Mer enn bare en tittel

Enkelte kokebokforfattere er mer kreative enn andre. Ingen slår de som skriver om brød.
Redaksjonen
21 Oktober 2009 - 18:22

Sjekk de brø´a! har Tore Belgum kalt sin nye bok, som handler om sandwicher, smørbrød, blingser og annen brødmat. Fra før kjenner vi titler som Elsker deig, Brødtekst og For ein neve bollar. Her og nå spør jeg meg selv: når tar noen skrittet fullt ut og skriver boka Morrabrød, en skikkelig frokostbok mellom stive permer? Ideen er herved lansert.

Tilbake til Belgums nye bok. Forfatteren, som driver et selskap innen catering, tilbakeviser øyeblikkelig at en bok om brød behøver å være knusk tørr. Og de skivene vi smører oss trenger slett ikke å være kjedelige. Allerede på side åtte og ni gjør han meg skrubbsulten, og det med kanskje den enkleste oppskriften jeg noen sinne har sett i en kokebok: godt brød, bløtkokt egg, smør og salt. Kombiner dette med en dempet radio, svart kaffe og dagens avis. I løpet av "no time" har du skapt et magisk øyeblikk!

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Til å brukes
Tore Belgums bok er en av de sjeldne der oppskriftene er beregnet på én person, og jeg ser for meg at den vil bli flittig brukt på litt avanserte hybelkjøkken. Boka er meget bruksvennlig. De fleste av oppskriftene er latterlig enkle, men de byr på nettopp den ideen du trenger for å mekke et biffsmørbrød. Alt du trenger er loff, smør, sennep, 1 ts finrevet pepperrot, salt og pepper. Og selvsagt et stykke godt kjøtt. Dagen derpå er plutselig til å leve med!

Også pizza
Sjekk de brø´a! handler om mer enn trauste brødskiver. Pizza har fått være med, det samme gjelder pølse og brød. Hamburger´n er på plass, og den kan tjene som eksempel på et lite tilleggselement i denne boka. Der rettene har en historie, forteller Belgum denne. Hamburgeren kan for eksempel godt stamme fra da tyske sjømenn besøkte den baltiske provinsen i Russland. Der fikk de servert biff tartar. Ideen tok de meg seg hjem, men den lokale kokken var ikke sen om å steke det oppmalte oksekjøttet. En annen av flere muligheter er at burgeren så dagens lys i Chicago det herrens år 1893, der Christopher Columbus' oppdagelse av Den nye verden ble feiret.

Litt attåt...
Det er kanskje litt overraskende at en bok om brød plutselig byr på et lite kurs i åpning av østers, men det er jo bare en bonus. Da får du samtidig vite at to dusin østers daglig vil piffe opp sexlivet ditt, og at de små krypene inneholder stoffer som er en viktig ingrediens i kroppens produksjon av sædceller. Kombinert med oppskriften på hjemmelaget potetchips er vel dette med på å underbygge påstanden om at Sjekk de brø´a! er som hånd i hanske for hybelboeren!

Spøk til side: Sjekk de brø´a! er en enkel, liten kokebok som ber pent om å bli brukt. Den har et behagelig vanskelighetsnivå, er morsomt skrevet og inneholder bilder (Ivar Greftegreff) som uten noe om og men viser hvordan maten skal se ut.

Jeg er med andre ord en smule imponert.

Rico Catering Belgum
174 sider
265 kroner
Antall stjerner:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her