Med malbec som våpen

Catena Zapata er på kort tid blitt Norges viktigste innfallsport til Argentina ved hjelp av et knippe sjarmtroll av noen viner til meget gunstige priser. Men dette er bare nederste trinn på skalaen til denne ekstremt kvalitetsbevisste produsenten.
Aase E. Jacobsen
17 Februar 2004 - 15:00

Mens mange vinprodusenter i den nye verden beskyldes - og ofte med rette - for å kopiere europeiske forbilder, ønsker Argentinas ledende vinhus Catena Zapata å overbevise verden om at dette kjempelandet kan lage viner som ikke finner sin like noe annet sted.

Og hovedvåpenet er malbecdruen. Selv om cabernet sauvignon og chardonnay har fått like solid fotfeste her som i andre ny verden-land, er malbec fortsatt Argentinas viktigste drue volummessig. - Da vi begynte å plante nye druesorter på 80-tallet, overså vi helt malbecs potensial. Selv var jeg ikke spesielt glad i denne druen, men faren min insisterte på at jeg skulle respektere bestefars valg av hoveddrue og gi malbec en ny sjanse, forteller Nicolas Catena.

Han satte i gang et program for å optimalisere malbec og det innebar å plante 145 ulike argentinske malbeckloner hvorav 10 ble valgt ut. Disse ble deretter plantet i ulike mikroklimaer. Parallelt plantet Catena også franske malbeckloner: - Det er veldig vanskelig å forstå at disse klonene er av samme sort. Etter 150 år i Argentina har malbec fått sitt særpreg og i kombinasjon med den enkelte vinmarks mikroklima gir den viner med klare særtrekk, forklarer han.

Store forskjeller
Derfor lager Catena flere nivåer av malbec, også fra enkeltvinmarker. Men fra 2001-årgangen forlater han konseptet til fordel for blandingsviner, både for Catena Alta som er laget av de aller beste malbecdruene og Catena Malbec som er neste nivå. De rimeligere Alamos og Argento er laget av hovedsakelig kjøpte druer. Catena Alta Malbec er i 1999-utgave (kr 290) en flott representant for hva denne druen kan gi i Mendoza. Bærfylden er meget stor men ikke plump for her er det elegansen som teller. Smaken er frisk og tanninene er solide men likevel myke. Stor rikdom og velintegrert fatpreg. Ettersmaken er lang med masse mørke bær og fat.

Den vanlige malbecen i 2000-versjon (kr 153) er ikke så pakket men har likevel god konsentrasjon, fin frukt, syre og tanniner. Også her er fatet tydelig men det har følge av et godt krydderpreg. En svært anvendelig vin til kjøttretter med et visst raffinement. Alamos Malbec 2001 til knappe hundrelappen er noe rustikk men likevel en vin med mer enn nok trøkk til å følge retter med grillet kjøtt.

- Det viser seg at å blande malbec fra ulike mikroklimaer gir bedre resultat, og det er jo det motsatte av hva det som er klassisk vinteori hvor enkeltvinmarksviner har høyere status enn blandingsviner, sier han.

Men for ikke å skyve forbrukere som setter pris på slike viner fra seg, lager Catena fra og med 2002 spesielle tapninger av malbec fra de fem ulike vinmarkene, Angélica, Uxmal, Adrianna, Virginia og Nicasia. Som alle gir helt distinkte forskjeller i farge, struktur og smak.

Alle disse vinmarkene ligger i Mendoza som står for to tredeler av landets produksjon og strekker seg over 400 km fra nord til sør hvilket innebærer store klimatiske forskjeller mellom de nordligste områdene som Agrelo og La Consulta i sør. Catenas 425 hektar i Vest-Mendoza ligger alle på 900-1500 meter over havet, praktisk talt ved foten av Andes-fjellene som gir nødvendig avkjøling og fuktighet. - Høyden er helt avgjørende for kvaliteten. For hver 100 meter faller gjennomsnittstemperaturen med én grad, først og fremst fordi forskjellen mellom dag- og nattemperatur øker, forklarer Nicolas Catena.

Vannmengen viktig
Som gjennom de siste tjue årene har gjennomført nitidige studier av forholdet mellom høyde over havet og kvalitet. - Siden jordsmonnet i Mendoza er det samme overalt, skrinn sand- og leirholdig avleiringsjord og dermed velegnet for vinplanter, har vi kunnet dyrke den samme drueklonen ved ulike høyder og studere forskjellene, og de er virkelig store, understreker Catena.

Hver vinmark er av betydelig størrelse og strekker seg over flere høydenivåer. Derfor plantes den enkelte vinmark med flere sorter. Eksempelvis er Uxmal, 940 m.o.h., beplantet med alle tre hoveddruer mens Catenas høyest beliggende vinmark Adrianna, 1500 m.o.h,  bare har chardonay og malbec da disse to druene trives aller best i høyden. Catena Alta Chardonnay er fortsatt en ren enkelvinmarksvin siden Adrianna i følge Nicolas Catena gir unik chardonnaykvalitet. Smakt i 1999-versjon (kr 295) byr den på stor fylde og mye sødme, både fra frukten, fatet og alkoholen, som balanseres godt av fine syrer. En kompleks hvitvin med toner av så vel søt tropisk frukt som nøtter og smør, som trenger rikt matfølge, gjerne med litt krydder for å ha noe å møte sødmen med.

Minst like viktig som mikroklimaet er kontroll over den kunstige vanningen, som for drøyt hundre år siden muliggjorde druedyrking i Mendoza, men som resulterte i ekstremt høye avlinger og plasserte Argentina på 5. plass i verdenssammenheng når det gjelder volum. Catena er også en del av denne historien siden familien var landets (og en av verdens) største vinprodusent på 70-tallet med et månedlig volum på 20 millioner flasker. Vin i den gamle argentinske stilen hvilket betydde ikke bare utvannet men også oksidert vin. En tradisjon som Nicolas Catena vedlikeholdt de tjue første årene av sin tid som familiebedriftens overhode. Catena er fortsatt involvert i massemarkedet men da uten at familienavnet er i bruk.

Dagens Catena-volum er fortsatt høyt med 2,7 millioner flasker årlig, men forskjellen er dramatisk og skyldes ene og alene en intern kvalitetsrevolusjon. Etter en aha-opplevelse under et besøk hos Robert Mondavi Winery i Napa Valley mens Nicolas Catena hadde et gjesteprofessorat ved Berkeley University, gikk bedriften over til å satse på kvalitetsdruer fra vinmarker hvor kontrollen var total. I en slik omlegging spiller avlingenes størrelse stor rolle, og den er i stor grad styrt av vannmengden på disse breddegrader.

Kjær og kostbar
- Målet med vanning er å forlenge den tiden det tar for druene å bli modne. Når du vanner, stopper sukkerutviklingen i druene opp, og hvis du overvanner kommer forholdet mellom de ulike komponentene i selve druen i ubalanse. Selv med dryppvanning må det streng kontroll til, for vannmengden må styres nøyaktig i forhold til temperaturen dagen etter. Siden den er en ukjent faktor, er innsamling av data fra utallige eksperimenter helt nødvendig for at vi skal finne frem til den optimale mengde til en hver tid på døgnet og året, forklarer Catena som alltid har hatt en analytisk tilnærming til vinproduksjon, hvilket nok skyldes lange universitetsstudier i matematikk og samfunnsøkonomi.

Eksperimenteringsviljen harresultert i at Catena sitter på en av de største kunnskapssamlinger innen kloneseleksjon, ikke bare for de tre hoveddruene, men for en lang rekke forskjellige sorter, og kunstig vanning. Også når det gjelder andre utbyttereduserende tiltak har Catena gjennomført detaljerte studier. Vinmarksdirektøren Pedro Marchevsky som har jobbet sammen med Catena siden 1972, kan fortelle om eksperimenter med ulike beplantingstetthet, opptil 13.000 planter pr hektar: - Mens den er 6.000 planter for de gamle malbecvinmarkene, er den 4.000 for alle nye parseller. Årsaken er at vi ikke kan påvise økt kvalitet med høyere tetthet.

Når det gjelder avling pr hektar, ligger den på minimum 6 tonn. - Hvis vi kjører utbyttet under dette nivået innebærer det at vi må vanne mindre og da blir modningstiden for kort. Det ideelle er 2-2,5 kilo pr plante. Vi kan akseptere så mye frukt pr plante så lenge de klimatiske forholdene er optimale. Hvis utbyttet blir mye lavere blir konsentrasjonen for høy og det går på bekostning av finessen, forklarer Marchevsky.

Mendoza vil alltid være hovedsete for Catenas aktiviteter. - Siden vi kan styre temperaturen ved å velge lokalisering av vinmarken, er vi i stand til å oppnå god kvalitet faktisk for hvilken som helst druetype. Selv pinot noir kan vi finne det optimale stedet for. I Mendoza er det ingen begrensninger når det gjelder å plante nytt, det er mer enn nok plass og vanning er som sagt ikke noe problem med dagens teknologi, lover Catena.

Dette er helt nye tanker i regionen, tanker som ingen har turt å tenke før Catena har bevist at det er mulig. Derfor strømmer utenlandske vinprodusenter til Argentina for å kunne ta del i denne utviklingen. Catena har selv initiert en joint venture med Lafite-Rothschild, Caro, som skal bli den argentinske parallellen til Opus One. Foreløpig er to årganger lansert, 2000 og 2001, og de lever i følge internasjonale testresultater opp til navnets betydning som på spansk betyr "kostbar" og på italiensk "kjære". Caro er en blanding av cabernet sauvignon og malbec fra gamle vinstokker, henholdsvis 40 og 100 år gamle. Denne vinen som lages i et antall av 36.000 flasker koster det samme som Catena Alta.

Råbillige Argento
Caro har ledet Catena inn på en ny sti når det gjelder egne viner, for det å blande ulike druesorter har hittil vært ukjent land. - Jeg fikk nok en aha-opplevelse da jeg oppdaget hvor mye mer kompleks kombinasjonen av de to druetypene ble enn hver for seg, og hvor velegnet malbec er til å blandes med cabernet. Den har samme rolle som merlot i den klassiske bordeauxblandingen, nemlig å mykne smaken, innrømmer han.

Catenas eget flaggskip Nicolas Catena Zapata som ble laget første gang i 1997, er foreløpig eneste vin basert på to druer, selv om cabernet dominerer med 72 prosent. Druene kommer fra de fem eldste parsellene av Uxmal-vinmarken (940 m.o.h) i Agrelo-distriktet som har fått navnet etter jordsmonnet som er leirholdig. - Leiren kompenserer noe for høyden over havet siden det er et kjølig jordsmonn som holder godt på fuktigheten. Derfor valgte vi Uxmal og ikke en av de høyereliggende områdene, forklarer Marchevsky.

Denne påkostede vinen som lages i et for argentinske forhold mikroskopisk antall av 12.000 flasker skuffer ikke. Selv om prisen i Norge er høy, kroner 400 er ikke hverdagskost fra Argentina, er den rimelig sammenlignet med de 90 dollars den koster i USA. Duften er kompleks og cabernetdominert med innslag av jordsmonn i tillegg til modne solbær. Smaken er fløyelsmyk og fyldig med  både søte, modne og syrlige solbær, syrene er friske og tanninene gode. Ettersmaken er svært lang og byr på solbær og fat. En kosmetisk perfekt vin som også har karakter.
Den østlige delen av Mendoza er mindre attraktiv siden det er snakk om halvørken og mindre forskjell mellom dag- og nattemperaturen. Her dyrkes hovedsakelig bonarda og tempranillo men også malbec til storselgeren Argento som (kr 79,90) er en myk, saftig og innsmigrende vin til en utrolig lav pris som i stor grad forklares av den argentinske pesoens lave verdi. Dens hvite parallell holder samme kvalitetsnivå og er selvsagt som de fleste rimelige chardonnayer fra et varmt klima masser av tropisk frukt.

Foto: Catena Zapata

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her