Karbohydrater er tidens fyord, og mange frykter nå disse kostkomponentene mer enn døden. Siden karbohydrater finnes i de aller fleste matvarer men i ulike doseringer, er utfordringen for den som satser på en lavkarbohydratmeny å analysere hver munnfull. Det er selvsagt slitsomt, men hvis du har bestemt deg for å fullføre din vei mot et lettere liv, er det bare å sette i gang å regne.
Vår lille kveldsrett for to inneholder forsvinnende lite karbohydrater men tilsvarende mer av proteiner som er det som skal gi oss en sterk og attraktiv kropp. Dessuten er fettinnholdet av det gunstige slaget. Og hvis du har lurt på hva som skiller Fedons regime fra Atkins', så er det nettopp fettypen. Mens sistnevnte hyller fett uansett type, er Fedon forkjemper for det umettede og spesielt det flerumettede.
Med perfekt timing i forhold til januars slankefokus lanseres to lavkarbohydratviner fra California og den kjente produsenten Fetzer. Både den hvite One 4 Chardonnay 2003 (48049) og den røde One 6 Merlot 2002 (48048) innholder bare halvparten av det antall karbohydrater som er normalt for en vin (2-3 g pr 100 g vin) henholdsvis 1,4 og 1,6 g pr glass a 1¼ dl - derav navnet. Så for den som virkelig kjører karbohydratnivået i grøfta, er denne besparelsen verd å ta med seg.
Begge vinene er behagelige og lettdrikkelige og med en lett touch av fat. Ingen stor kompleksitet, men det er det ganske sjelden at californiske viner i denne prisklassen byr på. Det som imidlertid skiller dem fra de øvrige er at de oppleves som friskere, uten det søtladne preget. Og det er selvsagt fordi vinmakeren har søkt å gjøre dem så tørre som mulig. Overfor maten som er krevende i den forstand at asparges alltid er vanskelig, spekeskinken gir et salt preg og sitronen stikker litt ut, gjør så vel den hvite som den røde en god jobb. Begge er faktisk like bløte og gode til. Hvilket er ganske overraskende siden vår kveldsrett er mer en hvitvins- enn en rødvinsrett. Forklaringen ligger imidlertid i den røde vinens mykhet og saftighet.
Hvis du har lyst til helt å glemme karbohydratene i vinen samt hva den koster og bare tenke den perfekte match, ligger Ca'Rugate Monte Alto Soave Classico 2007 (20432) fra Ca' Rugate veldig godt an. Ikke så rart for til denne type retter er Italia kanskje det aller beste utgangspunktet, og spesielt den nordøstlige regionen Veneto som er hjemsted for soave. Områdets hvite viner basert på druen garganega er perfekte til italienskinspirerte grønnsaksretter.
Samme produsent byr på en saftig rødvin som fungerer supert til maten. Ca'Rugate Rio Albo Valpolicella 2014 (46724) er imidlertid ikke så kompleks som sin hvite bror. Vil du ha større raffinement i samme gate, byr Allegrini Valpolicella Classico 2002 (33174) på en langt større vinopplevelse med deilig kirsebærsødme og behagelig bitterhet samt bærfriskhet mot slutten. Med så god vin i glasset, blir lavkarbohydratlivet langt lettere.
Mozzarellagratinerte asparges med spekeskinke
Fremgangsmåte
Knekk av den nederste delen av de hvite aspargesene og skrell dem. De grønne holder det å fjerne den nederste delen. Kok opp lettsaltet vann og la aspargesen koke i 4 minutter. Ta opp og avkjøl raskt i kaldt vann. Legg aspargesen i en ildfast form.
Skjær mozzarella i terninger og fordel over aspargesen. Fordel spekeskinkestrimlene over.
Pisk sammen olje, sitron og cayennepepper. Bland inn urtene og nøttene. Hell over.
Ta et par omdreininger med salt og pepperkverna og sett formen inn i oven ved 190 grader i 12 minutter.
Server med skikkelig grovt brød. Smør er unødvendig, bruk brødet til å suge opp den gode sjyen.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
-
85 POENG
-
78 POENG
-
-