Når julestemningen snart kryper inn over oss enten vi vil eller ei, får vi lyst til å kose oss med noe ekstra godt, enten bare med den eller de du er mest glad i, eller med flere gode venner. Du trenger imidlertid ikke servere julemat selv om kalenderen viser faretruende sen dato. Litt julekrydder i sausen gjør imidlertid susen. Sammen med det lekreste fra årets lam, nemlig indrefileten, og et asiatisk innslag i form av vårruller har vi beveget oss langt bort fra norske julesmaker. Derfor er det ikke juleøl og akevitt som skal på bordet.
Det saftigste som finnes av rødvin akkurat nå er Beaujolais Nouveau, årets vin, som er i salg fra den 15. november. Trenel som tilhører toppskiktet i området stiller med Beaujolais Nouveau Villages 2001 (41003) som er ultrasaftig, fylt til randen med røde søte bær, parfymert til tusen både i duft og smak. Friskheten er god og stilen er svært innsmigrende. Perfekt for jentelaget siden den har et svært så feminint preg over seg.
Innsmigrende og feminin men ikke så mye at ikke gutta også vil sette pris på den er Kendall-Jackson Vintner's Reserve Pinot Noir 1999 (30197). En vin som er som skapt for denne retten. Den har nemlig en flott sødme av så vel bær som fat som møter kryddersausen perfekt. Den er svært saftig og leskende med bløte tanniner og mye godis i ettersmaken.
Hvis du har en forkjærlighet for tørre vinstiler, blir dette trolig for søtt. Da er La Vieille Ferme Rouge 2013 (30726) fra Rhône-dalen og Domaines Perrin tingen. Saftig så det holder, men den byr også på det klassiske krydderpreget vi forventer fra denne kanten. Noe tanniner i finishen men ikke mer enn at det går helt utmerket.
For den som ønsker en rødvin med større fylde enn det vi har kunnet varte opp med så langt er en merlotbasert Bordeaux-vin som Ch. Coufran 2000 (34637) en innertier. En gammel kjenning som holder høyt nivå, årgang etter årgang. Utgaven fra 1996, for øvrig et svært vellykket år i denne delen av Bordeaux, er et skikkelig sjarmtroll. Men ikke uten eleganse for til tross for at det er mye av alt i så vel duft som smak er alt nøye avstemt. Aromabildet er konsentrert med jordsmonn, kaffe, modne skogsbær og solbær. Smaken følger godt opp med flott stofflighet og fine tanniner. Ettersmaken er deilig med mokka og mørk sjokolade. Etter fem år er den såpass avrundet og eikepreget så godt integrert at den ikke har noen særlige problemer med kryddersausen.
Ei heller overdøver vinen maten selv om den har en helt annen struktur enn de andre vinene som foreslås i denne sammenhengen. Og lager du denne retten med hjortefilet som er vel så godt som lammefilet, er Coufran helt topp til.
Fres sopp, løk og kål i en wok eller stor panne med 2 ss olivenolje ved sterk varme til alt er lysbrunt. Smak til med salt og pepper og en dash soyasaus. Avkjøl noe.
Følg fremgangsmåten på pakken med risflak. Fordel soppblandingen på midten av flakene. Rull sammen til små avlange pakker. Risflakene er klebrige og du behøver derfor ikke å pensle kantene for å få dem til å henge sammen. Hvis risflakene tørker, kan du fukte dem lett ved å stryke over med en fuktig klut. Da blir de atter myke igjen.
Rens lammefiletene fri for hinner. Brun dem i olje på begge sider. Overfør til en ildfast form og sett i ovnen (200 grader) i fem minutter Dryss over salt og pepper. Sett til side.
Fres løken i olje. Tilsett vin og kok inn til halvparten gjenstår. Tilsett kraft og gjenta. Tilsett krydder og honning og kok inn til knapt halvparten er igjen (ca 2-2½ dl). Pisk inn smør like før servering.
Kok selleri og poteter til de er møre. Hell av kokevannet og bruk det sammen med litt melk og smør til å oppnå den luftige konsistensen puré skal ha. Smak til med salt og pepper.
I tillegg har du full tilgang på samtlige oppskrifter i Apéritifs Kokebok og kan dermed ved ett enkelt tastetrykk legge enhver av disse oppskriftene inn i din egen kokebok. Straks du har logget deg inn på tjenesten får du opp et nytt valg for dette under samtlige oppskrifter i kokeboka og bartender. Enkelt og greit. Har du tilgang pånett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.