En dag oppdaget Shinobu Ishigaki på baren Ishino Hana i Tokyos hektiske Shibuya–distrikt, at ginen Beefeater24 inneholder grønn te. Det ga ham ideen om å bruke denne tradisjonsrike ingrediensen i en cocktail.
– Jeg var selv skeptisk til om det skulle fungere, men jeg hadde lyst å servere noe nytt og smakfullt, sier han.
Og gjestene elsket det fra første stund. Det var begynnelsen på en verdensomspennende trend.
Takker utlendingene
Ishigaki har alltid har jobbet selvstendig og er ikke redd for å prøve nye kombinasjoner. Det gjør også at han har vunnet flere konkurranser, både i inn- og utland.
- Jeg tror japanske bartendere gjør det godt i internasjonale konkurranser fordi de er teknisk dyktige og gode med detaljene. Og i stedet for å la én smak stikke ut, lykkes de med å lage en blanding slik at alt er i harmoni, slik forklarer Ishigaki sin egen og sine kollegers suksess.
Det gjelder også når Ishigaki jobber med matcha. Dette irrgrønne pulveret er altså laget av teblader. Denne spesielle teen som for det meste brukes i teseremonier, kom til Japan fra Kina for mer enn åtte århundrer siden.
Den første drinken som Ishigaki laget med matcha var Green Tea Martini Oribe. Drinken er oppkalt etter japanske Furuta Oribe, en framtredende ekspert på teseremonier som levde på 1500- og 1600-tallet.
Her finner du oppskriftene på drinkene med matcha-te
Ishigaki serverte den allerede da han åpnet baren sin for 13 år siden, men det var først for frem år siden at matchadrinken for alvor slo igjennom.
- Den ble ikke ordentlig populær før turister og andre utenlandske besøkende kom til min bar og begynte å bestille den, forteller han.
Proppet med sunnhet
For mange turister er matcha noe unikt og noe som representerer japansk kultur. For japanere er det et så vanlig innslag at de ikke en gang tenker over at ingrediensen kan brukes til noe annet enn te, ifølge Ishigaki.
Nå er selvsagt alt endret. Japanere har innsett at matcha har mange bruksområder og flere barer har kastet seg på bølgen og serverer matcha i både drinker og matretter.
Foruten at turistene har bidratt til populariteten, tror Ishigaki at det grønne pulverets helsebringende sider også spiller en rolle.
Tebladene dyrkes beskyttet fra sollyset hvilket gjør bladene ekstremt klorofyllholdige. Etter at tebladene er høstet, dampes de for så å tørkes og males. Matcha beskrives ofte som et mirakelpulver og inneholder mer antioksidanter og fiber enn både valnøtter, gojibær og mørk
To matchatips
Det er fullt mulig å lage alkoholfrie matchadrinker. Bytt ut alkoholen med en fruktjuice som for eksempel ananas. Men pass på at ikke juicen er for søt.
Prøv å servere tørket appelsin dyppet i sjokolade til matchadrinker.
sjokolade. Det grønne tepulveret inneholder også koffein, dog ikke like mye som kaffe, men derimot holder den oppkvikkende effekten seg lengre. Matcha er også en populær ingrediens i helsedrikker og desserter.
Jo bitrere, jo bedre
Martiniversjon er bare én av flere matchacocktails som serveres hos Shinobu Ishigaki.
I menyen finnes også Green Tea old fashioned, Matcha Margarita og Green Tea Gin and tonic. En cocktail koster her om lag 120 NOK, bortsett fra Green Tea Martini Oribe som koster 220 NOK. Bestselgeren er Green Tea old fashioned med bourbon, matcha og appelsin.
– Det er særlig utenlandske gjester som liker den. De opplever ofte at grønn te er for bitter, men at appelsinkonsentratet hjelper til å gjøre drinken søtere, sier Ishigaki.
Det er også min personlige favoritt. Den har en framtredende alkoholsmak og sødmen går godt sammen med den grønne tesmaken.
Det viktigste å huske på når du skal kjøpe matcha, er å velge en type med høy kvalitet. Jo bitrere smak, jo bedre, ifølge Ishigaki. Dessuten skal den ha en klar grønn te-aroma.
Den beste matchaen framstilles i Kyoto der mye av de gamle japanske tradisjonene holdes i hevd. Byen har landets lengste historie når det kommer til matchaproduksjon.
Dårlig holdbarhet
Ishigaki nevner også byene Shizuoka og Kagoshima som alternative kilder for matcha. Når du har åpnet en pakke matcha, må den oppbevares i kjøleskapet og brukes så fort som mulig for at ikke den spesielle smaken og duften skal forsvinne.
Her finner du oppskriftene på drinkene med matcha-te
Foruten den finmalte grønne teen bruker han også andre typiske japanske ingredienser når han mikser drinker. Han kombinerer eksempelvis shiitakesopp med whisky. All frukt og alle grønnsaker han bruker, kjøper han fra lokale bønder. Han er på stadig jakt etter å skape noe nytt og eksperimenterer ofte. Han tror det neste store etter matcha blir noe fra krydderverdenen.
- Jeg tror det blir stadig flere drinker med krydder som kanel og pepper. Jeg ser at det kommer her i Japan. Og jeg serverer det også selv, sier han og viser en vodka som er blandet med den unike peppertypen villpepper fra Madagaskar.