Lokal matglede på menyen

Nordnorske kokker skal får lære mer om råvarer og mattradisjoner.
Redaksjonen
09 Mars 2010 - 09:25

- Nærhet til ypperlige råstoffer kombinert med kunnskapen til å utnytte dem best mulig, er en uslåelig kombinasjon. En lokal profil på menyen gir flere nyanser til smaken av Norge, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Stiftelsen Norsk Matkultur har på bestilling fra fiskeri- og kystdepartementet utarbeidet en serie lokale matkurs i Nord-Norge.

Kurset retter seg mot kokker, kjøkkensjefer, faglærere eller de under utdanning i faget. Målet er å styrke kompetansen i bruk av råvarene i landsdelen og de tradisjonene som er knyttet til disse. Det er oppnevnt en ressursgruppe som bidrar til kvalitetssikring av innholdet og den lokale profilen. Kursene er et pilotprosjekt der modellen for gjennomføring av kurs i lokal mat testes ut. Det vil senere bli vurdert om kursene skal tilbys i andre deler av landet.

Det blir kurs i sjømat og i kjøtt og vilt. Sjømatkurset legger spesiell vekt på hvalkjøtt, torsk og sei, herunder klippfisk, tørrfisk og boknafisk. Kursstedene vil være Alta og Narvik. Kursene i kjøtt og vilt skal gå i Gravdal og i Tromsø og her vil det bli lagt vekt på nordnorske kjøttråvarer med tradisjonelt tilbehør som poteter og rotgrønnsaker. Utlysningen gikk ut for få dager siden, og påmeldingene er begynt å komme inn.

- Jeg ønsker å bidra til at norske kokker opplever stolthet og glede over norske råvarer og tradisjoner. Dette er viktig både for norske gjester og ikke minst for turistene som besøker landet vårt. Jeg håper kursene vil bidra til dette, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin
Matkurs og vinkurs
Winemakersdinner 14. februar i Oslo

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin

Den 14. februar feirer vi kjærligheten for mat og vin på Vinoteket. Ta med noen du er glad i, eller kom alene og bli kjent med andre mat- og vinentusiaster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her