Drikke
Liker du nebbiolo og pinot noir bør du prøve disse

Liker du nebbiolo og pinot noir bør du prøve disse

Blaufränkisch er kanskje ikke det første du forbinder med en vin med et godt lagringspotensial, men denne produsenten lager utmerket vin av druen.
Aase E. Jacobsen
25 September 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Weingut Schönbergers topputgave av blaufränkisch finnes sågar i to årganger. Schönberger Kräften Blaufränkisch 2011 (6884)er fyldig og leskende med deilig fruktighet og god fasthet.

Godt lagringspotensial

Schönberger Kräften Blaufränkisch 2010 (6882)er ikke like umiddelbart forførende, men viser druens aromatiske slektskap med nebbiolo og pinot noir. Dette er altså ikke blockbustere, men derimot viner med karakter, god konsentrasjon og et interessant potensial for kjelleren.

Her er en annen produsent som lager gode viner av blaufränkisch

Det er et resultat av måten det jobbes på. Siden 1992 som var debutåret, har innehaver og vinmaker Günther Schönberger jobbet økologisk og fra 1998 biodynamisk. Det gir naturlig lave avlinger, gjennomsnittlig 25 hl/ha, som igjen uttrykker særtrekkene til vingården bedre. Her er ingen tilsettinger, ei heller gjær, vinene verken filtreres eller klares.

Hverdagsutgave til halv pris

At det er en prisforskjell på 50 kroner skyldes at 2010 er satt ned med den summen i forbindelse med lagerrydding. Det er også Schönberger Burgenland Zweigelt 2012 (6881) og Schönberger Mörbisch Blaufränkisch 2012 (6885) som dermed er blitt noen reale kupp, og vel verd å prøve for den som både vil teste ut en annen østerriksk rødvinsdrue, nemlig zweigelt, og et annet mer hverdagslig nivå av blaufränkisch. Ikke for det, vi snakker om en veldig god matvin som bør fungere perfekt til høstlige lammeretter – og nå altså halv pris av toppvinen.

Og selv om vi snakker om en rimeligere vin, inneholder den minst like mye av det gunstige stoffet resveratrol. Dette stoffet som er en av de kraftigste antioksidantene, er det svært mye av i den nærmest svarte druen blaufränkisch. Den er faktisk en av druetypene med aller høyest innhold av resveratrol som sies å ha god forebyggende effekt på hjerte- og karsykdommer samt diabetes.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her