- Vi anbefaler å koke lutefisken uten vann i stekeovnspanne.
- Sett stekeovnen på 200 grader.
- Legg fisken i en ovnspanne eller ildfast fat med skinnsiden ned.
- Dryss salt over lutefisken. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie. Settes i ovn ca. 40 minutter ved 200 grader. Fisken er ferdig når den lett flaker seg.
- Skjær baconet i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.
Ertestuingen: La ertene ligge i vann natten over. Kok dem møre i nytt vann, nok vann til at det dekker ertene.
- Lag en jevning av melk og hvetemel (ha melken i et syltetøyglass, ha i melet, sett på lokket og rist godt).
- Rør inn jevningen og la stuingen koke 5-6 minutter. Smak til med salt.
Servering av lutefisk:
Server lutefisken rykende varm på varme tallerkener med grønn ertestuing, nykokte poteter og baconfett med sprøstekte baconterninger. Sett grovt salt, pepperkvern og sennep på bordet.
Alternative tilbehør:
Baconterninger/-fett kan erstattes med ribbefett, smeltet smør, eggesmør, kaldt smør eller hvit saus. Noen vil ha lefse, flatbrød, sennep/sennepspulver, brunost og/eller sirup til lutefisken.
Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk
Slik koker du lutefisk perfekt
Slik bruker du lutefiskrestene
Verdens beste ertestuing til lutefisken
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få dagens rett som nyhetsbrev