Med eller uten bobler?

Begge disse vinene gir champagnefølelse, uten å være det.
Aase E. Jacobsen
12 Mai 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Nå kommer riktignok Chante Merle 2006 (80469) fra Champagne, men den er uten bobler. Og så er den rød. Og en virkelig lekker sådan - som en rød champagne men uten skum. Det friske bærpreget, den flotte syren og fastheten samt det delikate preget understreker likheten.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Elegant
Den er laget av pinot noir, den av champagnedruene som bidrar med mest struktur og trøkk, og som derfor står seg veldig godt alene i en "stille" vin. Men altså ingen blockbuster, derimot en meget elegant sak som matcher nasjonaldagmenyen veldig godt. Alt som er godt er det begrenset tilgang på. Så også denne som kom på polet i mars, som partivare, men den finnes fortsatt i 42 polutsalg.

Garantert suksess
Men ingen nasjonaldag uten bobler, og Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut (33106) byr på mye champagnefølelse selv om den er italiensk. For den har absolutt ingen fellestrekk med andre sprudlende italienere. Så koster den da også det dobbelte. Og ekstrakostnaden er den vel verd. En garantert suksess den 17. som er å få i 60 av polets for tiden til sammen 249 utsalg, altså kategori 6.

Billigbonus
Et lite bonusspor for deg som ikke er villig til å bevege deg opp i slike summer eller som må trøste deg med et av "knøttepolene" (den nye kategori 2) med et usedvanlig magert utvalg i hyllen for bobler: Her gir en annen italiener, Prosecco di Valdobbiadene Brut 2011 (80209), best valuta for pengene. Absolutt et godt valg når mange skal ønskes til bords kommende mandag.
 
Ingen kompleks sak, men en fruktig og skummende vin som mange vil like, og litt mer dybde enn mange proseccoer. Prosecco di Valdobbiadene som type kvalifiserer for øvrig nå for DOCG - den øverste kvalitetskategori innen italiensk vinlovgivning. En beslutning som sikkert har høstet mange diskusjoner allerede siden inflasjonen i antall DOCG-er etter manges mening er i ferd med å utvanne hele konseptet. Særlig siden man for prosecco benytter seg av en "mindreverdig" metode for musserende, charmat-metoden, enn eksempelvis for Franciacorta som "selvsagt" kvalifiserer for DOCG.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her