Manzanilla og fino

Manzanillo og fino er de tørreste typene sherry og således matviner av klasse. Men - de fungerer også svært godt i andre sammenhenger, som eksempelvis en kjølig nytelse en varm sommerkveld eller servert sammen med oliven.
Redaksjonen
25 Januar 2007 - 13:38

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2007. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Manzanilla og fino

÷ (91p)
Manzanilla San Leòn
Herederos de Argüeso
Spania - Jerez
47525 VSD - kr 99,90 (37,5cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International
Farge og duft: Lys strågul. Svært kompleks og samtidig delikat duft med bittermandel, salte mandler, flor, grønne og gule epler.
Smak: Fyldig anslag, veldig god syre, meget lang finish.
Bruksområde: Allround rike retter med fisk eller lyst kjøtt.
Vurdering: Benchmark-manzanilla som godt kunne vært litt mer nytappet. Meget godt kjøp. 91 p
Laget av: Palmino fino, pedro ximenez, moscatel
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Dry Sack Fino
Bodegas Williams & Humbert
Spania - Jerez
34241 Vectura - kr 79,90 (37,5cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Grønngul. God duft av flor, gule epler, lime, mandler og sjø.
Smak: Følger duften, fruktig stil, en del kamomille, behagelig syre, fast finish.
Bruksområde: Aperitiff og tapas.
Vurdering: En svært vellykket fino. Meget godt kjøp. 88 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 5 års fatlagring i solera-system
Bestill her:

+ (88p)
La Goya Manzanilla
Delgado Zuleta
Spania - Jerez
20146 VSD - kr 162,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Christiania Vin & Brennevin
Farge og duft: Grønngul. Ren elegant duft av grønne epler, mandler, flor og en touch av mineraler.
Smak: Bløtt anslag, fruktig og delikat med fin friskhet, sitter veldig godt med mineralske toner i finishen.
Bruksområde: Skalldyranretning.
Vurdering: En svært elegant manzanilla. Meget godt kjøp. 88 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret 6-8 år i solera med gamle, amerikanske eikefat.
Bestill her:

(86p)
Solear Manzanilla
Barbadillo
Spania - Jerez
14720 VSD - kr 89,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Lys strågul med grønnskjær. Innbydende fruktig duft med noe saltpreg, mandler og urter.
Smak: Fint anslag med gjær- og sjøaktige toner, god fedme, middels syre, sitter en stund med god tørrhet i finishen, sitter relativt lenge.
Bruksområde: Ikke for kraftig sjømat.
Vurdering: En behagelig og lettlikendes manzanilla. Meget godt kjøp. 86 p
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell sherryproduksjon, forsterking med druebrennevin. 7 års fatlagring i solera-system.
Bestill her:

(86p)
Tio Pepe Fino
Gonzalez Byass
Spania - Jerez
360 Vectura - kr 159,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Gul. Fruktig duft med mye grønne og gule epler samt sjø, mandel og et litt dempet florpreg.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, sitter godt.
Bruksområde: Aperitiff, skalldyrtallerken.
Vurdering: En fruktig og lettdrikkelig fino. Godt kjøp. 86 p
Laget av: Palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 3 års fatlagring
Bestill her:

(85p)
La Gitana Manzanilla
Vin. Hidalgo
Spania - Jerez
12210 VSD - kr 99,90 (50cl)
Bestillingsutvalg
Bibendum
Farge og duft: Klar lys gul. Frisk fin duft med delikate fruktaromaer samt noe mandler salt og et dempet florpreg.
Smak: Fruktig anslag, fin syre, fruktig mineralsk finish, sitter en god stund.
Bruksområde: Allround fisk med olje i tilberedningen, også aperitiff.
Vurdering: En balansert manzanilla som er lett å like. Godt kjøp. 85 p
Laget av: 100 % palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Bestill her:

÷ (80p)
La Cigarrera Manzanilla
Rafael Hidalgo
Spania - Jerez
20604 Vectura - kr 80,80 (37,5cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
The Scandinavian Negotiators
Farge og duft: Lys strågul. Dempet duft med innslag av tropisk frukt, salt sjø og nøtter.
Smak: Saftig anslag, leskende midtparti, noe bitterhet i finishen, men litt kort.
Bruksområde: Snacks.
Vurdering: Begynner å bli litt sliten. Knapt verd prisen. 80 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 48 md. Fatlagring i solerasystem
Bestill her:

+ (78p)
Burdon Fino
John William Burdon
Spania - Jerez
14266 Vectura - kr 128,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Lysgrønngul. Noe utviklet duft med litt odde aromaer.
Smak: Litt tam i anslaget, men kommer seg fra midten og utover med en del florpreg.
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Hadde skåret på å komme i en nyere tapping. 78 p
Laget av: Palomino
Alkoholinnhold: 17,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ca. 9 års lagring i solerasystem
Bestill her:

(75p)
Fernando de Castilla Fino
Bodegas Rey Fernando de Castilla
Spania - Jerez
42245 Cuveco - kr 156,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Lysgul. Moden duft av oksiderte epler, mandler, flor og litt lim.
Smak: Følger duften, en spesiell finostil, mister grepet mot slutten.
Vurdering: Virker rett og slett litt sliten. 75 p
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent:
Bestill her:

÷ (60p)
Lustau Solera Reserva Manzanilla Papirusa
Emilio Lustau
Spania - Jerez
33292 Vectura - kr 170,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vurdering: Den er rett og slett altfor gammel. 60 p
Laget av: 100% palomino fino
Alkoholinnhold: 15,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent:
Bestill her:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her