågar tertiære lagringsaromaer kommer fra.
Nå er Casale Chianti Riserva 2005 (12300) ikke
Den rimeligste holder også godt mål
Den eksotiske karakteren, sødmen og elegansen også fra de fine slanke tanninene gjør den til en super matvin, til alt fra klassisk oksesteik til forseggjorte viltretter. Rett og slett en nydelig vin som har mange gode år foran seg.
Den har en fem år yngre lillebror, Casale Chianti 2010 (21660), som er preget av nettopp ungdommelig intensitet. Den har også mer av det forventete naturvinspreget med litt gjenværende co2 (det som prikker på tunga) siden vinen ikke filtreres og dermed fortsatt kan ha noen aktive gjærrester igjen. Dessuten har den litt stallaroma som gjerne kommer fra gjærsoppen brettanomyces, en sideeffekt av blant annet lite svovelbruk. Produsenten Casale jobber nemlig etter biodynamiske prinsipper med bruk av naturgjær og lite svovel.
Les mer om hvordan Casale jobber
Men med luft åpner vinens fruktige karakter seg mer og disse andre sidene blir mindre merkbare og etter hvert «integrert» i vinens duft og smak. Det gjelder også for Casales «enkleste» vin, Casale Sangiovese 2012 (12308). Den har for øvrig nylig byttet årgang fra 2013 til 2012. Årsaken er at produsenten mente 2012 trengte lengre tid i hans kjeller.