Mer enn bare en tittel

Enkelte kokebokforfattere er mer kreative enn andre. Ingen slår de som skriver om brød.
Redaksjonen
21 Oktober 2009 - 18:22

Sjekk de brø´a! har Tore Belgum kalt sin nye bok, som handler om sandwicher, smørbrød, blingser og annen brødmat. Fra før kjenner vi titler som Elsker deig, Brødtekst og For ein neve bollar. Her og nå spør jeg meg selv: når tar noen skrittet fullt ut og skriver boka Morrabrød, en skikkelig frokostbok mellom stive permer? Ideen er herved lansert.

Tilbake til Belgums nye bok. Forfatteren, som driver et selskap innen catering, tilbakeviser øyeblikkelig at en bok om brød behøver å være knusk tørr. Og de skivene vi smører oss trenger slett ikke å være kjedelige. Allerede på side åtte og ni gjør han meg skrubbsulten, og det med kanskje den enkleste oppskriften jeg noen sinne har sett i en kokebok: godt brød, bløtkokt egg, smør og salt. Kombiner dette med en dempet radio, svart kaffe og dagens avis. I løpet av "no time" har du skapt et magisk øyeblikk!

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Til å brukes
Tore Belgums bok er en av de sjeldne der oppskriftene er beregnet på én person, og jeg ser for meg at den vil bli flittig brukt på litt avanserte hybelkjøkken. Boka er meget bruksvennlig. De fleste av oppskriftene er latterlig enkle, men de byr på nettopp den ideen du trenger for å mekke et biffsmørbrød. Alt du trenger er loff, smør, sennep, 1 ts finrevet pepperrot, salt og pepper. Og selvsagt et stykke godt kjøtt. Dagen derpå er plutselig til å leve med!

Også pizza
Sjekk de brø´a! handler om mer enn trauste brødskiver. Pizza har fått være med, det samme gjelder pølse og brød. Hamburger´n er på plass, og den kan tjene som eksempel på et lite tilleggselement i denne boka. Der rettene har en historie, forteller Belgum denne. Hamburgeren kan for eksempel godt stamme fra da tyske sjømenn besøkte den baltiske provinsen i Russland. Der fikk de servert biff tartar. Ideen tok de meg seg hjem, men den lokale kokken var ikke sen om å steke det oppmalte oksekjøttet. En annen av flere muligheter er at burgeren så dagens lys i Chicago det herrens år 1893, der Christopher Columbus' oppdagelse av Den nye verden ble feiret.

Litt attåt...
Det er kanskje litt overraskende at en bok om brød plutselig byr på et lite kurs i åpning av østers, men det er jo bare en bonus. Da får du samtidig vite at to dusin østers daglig vil piffe opp sexlivet ditt, og at de små krypene inneholder stoffer som er en viktig ingrediens i kroppens produksjon av sædceller. Kombinert med oppskriften på hjemmelaget potetchips er vel dette med på å underbygge påstanden om at Sjekk de brø´a! er som hånd i hanske for hybelboeren!

Spøk til side: Sjekk de brø´a! er en enkel, liten kokebok som ber pent om å bli brukt. Den har et behagelig vanskelighetsnivå, er morsomt skrevet og inneholder bilder (Ivar Greftegreff) som uten noe om og men viser hvordan maten skal se ut.

Jeg er med andre ord en smule imponert.

Rico Catering Belgum
174 sider
265 kroner
Antall stjerner:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her