Litt for skarpt

Kun åtte av i alt 19 cognacer i klassen VS eller tre stjerner fikk mer enn tre stjerner av Apéritifs panel. Tre av dem er dessuten meget gode kjøp.
Redaksjonen
09 September 1999 - 15:31

Mange VS''er er skarpe og alkoholpregede. Ikke så rart, for minimumskravet til lagring er bare 30 måneder. Og innen den tid rekker ikke cognacen å bli så rund som vi gjerne vil ha den. Dette justeres derfor i blandingen ved tilsetning av karamellkulør (E 150). De beste VS''ene i denne testen er de rene produktene med balansert sødme, dempet fat og alkohol som Gautier, Courvoisier og Bache-Gabrielsens nye Cuvée Anna No. 99. Rémy Landiers skiller seg imidlertid fra dette trekløveret ved å være mer krydret hvilket kan tyde på litt eldre cognacer i blandingen.
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifss smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, Knut Aanonsen, vinkelner, Statholdergaarden Christer Berens, restaurantsjef, Bølgen & Moi.
 
Testen, som ble gjennomført 2. september, omfatter så å si alle cognacer i kategorien VS/tre stjerner tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt i tilfeldig rekkefølge. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet *****
God kvalitet ****
Middels kvalitet ***
Under middels kvalitet **
Bør unngås *
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 
Alle priser er Vinmonopolets pr 1. september 1999. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
 
****
Gautier VS
Gautier Cognac
2860 (VT) kr 325
Vinoco
Bestillingsutvalg
Fin duft med preg av appelsinskall, frukt, karamell og fat. Bløtt og behagelig anslag, myk og rund med fin sødme, sitrus og appelsinskall i finishen. Vellaget og god! Meget godt kjøp.
 
**** ÷
Cuvée Anna No 99
Bache-Gabrielsen
Kr 322
Storm
Basisutvalg fra 1. november 99
Enkel, men ren og god duft av fat, appelsinskall og karamell. Bløtt og elegant anslag med gode nyanser, bra avslutning. En svært ren cognac som er god å drikke. Meget godt kjøp.
 
Rémy Landier VS
Rémy Landier
7159 (VT) kr 323,70
Gavin
Basisutvalg
Fin krydret duft med innslag av fat og karamell. Krydret smaksanslag, mye smak og bra fylde, rustikk og sødmefylt, men litt varm finish gir et lite trekk. Meget godt kjøp.
 
Courvoisier VS
Courvoisier Cognac
70 (ASG) kr 369
Allied Domecq
Basisutvalg
Tiltalende og elegant duft med god friskhet og lett fat/karamellpreg. Bløt smak, ren og nærmest edel i smaken. Godt kjøp.
 
*** +
Bonaparte Cuvée Braastad VS
Cognac Tiffon
13642 (VT) kr 306
Arcus Produkter
Basisutvalg
God og nesten elegant duft med blomster, appelsinskall, fat, sjokolade og kaffe. Bløtt anslag, mild og veldig lett å drikke. Litt for mye rett frem i smaken sammenlignet med duften. Godt kjøp.
 
Bache-Gabrielsen Tre Kors
Bache-Gabrielsen
54 (VT) kr 309,60
Storm
Basisutvalg
OK duft med innslag av frukt, krydder og fat. God balanse mot duften, fin sødme i finishen. Harmonisk. Passer godt som "etter maten cognac" sammen med en sigar. Godt kjøp.
 
Martell VS
Martell Cognac
7501 (VSD) kr 365
VinCompagniet
Basisutvalg
Elegant duft med innslag av frukt, sitrus, karamell, sjokolade og fat. Rund og bløt i anslaget. Fyldig og varm. Kommersiell denne også men i positiv retning. Verd prisen.
 
Rémy Martin VS Grand Cru
Cognac Rémy Martin
13105 (VT) kr 399
Jami
Basisutvalg
Polert duft med fat, sitrus og karamell. Tilsvarende i smaken som er bløt og rund. God men mangler det lille ekstra. Verd prisen.
 
***
Cuvée VS 295
Kr 295
Prizelius
Bestillingsutvalg fra jan. 2000
Lett duft med noe frukt, sitrus og fat. Bløt smak, noe alkohol i midten, fin sødmefylt finish. En grei cognac. Verd prisen.
 
Bonaparte Tre Stjerner
Cognac Tiffon
6738 (VT) kr 301,50
Arcus Produkter
Basisutvalg
Litt medisinal og varm duft med innslag av fat og karamell. Rustikk smak, litt skarp, tørker litt ut mot slutten. Ren men ikke særlig elegant. Verd prisen.
 
Bisquit Classique
Cognac Bisquit
30022 (VSD) kr 332
Brand Partners
Basisutvalg
Litt anonym, lett parfymert duft med innslag av sitrus og karamell. Lett og enkel smak. Bløt og lett å drikke. Dame- og bryllupscognac! Verd prisen.
 
Renault Carte Bleue
Cognac Renault
31920 (VSD) kr 375
Brand Partners
Bestillingsutvalg
Enkel men imøtekommende duft med en del fat. Bløtt, enkelt anslag, mye sødme. En kommersiell cognac med litt for mye skarphet i finishen. En cognac som passer etter et kraftig måltid og som må ha en krydret sigar ved siden av. Knapt verd prisen.
 
*** ÷
Hardy Red Corner VS
Hardy Cognac
13020 (VT) kr 303,10
Saga Trading
Basisutvalg
Lett og enkel duft av fat, sitrus og alkohol. Varm i smaken, behagelig sødme, men en smule for rustikk.
 
Larsen Very Special Vikings
Larsen Cognac
065 (VT) kr 346,90
Stenberg & Blom
Basisutvalg
Lett duft med snev av tre, sitrus og sjokolade. Bløtt og søtt anslag. Lett og kommersiell i stilen. Mangler særpreg.
 
Camus VS
Camus Cognac
56 (VSD) kr 366
Prizelius
Basisutvalg
Kommersiell, søtlig duft med fat og karamell. Smaken er som duften. Litt for varm finish.
 
Hennessy VS
Hennessy Cognac
63 (EQ) kr 375
Norex Int.
Basisutvalg
Her var panelet sterkt uenig. Noen mente den var for kommersiell, mens andre mente den hadde en viss eleganse. Uansett en middels cognac med en del fat både i duft og smak.
 
** +
Saga Selection Dumourier VS
Dumourier
13691 (VT) kr 295,80
Saga Trading
Basisutvalg
Lett parfymert, enkel og alkoholpreget duft. Bløtt og karamellaktig anslag. Ellers enkel i smaken. Ender for søtt.
 
De Luze VS
De Luze Cognac
71 (VT) kr 306,30
Jami
Basisutvalg
Søtlig duft av fat, sitrus, karamell, fat og alkohol. Sødmepreget anslag, meget kommersiell og altfor alkoholpreget.
 
** ÷
Cuvée VS 319
Kr 319
Prizelius
Bestillingsutvalg fra jan. 2000
Ikke særlig tiltalende duft a la møbelpolish. Rund og bløt i anslaget, men enkel og klissete avslutning.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her