Drikke
Med og uten lime

Med og uten lime

Meksikansk øl forbindes mest med tørsteslukking og høy partyfaktor.
05 Mars 2012 - 13:53

De fleste kjenner til skikken med å servere meksikansk øl med en limebåt stukket ned i flaskehalsen, og det er slett ikke noe markedsføringspåfunn, som mange kanskje ville tro. Meksikanerne liker nemlig lime i ølet sitt.

Noen ganger tilsetter de også andre smaker. Hva de ulike drinkene kalles avhenger av hvor i Mexico man befinner seg. Chelada, Michelada eller Michelada Cubana er alle variasjoner over temaet øl og lime, med eller uten krydder.

Lite bitterhet

Det produseres mange øltyper i Mexico, men de fleste hører hjemme i en av tre hovedkategorier: clara, som er lyst øl. Oscura, som er mørkt øl og campechena, som ligger et sted mellom de to andre. Det lyse ølet er uten tvil det mest populære, både på hjemmebane og ellers i verden.

Corona Extra er det mestselgende ølet i Mexico og også den store vinneren på eksportmarkedet. Man kan få kjøpt disse klare glassflaskene med det gule ølet i mer enn 150 land i alle verdensdeler og det er det mest solgte importølet i USA. Corona er et typisk sommerøl. Det er mildt og snilt, sødmefylt og veldig lite bittert. Som alt annet importert øl koster Corona mer enn norskprodusert lyst øl, men det er ikke noe påkostet øl.

Sol så dagens lys i 1899 og er den andre storselgeren i det meksikanske innenlandsmarkedet. Som Corona er det et lett og leskende øl uten det store humlepreget. Det solgule ølet kommer til sin rett i de gjennomsiktige flaskene, og solstrålene i logoen har vært mer eller mindre uforandret siden begynnelsen. Sol er litt mindre sødmefylt enn Corona.

Litt mer av alt

Dos Equis er også et lett sommerøl av pilsnertypen. Det smaker mer enn sine konkurrenter i blanke flasker og er ikke et øl som ber om en limebåt i tuten. Det er like fullt friskt og lettdrikkelig. Dette ølet ble brygget første gang i 1897 og navnet var opprinnelig Siglo XX, som betyr det 20. århundre. I dag er bare de to X-ene igjen, ergo Dos Equis.

Bohemia fra Moctezuma er et nytt øl på det norske markedet. Dette ølet ble første gang brygget mot slutten av 1800-tallet og er, som navnet tyder på, inspirert av det tsjekkiske pilsnerølet. Siden den gang har oppskriften endret seg, men det er fortsatt litt mørkere og litt mer smaksrikt enn Corona og Sol. I motsetning til de aller letteste øltypene selges Bohemia i brune flasker, og det øker stadig sin markedsandel i hjemlandet.

Flere av de meksikanske ølsortene har så lavt gluteninnhold at de er løsningen for glutenintolerante ølhunder. Men man bør være forsiktig, for glutenfritt er det ikke.
 
Foto: iStockphoto

Chelada/Michelada/Michelada Cubana

Chelada/Michelada/Michelada Cubana

Fremgangsmåte

Gni glasskanten med lime. Hell halvgrovt havsalt på en skål og dypp glasset i saltet så det fester seg på kanten. Press limen i glasset og tilsett eventuelt ønsket mengde krydder (noen dråper eller en klype av hver). Rør om. Ha isbiter i glasset og avslutt med å helle over en flaske lyst øl. En limebåt på kanten av glasset hører med.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her