Suertes del Marqués 7 Fuentes 2015 er en nydelig vin som i liten grad avslører hvor den kommer fra, bortsett fra at den har et klart røykaktig jordsmonnspreg – som kan tyde på vulkansk jord. Og ja, den kommer fra Tenerife som for mange ikke er førstevalget når det kommer til vin.
Sklir rett inn i påskemenyen
Det kan du altså gjøre noe med nå hvis du ikke allerede har prøvd den, eller ikke har brukt den til den typiske påskemenyen, for her gjør den rent bord. Den faste ferske fruktigheten i kombinasjon med den intense jordsmonnskarakteren fungerer veldig godt til robuste retter av lam og annet rødt kjøtt, alt fra gryter via steik til grillet sådant. Men også pasta og krydret mat. Er det 2014 som står i hyllene på ditt nærmeste pol, kan du glede deg ekstra for den smaker fortreffelig nå.
Men 2015-versjonen har åpnet seg betydelig siden jeg smakte den første gang tidligere i vinter og etter en runde i karaffel er den der den skal være. Og best av alt nå noen få dager før påske, er at den finnes i 233 polutsalg. I år er for øvrig polet åpent på påskeaften, så da er det mulig å fylle opp om du ikke rekker det innen i morgen.
Gamle planter og sjeldne druer
Vitícola Suertes del Marqués er en veldig spennende produsent som også er representert i 60 pol med en hvitvin, Suertes del Marqués Trenzado 2014, som har mye særpreg i saltaktig/mineralsk retning, men også fyldig ganske rik frukt, og ikke minst en flott syre. Den fungerer til en lang rekke retter, også pasta eller pizza, gjerne med ansjos og/eller spekeskinke. I det hele tatt en spennende og annerledes vin.
Felles for begge er at de er laget av druer fra over 100 år gamle og upodete vinstokker fra flere steder innen landsbyen Las Suertes hvor Vitícola Suertes del Marqués holder til. De små parsellene ligger opp mot 800 m.o.h. i området som kalles Valle de Orotavo DO. På Tenerife er det lokale sorter, eller i hvert med lokale navn, som brukes. Vi snakker om henholdsvis listan negro og tintilla samt listan. Den første er en helt unik rødvinsdrue uten slektskap til noe annet ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes, tintilla er det samme som trousseau som vi kjenner fra Jura, mens den hvite listan er identisk med palomino fino – kjent som sherrydruen - men som er sjelden å få i en ikke-oksidativ vinstil som her.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev